Lakásvásárlási támogatások 2022-ben

Idén is elérhetőek különböző állami lakásvásárlási és lakásépítési támogatások.

2022. január 24.

Az ingatlanvásárlás, építés, felújítás előtt állóknak fontos tudni, hogy idén több otthonteremtési támogatás (például a Falusi családi otthonteremtési kedvezmény (CSO) és az Otthonfelújítási támogatás) végső határideje is közeleg - figyelmeztetett az OTP Ingatlanpont január közepén kiadott  közleményében.

Amennyiben az érvényben lévő kormányrendeletek nem változnak év közben, úgy 2022. június 30-áig lesz igényelhető a Falusi CSOK és a Babaváró Hitel, az Otthonfelújítási támogatás igénylésének határideje pedig december 31-én jár le. Szintén idén év végéig igényelhető a CSOK-hoz kapcsolódó lakásépítési áfa visszatérítési támogatás is.

Az újépítésű lakások vásárlásánál érvényben lévő, kedvezményes, 5 százalékos áfa pedig akkor alkalmazható, ha az építési engedélyt 2022. december 31-ig megszerezték vagy az egyszerű bejelentést megtették és az értékesítés 2026. december 31-ig megtörténik.

Családok otthonteremtési kedvezménye

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2015. július 1. óta igényelhető lakáscélú támogatás, melynek célja, hogy a családok könnyebben jussanak ingatlanhoz. A támogatás igénybe vehető új és használt lakás vásárlásához, valamint építéshez és bővítéshez is. A kedvezmény két részből tevődik össze: a vissza nem térítendő állami támogatásból, és a kedvezményes kamatozású jelzáloghitelből (úgynevezett "CSOK hitel").

A 2015 júliusától elérhető CSOK eddig mintegy 200 ezer családot segített új otthonhoz, és több mint 100 ezer gyermek megszületéséhez járul, járult hozzá – nyilatkozta erről Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár január közpén.

Falusi csok

A Magyar Falu Program keretében több mint 2600 hátrányosabb helyzetű, legfeljebb 5000 fős lélekszámú településen, valamint tanyán és birtokközponton igényelhető a Falusi CSOK, mely használt lakás, ház vásárlására és korszerűsítésére vagy bővítésére, illetve a már meglévő ingatlan korszerűsítésére, kibővítésére vehető fel 2019. július 1. és 2022. június 30. között.

A 2019-ben bevezetett falusi CSOK-ot mára, több mint 27 ezer család igényelte. A falusi CSOK révén majdnem 149 milliárd forint támogatást igényeltek a kistelepüléseken élő családok. Az igénylések több mint felét (54 százalék) lakásvásárlással egybekötött bővítésre vagy korszerűsítésre, átlagosan 7,7 millió forint összegben,  kisebbik felét (46 százalék) pedig meglévő ingatlan korszerűsítésére vagy bővítésére nyújtották be, átlagosan 2,8 millió forint összegben - fejtette ki az államtitkár.

Az összes igénylő háromötöde (61 százaléka) nagycsaládos vagy nagycsaládot tervező, azzal együtt, a falusi CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt az összes falusi CSOK igénylés negyedében (26 százalék) igényelték a családok, összesen 53 milliárd forint összegben.

Január 1-től a Magyar Közlönyben december végén megjelent kormányrendelet, amelynek értelmében a CSOK-nál a megelőlegező kölcsön (vállalt gyerekre igényelt támogatás) változatlanul többször igénybe vehető, legyen szó új lakások építéséről vagy használt lakás vásárlásáról. Január 1-től azonban az igénylők csak akkor köthetnek újabb támogatási szerződést, ha a korábbi szerződésben vállalt gyermekek megszülettek, vagy ha a meg nem született gyerekek után járó támogatási összeget visszafizették az államnak.

Kedvezményes áfa az újépítésű lakásoknál

Az újépítésű lakások vásárlásánál érvényben lévő, kedvezményes, 5 százalékos áfa pedig akkor alkalmazható, ha az építési engedélyt 2022. december 31-ig megszerezték vagy az egyszerű bejelentést megtették és az értékesítés 2026. december 31-ig megtörténik

Zöld Otthon Lakáshitel

Novemberben az egy évvel korábbinál majdnem 33 százalékkal több, 111,4 milliárd forintnyi lakáshitelszerződést kötöttek a háztartások, az év végi időszakban szokatlanul erős kereslethez valószínűleg az októbertől elérhető Zöld Otthon Lakáshitel is hozzájárult – tudósított a Világgazdaság január elején az MNB adataira hivatkozva.

Az NHP Zöld Otthon Programban az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfelek részére. Az NHP Zöld Otthon Programban elérhető jelzáloghitelek „NHP Zöld Otthon Hitel” minősítéssel rendelkeznek. A jegybanknak erre egy 200 milliárd forintos keret áll rendelkezésre.

A hitelfelvétel feltétele, hogy legalább BB energetikai besorolású új ingatlant vásároljon vagy építsen a hitelfelvevő. További feltétel, hogy az energetikai tanúsító által számított összesített energetikai jellemző értéke évente legfeljebb 90 kWh lehet a lakás egy négyzetméterére számítva.

Forrás: MTI, MNB, Család.hu, Bank360.hu

Fotók: Wikipédia, Pixabay.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©