Hidrogéntankert mutatott be a JCB

A JCB néhány napja világújdonsággal állt elő az iparágban egy mobil hidrogéntanker megalkotásával.

2022. november 07.

A brit gyártó 100 millió angol fontot fordít ultrahatékony hidrogénüzemű motorok fejlesztésére, melynek keretében már korábban bemutattak egy-egy működő prototípust a JCB hasonló motorral szerelt kotró-rakodójából és Loadall teleszkópos rakodógépéből.

Ezt követően a vállalat október 21-én jelentette be egy további forradalmi újdonság érkezését: a mobil hidrogéntankerrel az ügyfelek gyorsan és egyszerűen, a munkaterületen tölthetik fel hidrogénnel az általuk üzemeltetett gépeket. Felmérések szerint az építőgépeknek jelenleg nagyjából 97 százalékát üzemanyagszállító járművekből tankolják, ami azt jelenti, hogy a vásárlók már hozzászoktak az üzemanyag szállításához és a feltöltés módjához.

„Mióta az építőgép-gyártók közül elsőként mutattunk be hidrogénüzemű eszközöket, sokan tették fel a kérdést, hogyan lehet majd ezeket a gépeket tankolni. Úgy hiszem, a mai napon meg is adtuk a kérdésre a választ új mobil hidrogéntankerünkkel, mely a speciális félpótkocsikon a helyszínre szállított hidrogént közvetlenül a területen dolgozó építőgépekhez juttathatja. Ez semmiben sem különbözik attól, ahogy jelenleg a gázolajat szállítják a gépekhez. Azonban a fosszilis tüzelőanyagok kora leáldozóban van, a hidrogén pedig praktikus megoldást jelent majd eszközeink üzemeltetésére a következő évtizedekben. Brit mérnökeink remek munkát végeznek a technológia fejlesztése során, és a jövőben további izgalmas újdonságok várhatók” – mondta el a bemutató alkalmából Lord Bamford, a JCB elnöke, aki személyesen vezeti a cég hidrogénprojektjét.

A projekten napjainkban nem kevesebb mint 100 mérnök dolgozik. A hidrogénüzemű gépek közül elsőként egy JCB kotró-rakodó debütált, melyet nagyjából egy évvel ezelőtt követett a Loadall teleszkópos rakodó egy prototípusa (képünkön). Érdekesség, hogy a technológia bemutatkozott a glasgow-i COP26 klímakonferencia „zöld zónájában” is, mialatt a világ vezetői az üvegházhatású gázkibocsátás nagyarányú csökkentésének lehetséges módszereit vitatták meg. A JCB 2004 óta készít saját motorokat az angliai Derbyshire-ben és az indiai Delhiben, a mérföldkövet jelentő 750 ezredik egységet pedig tavaly gyártották le.

Forrás és fotók: JCB

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©