Stratégiai együttműködés a Newmont és a Caterpillar között

A 100 millió dolláros fejlesztéssel tisztán elektromos, önvezető szállítójárművek állhatnak szolgálatba két kontinensen.

2021. november 24.

A stratégiai együttműködés átfogó bányászati rendszerekkel formálja át a bányaipart, melynek részeként 100 millió dolláros befektetéssel tisztán elektromos, autonóm szállítójárművek állnak szolgálatba két kontinensen: Észak-Amerikában és Ausztráliában. 2027-ig a partnerek összesen 26 darab, forradalmian új elektromos önvezető járművet terveznek üzembe helyezni egy-egy külszíni és mélyművelésű bányában.

A világ legnagyobb aranybányászattal foglalkozó vállalkozása, a Newmont Corporation november 10-én jelentette be, hogy stratégiai együttműködésre lép a Caterpillarral. A gyártó, mely jelenleg a bányaipari gépek és technológiák legszélesebb skáláját kínálja a világon, a társulás keretében teljeskörű, automatizált és nulla karbonkibocsátású bányászati rendszereket bocsát majd rendelkezésre, lefedve a teljes bányászati folyamatot. Ennél fogva a két cég partnersége nemcsak biztonságosabb és hatékonyabb bányatelepek létrehozását célozza, de hozzásegíti a bányavállalatot környezetvédelmi céljainak eléréséhez is. A Newmont 2030-ig legalább 30 százalékkal kívánja csökkenteni üvegházhatású gázkibocsátását, 2050-ig pedig a nettó zéró karbonemisszió elérése a cél.

A dekarbonizáció felé vezető út keresése alapvető fontossággal bír a bányaipar szempontjából, amely jól tetten érhető a Newmont példáján is, ugyanis a külszíni és mélyművelésű bányákban használt eszközök a vállalat karbonkibocsátásának nagyjából 40 százalékáért felelősek. Vagyis a bányászati tevékenységeket lefedő új modell kidolgozása elengedhetetlen ahhoz, hogy a Newmont emissziómérséklési célkitűzései valósággá válhassanak.

Cserébe a bányászati cég vállalta, hogy támogatja a Caterpillar új fejlesztésű funkcióinak és megoldásainak tesztelését a MineStar rendszer keretében, mely a közeljövőben megjelenik a Newmont bányaüzemeiben világszerte. Egyik legfőbb előnyeként a MineStar leegyszerűsíti a termelés központosítását és a flottakezelést.

A megállapodás részeként a Newmont első körben 100 millió dollárt tervez beruházni, melyből a két cég megkezdi a felszíni és felszín alatti infrastruktúrák, illetve a szállítójármű-flották automatizálását és elektrifikációját a Newmont két üzemében: a coloradói Cripple Creek and Victor bányában és az Ausztrália Északi területén található Tanami bányában.

Ami a konkrét célokat illeti, az amerikai bányatelepen 2023-ig üzembe áll egy 16 járműből álló automatizált tehergépkocsi-flotta, ezt követően pedig megindul a szállítójárművek elektromos átállása és a Caterpillar fejlett infrastrukturális rendszereinek kiépítése, melyhez a tervek szerint 2026-ban szállítják le a tesztflottát. Ennek során megtörténik majd az úttörő akkumulátoros-elektromos szállítójármű-technológia kiértékelése mielőtt az autonóm elektromos szállítási megoldások sorozatgyártása kezdetét venné.

További célként a Caterpillar a jövőben kifejleszti első akkumulátoros, zéró emissziós tehergépkocsiját mélyművelésű bányák számára. A tervek szerint a járműből 10 példány áll majd üzembe Tanamiban 2026 során a Caterpillar fejlett infrastrukturális rendszereire alapozva. Az ütemterv értelmében a felszín alatti használatra alkalmas, újfajta elektromos szállítójármű 2024-re lesz kész, melyet az autonóm technológiák kidolgozása követ 2025-ben, majd a rendszer 2026-ban állhat ténylegesen szolgálatba.

A Newmont és a Caterpillar egymással együttműködve fogja kipróbálni és kiértékelni a különféle gépeket, infrastruktúrákat, technológiákat és eljárásokat, melyek a külszíni és mélyművelésű bányák újragondolásában kapnak szerepet. E váltás során a hangsúly a biztonság és az automatizáció mellett a dekarbonizációra, illetve az adat- és flottakezelésre helyeződik, felölelve a Newmont teljes globális tevékenységét. A bányavállalat méretének és üzemeltetési jellemzőinek előnye, hogy az együttműködés keretében a két cég számára lehetővé válik a technológiák gyors fejlesztése és forgalomba állítása, mely végső soron a teljes bányászati iparágban javítani fogja a biztonságot, a termelékenységet és a hatékonyságot.

Forrás: Newmont Corporation, fotó: Caterpillar

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A környezetvédelmi szempontok hangsúlyosabbá válásával az építőipari cégeknek is egyre komolyabb követelményeknek kell megfelelniük. A hengerek is robognak az elektromos jövő felé.

Ma az egyik legfontosabb ágazati trend a karbonsemleges alternatív meghajtások fejlesztése. Hol tartunk a hIbrid, az elektromos, és a hidrogén meghajtás terén?

Régiós lakáspiaci körkép.Leálló fejlesztések, áresés, növekvő építőanyag árak és magas hitelkamatok.Ugyanaz mindenhol, csak másképp.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©