A JCB áttörése a hidrogénmotorok alkalmazhatósága terén

Dízelmotort cseréltek belső égésű hidrogénmotorra.

2023. március 10.

A JCB nemrég jelentős áttörést ért el, ugyanis ultrahatékony hidrogénmotort építettek egy 7,5 tonnás Mercedes teherautóba, ezzel igazolva a belső égésű hidrogéntechnológia széles körű alkalmazhatóságát.

Maga az átépítés mindössze néhány napot vett igénybe, ezt követően pedig az egyik első tesztvezetésre a JCB elnöke, Anthony Bamford vitte el a gépet, aki a cég 100 millió fontos hidrogénprojektje felett is bábáskodik. A tehergépkocsiban használt belső égésű motor egyébként megegyezik azzal, amit a JCB már több mezőgép- és építőgép-prototípusba is beépített.

Mióta a 150 mérnök részvételével folyó projekt kezdetét vette, a brit vállalat több mint 50 belső égésű hidrogénmotort gyártott le a JCB kotró-rakodóiból és Loadall teleszkópos rakodóiból kialakított prototípusok számára. A legújabb kísérlet középpontjában álló teherautó eredetileg dízelmotorral gördült le a gyártósorról, így a hidrogénüzeműre való átalakítás valódi áttörésnek tekinthető, hiszen bizonyítja, hogy a hidrogén üzemanyagként történő alkalmazásával jóval gyorsabban érhetők el a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célok.

Korábban a JCB a világon elsőként fejlesztett ki teljesen működőképes, hidrogénüzemű mezőgép- és építőgép-prototípusokat, a múlt évben pedig szintén korszakalkotó újdonságot mutattak be: a mobil hidrogéntanker gyors és egyszerű megoldás a gépek munkaterületen történő feltöltésére. A JCB belső égésű hidrogénmotorjai a JCB Power Systems gyárában készülnek az angliai Derbyshire-ben.

Forrás és fotó: JCB

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©