Hyundai kompakt kotrók érkeznek

A meglévő mini és midi gumihevederes modellekhez csatlakozva bővül a család. 

2024. március 08.

A HD Hyundai 2024 elején beharangozott nyolc kompakt kotrója a meglévő mini és midi gumihevederes modellekhez csatlakozva alkotja majd azt a családot, mely az egytonnás HX10A és a kilenctonnás HX85A között összesen 12 különböző gépet ölel fel. Az új minik közül öt (HX17A Z, HX19A, HX35A Z, HX40A, HX48A Z) értékesítése februárban kezdődött meg, míg a 3, 5, illetve 2,5 tonnás további típusok a tervek szerint 2024 második negyedévében kerülnek bevezetésre.

Bár valamennyi modellt kompakt méretek jellemzik, az egyes kotrók típusjelzésében szereplő „Z” utótag a zéró farsöprésre utal, vagyis ezek a gépek a váz odaütődésének veszélye nélkül dolgozhatnak falak vagy más akadályok közvetlen közelében. A farsöprés nélküli változatok igény esetén extra ellensúllyal is rendelhetők, hogy nehezebb emelési feladatokhoz is meglegyen a kellő stabilitás, míg a kisebb modellek kitolható járószerkezete annyit jelent, hogy nem kell választani a csekély helyigény és a kotrás vagy emelés közbeni egyensúly között.

HX35A-z

Ezzel párhuzamosan alapáras lett a biztonsági szelep a gémet, a kanálszárat és a tolólapot mozgató minden munkahengeren, a gém és a kanál hengereit pedig a gyártó védőelemekkel is ellátja az érzékeny alkatrészek megóvása érdekében. Felár ellenében a széria minden tagja megvásárolható gyorscserélő előkészítéssel, és a HX35A Z modellel kezdődően állítható tolólap is rendelhető, viszont a tolólap úsztatás funkciója minden esetben az alapfelszereltség részét képezi.

A HD Hyundai minikotróinak formatervét sok dicséret érte, különösen a hátsó lámpák jellegzetes kialakítása miatt, amit a gyártó tigrisszemnek nevez. Sőt, a HX35A Z, HX40A és HX48A Z trió dizájnját a rangos Red Dot-díjjal is elismerték, de a gépeket környezetbarát működésük és könnyű kezelhetőségük okán is többször méltatták.

A gépkezelőket tágas és kényelmes fülke várja Bluetooth csatlakozási lehetőséggel és egy 13 cm képátlójú, vízálló digitális kijelzővel, ráadásul a külső és belső zajszint is csökkent, míg a nagyobb modellekhez megvásárolható a továbbfejlesztett légkondicionáló rendszer is. Az üzemeltetéssel összefüggő adatok megjelenítésén túl az említett képernyőn állítható be a hidraulikarendszer a különféle szerelékekhez, de itt lehet beírni a lopásgátló rendszer kódját is.

A kompakt modelleket a nagyobb A-szériás kotrókéhoz hasonló hidraulikus joystickekkel szerelik, melyek felső részén a kiegészítő hidraulikakör teljesítményének állításához görgők találhatók. Újítás, hogy a HX40A modellel kezdődően a sorozat minden tagja terhelésérzékelő hidraulikarendszerrel gördül ki a gyárból a precíz irányíthatóság és a komoly teljesítmény érdekében. Mivel egyetlen változó térfogatáramú szivattyúra bízták az átfolyási teljesítmény elosztását, egyszerre többféle hidraulikus funkció is használható zavartalanul, ami különösen finommá teszi az irányítást összetettebb földmunkák során. Ha már itt tartunk, érdemes megemlíteni, hogy a hidraulikarendszer részegységei új helyre kerültek, így a kényelmesebb kiszolgálás érdekében a központi szelep immár a gép jobb oldalán található meg.

HX48A-z

Nagyméretű hátsó és oldalsó felnyitható paneleken keresztül lehet kényelmesen hozzáférni valamennyi szervízponthoz, de a nagyobb modelleken billenthető fülke is segíti a karbantartási munkákat. Minden szűrő és folyadékbetöltő kényelmesen elérhető a gép mellett állva, a tolólap munkahengeréhez futó tömlők csatlakozási pontja pedig alacsonyabbra került, megkönnyítve a cserét.

A HX-A sorozatú mini- és midikotrókhoz megrendelhető a HD Hyundai Hi MATE vezetéknélküli flottakezelő rendszere, ami GPS technológia segítségével biztosít valós idejű üzemeltetési adatokat a gépek tulajdonosai és a szervizesek számára.

Ezt kiegészítve rendelkezésre áll egy új mobiltelefonos applikáció is, ami az üzemeltetőket, flottakezelőket látja el a kotrók gazdaságosabb, hatékonyabb kihasználásához elengedhetetlen információkkal. A Hi MATE rendszeren belül egyfajta virtuális kerítés is beállítható, hogy az érintettek azonnal értesítést kapjanak, ha az adott gép előzetes engedély nélkül hagyja el a megadott területet.

Forrás és fotók: Hyundai Construction Equipment Europe

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©