A JCB áttörése a hidrogénmotorok alkalmazhatósága terén

Dízelmotort cseréltek belső égésű hidrogénmotorra.

2023. március 10.

A JCB nemrég jelentős áttörést ért el, ugyanis ultrahatékony hidrogénmotort építettek egy 7,5 tonnás Mercedes teherautóba, ezzel igazolva a belső égésű hidrogéntechnológia széles körű alkalmazhatóságát.

Maga az átépítés mindössze néhány napot vett igénybe, ezt követően pedig az egyik első tesztvezetésre a JCB elnöke, Anthony Bamford vitte el a gépet, aki a cég 100 millió fontos hidrogénprojektje felett is bábáskodik. A tehergépkocsiban használt belső égésű motor egyébként megegyezik azzal, amit a JCB már több mezőgép- és építőgép-prototípusba is beépített.

Mióta a 150 mérnök részvételével folyó projekt kezdetét vette, a brit vállalat több mint 50 belső égésű hidrogénmotort gyártott le a JCB kotró-rakodóiból és Loadall teleszkópos rakodóiból kialakított prototípusok számára. A legújabb kísérlet középpontjában álló teherautó eredetileg dízelmotorral gördült le a gyártósorról, így a hidrogénüzeműre való átalakítás valódi áttörésnek tekinthető, hiszen bizonyítja, hogy a hidrogén üzemanyagként történő alkalmazásával jóval gyorsabban érhetők el a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célok.

Korábban a JCB a világon elsőként fejlesztett ki teljesen működőképes, hidrogénüzemű mezőgép- és építőgép-prototípusokat, a múlt évben pedig szintén korszakalkotó újdonságot mutattak be: a mobil hidrogéntanker gyors és egyszerű megoldás a gépek munkaterületen történő feltöltésére. A JCB belső égésű hidrogénmotorjai a JCB Power Systems gyárában készülnek az angliai Derbyshire-ben.

Forrás és fotó: JCB

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A környezetvédelmi szempontok hangsúlyosabbá válásával az építőipari cégeknek is egyre komolyabb követelményeknek kell megfelelniük. A hengerek is robognak az elektromos jövő felé.

Ma az egyik legfontosabb ágazati trend a karbonsemleges alternatív meghajtások fejlesztése. Hol tartunk a hIbrid, az elektromos, és a hidrogén meghajtás terén?

Régiós lakáspiaci körkép.Leálló fejlesztések, áresés, növekvő építőanyag árak és magas hitelkamatok.Ugyanaz mindenhol, csak másképp.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©