A Palfinger újdonságai a baumán

Okosan emelnek.

2022. október 31.

Az új TEC széria

A Palfinger ügyfelei számára folyamatosan komoly kihívást jelentenek a belvárosi munkaterületek és a nagy kinyúlást igénylő emelési feladatok. Ezt felismerve a cég teljesen áttervezte a portfóliójában kulcsszerepet játszó rakodódarukat, ezzel egyszersmind elhozva a darumodellek új generációját. Az újítás lényege, hogy hatékonyan kombinálták az elődmodellek előnyeit és az olyan okos technológiákat mint például a forradalmi Paltronic 180 irányítórendszer és az LX-6 vezérlőszelep. Túl az új kialakításon a TEC széria minden darutípusa megkapta az innovatív Smart Control és a legfeljebb négy darupozíció tárolására alkalmas Memory Position rendszereket, míg a Levelling Assistant a daruk szintezésében nyújt segítséget. Az új darumodellek közül elsőnek a PK 580 TEC jelűvel találkozhatunk majd az utakon.

PK 580 TEC

A 60 tonnás kategóriába tartozó, pontosságáról ismert géphez rugalmasan társíthatók a különféle Palfinger TEC rendszerek. Sőt, a mobil hibrid hajtásrendszerrel együtt alkalmazva emissziómentes megoldást kapunk, melynek zajszintje is minimális, a billenthető daruvilla alkalmazásával pedig még a legnagyobb kihívást jelentő helyeken – például szűk munkaterületeken – is biztonságossá válik az üzemeltetés.

A PK 1050 TEC képében a Palfinger igazi csúcsmodellt villant meg a nagyméretű rakodódaruk piacán, mely páratlan, 37 méteres kinyúlásával emelkedik ki kategóriájából.

PK 1050 TEC

Hála a DPS-C rendszernek, az emelési kapacitás maximálisan kihasználható minden pozícióban, hiszen az intelligens rendszer folyamatosan pontos információval rendelkezik róla, hol helyezkedik el a gémfej az adott pillanatban. Kiegészítendő a nagyméretű darukat, az új PK 250 TEC – mely jelenleg a cég ún. P-profilú daruinak legkisebbike – csaknem 20 méteres kinyúlásával és 23,5 tonnás maximális emelési kapacitásával jól illusztrálja, hogy még egy kimondottan kompakt kialakítású daru is meglepően komoly teljesítményre lehet képes.

Smart Control és Smart Loading Assist rendszerek

A jövő építőipara elképzelhetetlen csúcstechnológiás, hálózatalapú megoldások nélkül: épp ezért a Palfinger a gépészeti újítások mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet az új távlatokat megnyitó okos technológiákra is. A gém irányításában segítséget nyújtó, innovatív Smart Control tökéletes összhangot teremt a daru és a kezelő között, ezzel forradalmasítva a munkafolyamatokat. Ahelyett, hogy egyszerre akár három különböző kart kellene mozgatni, a Smart Control használatával a gémfej egyetlen kezelőszerv használatával mozgatható vízszintes és függőleges síkban. Másként fogalmazva a kezelőnek csupán a gémfej mozgásának irányát kell megadnia, az intelligens rendszer pedig meghatározza és elvégzi a kívánt pozíció eléréséhez szükséges mozgásokat.

Azonban a pontosság nem csak a daru irányításakor fontos: a konténerek rakodásához kapcsolódó munkafázisok szintén milliméteres szintű precizitást igényelnek. Mivel a konténerek mozgatása szintén jelentős kihívást jelent, a Palfinger kidolgozta a félautomata Smart Loading Assist rendszert, melynek legfrissebb változatát az idei baumán láthatták először az érdeklődők. A Smart Loading Assist 3D kamerarendszerrel, érzékelőkkel és nagyteljesítményű számítógéppel egészíti ki a konténeremelőket. Ezek együtt hasonló elven működnek, mint a személyautókból ismerős tolatókamerák, és segítséget nyújtanak az emelőkarral való manőverezésben. Sőt, a beépített akadályérzékelő észleli a veszélyzónában lévő tárgyakat vagy embereket, és azonnal figyelmezteti a kezelőt. A Smart Loading Assist hatékony segítséget nyújt a lerakodásnál is a burkolat és a konténer megóvása érdekében.

Fókuszban az elektromos technológiák

Az elektromos átállás a különböző eszközök és folyamatok terén nagyban hozzájárul a fenntarthatósághoz. Ebből kiindulva a Palfinger a 2022-es baumán többféle elektromos megoldást is bemutat – köztük az előremutató eDRIVE technológiát, mely lehetővé teszi a rakodódaruk energiahatékony, károsanyag-kibocsátástól mentes működtetését. Ennek lényege, hogy a kezelők a daru használata közben egyetlen gombnyomással választhatnak a lítium-ion akkucsomag, a külső hálózat vagy a jármű motorja között. Így az eDRIVE csaknem teljes csendben üzemelhet, vagyis még érzékeny helyszíneken és éjszaka is folytatható a munka.  

A Palfinger a személyemelők terén is elektromos technológiákra hagyatkozik: a többféle utólagosan beépíthető és mobil energiacsomag mellett a cég müncheni standján bemutatkoztak a P 250 BK és P 280 CK típusú emissziómentes személyemelők is.

Forrás és fotók: Palfinger

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©