További drágulás jöhet a fővárosi új lakások piacán

A fővárosban tavaly a negyedik negyedévben az épülő új lakások ára 14,5 százalékkal magasabb volt a  2020 azonos időszakához képest.

2022. január 31.

Otthon Centrum

A fővárosban tavaly a negyedik negyedévben a meghirdetett projektekben épülő új lakások átlagos kínálati ára négyzetméterenként 1 millió 288 ezer forint volt, ami 14,5 százalékos növekedés 2020 azonos időszakához képest; a befektetők megjelenése pedig az árak további emelkedését eredményezheti – közölte az Otthon Centrum január második felében.

Az ingatlanközvetítő hálózat elemzése szerint a kerületek között jelentős a szórás, az átlagos fajlagos kínálati ár 776 ezertől 2 millió 200 ezer forintig terjedt.  A legdrágább lakások továbbra is a legfelkapottabb városrészekben épülnek: vezet a XII. kerület 2,2 millió forintos átlagos négyzetméterárral, amit az V. kerület (2 millió forint), a II. kerület (1,95 millió forint) követ. A legkedvezőbb árú lakások a külső kerületekben épülnek: a XXIII. kerületben 776 ezertől, a XX. kerületben 800 ezertől, a XIX. kerületben 825 ezer forinttól érhetők el négyzetméterenként.

Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint tavaly az utolsó negyedévben Budapesten 390 beruházás volt folyamatban, amelyekben 29 600 lakás épült, a projektek száma 10,6 százalékkal, a lakásoké 6,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2020 negyedik negyedévében. Az elemző szerint mindez a pandémia okozta sokkal, a beruházók és kivitelezők kivárásával magyarázható. Ugyanakkor megjegyezte, hogy jelentősen nőtt az új projektek és a lakások száma: 46 új projektben 2450 lakás építését jelentették be a negyedik negyedévben, míg egy évvel korábban 25 projektben 1075 lakásét.

A szakember további drágulásra számít az újlakás-piacon, úgy véli, hogy az inflációs bizonytalanság hatására, valamint a Zöld Otthon Programnak köszönhetően nagyobb számban jelenhetnek meg a befektetők.

OTP Jelzálogbank

Jó évet zárt 2021-ben a budapesti újlakás-piac, a keresletet olyan állami ösztönzők élénkítették, mint az új lakások vásárlására felvehető családi otthonteremtési kedvezmény (csok), az ahhoz kötött illetékmentesség, a tavaly újra bevezetett 5 százalékos áfa és októbertől a Zöld Otthon Programban igényelhető lakáshitel-konstrukció - derül ki az OTP Jelzálogbank január végén publikált legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképéből.  

Az pénzintézet kapcsolódó közleménye idézte Valkó Dávidot, az OTP Jelzálogbank vezető elemzőjét, aki elmondta, tavaly a fővárosban 8400 társasházi lakást adtak el, az elmúlt 15 évben csak 2006-ban és 2017-ben mértek ennél nagyobb forgalmat.

Hozzátette, hogy az előző évi forgalommal összevetve a 80 százalékos növekedés nem meglepő, mivel a koronavírus-járvány megjelenésével sújtott 2020-as év a fő piaci mutatókban sokéves mélypontot hozott.

A két lakásosnál nagyobb projekteket tartalmazó adatbázisuk szerint 2021-ben minden harmadik új lakás a XIII. kerületben talált vevőre. Pont fele ennyi lakással a XI. kerület áll a második helyen, amit a IX. kerület követett 940 eladott ingatlannal. A három kerület együtt az összforgalom több mint 60 százalékát adta.

Hozzátették, a lakásépítők magabiztosságát mutatja, hogy míg 2020-ban 16 ötvenlakásosnál nagyobb projekt értékesítését kezdték meg a fővárosban, amelyből mindössze hat volt 100 lakásosnál nagyobb, tavaly 41 nagy beruházás került piacra, amelyek közül 25 éri el a 100 lakásos méretet.

Az elemzés szerint idén nagy hajrá várható az építési engedélyeztetésekben, ugyanis az új építésű lakások vásárlásánál érvényben lévő kedvezményes, öt százalékos áfa 2026. december 31-ig alkalmazható amennyiben az építési engedélyt 2022. december 31-ig megszerzik (vagy az egyszerű bejelentést megteszi) a beruházó.

Pozitív hatással volt az eladatlan lakáskészletre, hogy tavaly a kereslet bőven meghaladta az új kínálatot. Az idén január elején elérhető, azonnal költözhető 550 darabos új lakásokból álló volumen nagyjából a fele az egy évvel korábbinak. Építés alatt állóból további 5500 darabos a fővárosi eladatlan készlet, ebből minden ötödik a XIII. kerületben található.

Az elemzés szerint ilyen piaci lendület mellett és követve a kivitelezési költségek növekedését és a kockázatok sokasodását az új lakások árszintje is folyamatosan kúszik felfelé.

Tervasztalról vásárolva, a 2024-es átadású, nagyjából 1500 lakásra szűrve az OTP Jelzálogbank adatbázisát átlagosan 1,2 millió forintos négyzetméterárat állapítottak meg Budapesten. Ezek pedig bevezető árak, melyek az idő és az építkezés előre haladtával tovább nőnek.

A fixen 2,5 százalék kamatozású, kedvező konstrukciójú Zöld otthon lakáshitel ráadásul erőteljesen tereli a potenciális vásárlókat az új építésű lakások irányába, ahol így nem várható rövid távon az árak csökkenése - olvasható OTP Jelzálogbank közleményében.

Forrás: MTI, Fotók: Pixabay.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©