Távvezérelt és félautonóm fejlesztések a Caterpillarnál

Új távvezérlési és félautonóm funkciókkal bővül a Cat Command rendszer.

2020. december 14.

Az autonóm eszközök terén több mint 30 éves tapasztalattal rendelkező Caterpillar nemrég jelentette be, hogy a Cat Command rendszer ezen túl még több építőgépen lesz elérhető. Ezzel párhuzamosan a rendszer a tömörítési segédtől a távvezérelt rakodáson át a dózerek és kotrók üzemeltetéséig többféle távvezérlési és félautonóm technológiával gyarapodik. 

Az ügyféligények függvényében rugalmasan alkalmazható technológiákon alapuló Cat Command számos felhasználási terület esetén alkalmas a biztonság és a termelékenység növelésére. Ha például potenciálisan veszélyes környezetben kell munkát végezni, a távvezérléssel biztonságos távolságból manőverezhetők az építőgépek. Azáltal pedig, hogy a kezelőnek nem kell a fülkében helyet foglalnia, nincs kitéve a gép által keltett vibrációnak, így kevésbé fárasztó az üzemeltetés. Sőt, a technológia kiterjeszti a szóba jöhető gépkezelők körét, ezáltal segít megoldást találni a jelenlegi és jövőbeli munkaerő hiányra: ezt szolgálja a „virtuális fülke”, melyhez fizikai adottságoktól és korlátozottságoktól függetlenül bárki könnyen hozzáférhet.

Ráadásul a virtuális technológiát kiaknázva egyetlen ember gyorsan és egyszerűen irányíthat többféle gépet is – egyszerre persze csak egyet –, vagy épp úgy váltogathat a különböző munkaterületek közt, hogy közben el sem kell hagynia az irodát. Természetesen mindez jelentősen megnöveli az üzemeltetés hatékonyságát, mialatt csökkenti az utazásra fordítandó időt és pénzt. Távvezérléssel egy-egy veszélyes munkafázist (például robbantást) követően azonnal folytatódhat a termelés, de ugyanez elmondható olyan időjárási körülmények esetén is, melyek normál esetben megálljt parancsolnának a munkavégzésnek.

Precíziós távvezérlés

A rövid reakcióidők és finom irányítás érdekében a Cat Command konzolok és munkaállomások kezelőszerveit tökéletesen integrálták a gépek elektromos- és hidraulikarendszerébe. Egy külön erre szolgáló rádióadóvevőn át a parancsok közvetlenül jutnak el a gépek elektromos rendszereihez, ami valós idejűvé teszi az irányítást. Mivel a géphez tervezett és tökéletesen illeszkedő készletet a hivatalos forgalmazók szerelik be, vagyis nem utángyártott kiegészítőről van szó, a Cat Command a rugalmasság érdekében gyorsan cserélhető az egymáshoz hasonló gépek között.

A látótávolságból használható Cat Command konzol egy könnyű, kompakt méretű egység, mely a tartozék vállhevederrel kényelmesen viselhető. A gépek összes funkcióját vezérelni képes Command konzol alkalmazásával a kezelő a helyszínen tartózkodva, látótávolságban maradva biztonságosan és kényelmesen üzemeltheti az adott eszközt. Fontos, hogy a technológia nem igényel a helyszínen telepített kommunikációs infrastruktúrát, azaz ideális rövid távú használatra vagy vészhelyzetben, ha váratlanul olyan munkazónával találjuk szembe magunkat, amely veszélyeket rejthet magában.

A Cat Command munkaállomással elvégezhető a munka hasonlóan a helyszínről, látótávolságon belülről, vagy akár kilométerekkel távolabbról, látótávolságon kívülről is. A munkaállomás része egy moduláris, személyre szabható „virtuális fülke”, ahol a kezelő olyan kezelőszerveknél és kijelzőknél foglalhat kényelmesen helyet, amelyek igen hasonlóak az építőgépek fülkéjében ténylegesen megtalálhatókhoz. Azzal, hogy jobb, kellemesebb munkakörnyezetet teremt, a Command munkaállomás lehetővé teszi a gépkezelők számára, hogy hosszabb ideig dolgozzanak fáradás nélkül. Sőt, egy ember egymás után több eszközt is kezelhet távvezérléssel ugyanazon munkaállomásról.

Segítség a tömörítéshez

A félautonóm Cat Command for Compaction technológia automatizálja a talajtömörítés folyamatát, ezzel segítve a felhasználókat a kívánt minőség elérésében. További előnye a folyamatok automatizálásának, hogy háttérbe szorul az egyes gépkezelők tudása közti különbség, hiszen a tömörítés minősége egységessé válik. A Command for Compaction az új, illetve a B-sorozatú talajtömörítő hengerekhez érhető el forgalmazó által telepített készlet formájában.

Anélkül, hogy bármilyen háttér támogatásra, előzetes tervezésre lenne szükség, a kezelőnek a fülkében elhelyezett érintőképernyőn egyszerűen csak ki kell jelölnie a tömörítendő terület határait, majd meg kell adnia a tömörítési paramétereket, és automata módba kell kapcsolnia a gépet. Ezt követően a rendszer már beavatkozás nélkül vezérli a henger előre-hátra mozgását, kormányzását, a vibrációt és az átfedéseket. Biztonság szempontjából eközben nagy terhet vesz le a gépkezelő válláról, hogy az integrált akadályérzékelő figyelmezteti, ha bármilyen tárgy kerül a henger útjába.

További infók: https://www.cat.com/commandforconstruction

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©