Zéró emissziós személyemelő a Palfingertől

A globális piacvezető első zéró emissziós személyemelője, a Palfinger P 250 BK eDRIVE világpremierjére az idei Apex kiállításon került sor.  

2023. július 24.

„Vision & Strategy 2030” programja égisze alatt a Palfinger olyan termékek megalkotását tűzte ki célul, melyek intelligens, integrált jellegüknél fogva sikerrel vehetik a jövő kihívásait. Ebben fontos szerep hárul az elektrifikációra, hiszen a nem is olyan távoli jövőben a nulla károsanyag-kibocsátás és az alacsony zajszint lesz a mérce. E célok megvalósításához ideális eszközök a személyemelők, melyek biztonságos és hatékony üzemeltetést tesznek lehetővé mind a városközpontok szűk utcáiban, mind egyenetlen terepen. Az idei Apex show-ra a Palfinger legújabb technológiáit vitte el, melyek az elektromos hajtás előnyeire támaszkodva emisszióktól mentes és csendes üzemeltetést ígérnek. Közülük is kiemelkedik a P 250 BK eDRIVE személyemelő.  

A P 250 BK eDRIVE a tisztán elektromos Iveco eDaily tehergépkocsin debütál szériában. Míg a tavalyi IAA és Bauma rendezvényeken közös prototípusként volt látható, az eDRIVE modell mára hatékony, megbízható sorozatgyártású termékké érett.

„Vision & Strategy 2030” programja égisze alatt a Palfinger olyan termékek megalkotását tűzte ki célul, melyek intelligens, integrált jellegüknél fogva sikerrel vehetik a jövő kihívásait. Ebben fontos szerep hárul az elektrifikációra, hiszen a nem is olyan távoli jövőben a nulla károsanyag-kibocsátás és az alacsony zajszint lesz a mérce. E célok megvalósításához ideális alanyok a személyemelők, melyek biztonságos és hatékony üzemeltetést tesznek lehetővé mind a városközpontok szűk utcáiban, mind egyenetlen terepen. Az idei Apex show-ra a Palfinger legújabb technológiáit vitte el, melyek az elektromos hajtás előnyeire támaszkodva emisszióktól mentes és csendes üzemeltetést ígérnek. Közülük is kiemelkedik a P 250 BK eDRIVE személyemelő.  

Városi környezetben a fenntartható, alacsony zajkibocsátású eszköz leginkább meggyőző, csaknem 25 méteres munkamagasságával hívja fel magára a figyelmet. A „Light NX” családhoz tartozó eszköz helytakarékos méretei ellenére kimondottan stabil, kitalpalása pedig háromféle konfigurációban lehetséges. Mindeközben a tisztán elektromos hordozójármű kifejezetten dinamikusnak mondható a motor magas nyomatékából és fékerejéből adódóan. Munka tekintetben semmarad el a hagyományos, belső égésű motorral szerelt modellek mellett, a kezelőknek nem kell újratanulniuk a működtetést. A valamivel kisebb munkamagasságú, de szintén zéró emissziós P 220 BK eDRIVE személyemelő hamarosan ugyancsak megvásárolható lesz.

Túl a P 250 BK világpremierjén, a kiállításon az érdeklődők egyéb károsanyag-kibocsátástól mentes, csendes üzemet szavatoló termékeket is megtekinthettek. A mobil, utólag is beépíthető eDRIVE akkucsomagok például a P 170 TXE személyemelő mellett voltak láthatók, és az elektrifikáció rugalmasságát voltak hivatottak szemléltetni, mivel gyors és egyszerű átalakítást tesznek lehetővé. Köszönhetően az akkumulátoros üzemnek, a gépek még ott is felveszik a versenyt dízelmotoros társaikkal, ahol nem áll rendelkezésre kiépített elektromos hálózat. Szintén érdekes színfoltja volt a kiállításnak a nagykapacitású P 640 személyemelő hibrid változata, illetve a 4x4-es Ford Ranger alvázra épülő, kiemelkedően mozgékony P 130.

A cég 32.000 négyzetméteresre bővíti a németországi Löbauban található gyártóüzemét. Az idei évtől kezdődően a könnyű és prémium osztályú modellek mellett a nagyobb személyemelők előállítása is a szászországi Görlitzben történik majd, mely mostantól a jövőbemutató fejlesztések egyik központjaként is szolgál. A vállalat elképzelései szerint a jövőben a rakodódaruk mellett az elektromos, digitalizált személyemelők jelenthetik majd a Palfinger termékkínálatának másik fontos pillérét.

Forrás és fotó: Palfinger AG

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©