Wacker: növekvő bevétel, csökkenő profit

Közzétették a Wacker Neuson Csoport 2019-es évének  pénzügyi adatait.

2020. március 18.

A kompakt építőgépek és világítási berendezések terén vezető szerepet betöltő Wacker Neuson cégcsoport árbevétele a 2019-es üzleti évben 1901,1 millió euróra nőtt, amely 11,2 százalékos emelkedés az előző év 1710 millió eurós értékéhez képest. Árfolyamhatással kiigazítva a fenti adat 9,8 százalékos növekedést jelent. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a cég üzleti eredménye minden régióban és minden üzletágban javulást mutatott. A cégcsoport mindenekelőtt az európai és Észak-amerikai piacokon tapasztalható pozitív folyamatokból, illetve a Kramer és Weidemann márkájú mezőgazdasági termékek iránti komoly keresletből volt képes előnyt kovácsolni.

Bár a csoport túlteljesítette a korábbi árbevétel célt, a jövedelmezőség elmaradt a várakozásoktól. A kamatok és adók levonása előtti eredmény (EBIT) a 2018-as 162,3 millió euróról 153,1 millió euróra csökkent, ami 5,7 százalékos visszaesést jelent. Ezzel párhuzamosan az EBIT-fedezet 8,1 százalékra mérséklődött a megelőző év 9,5 százalékos adatához képest. E csökkenés több tényezőnek tudható be, melyek között előkelő helyen áll a termelés visszafogása, ami a cég készlet-racionalizálási terveivel áll összefüggésben. Ezen kívül a Menomonee Falls-ban található Észak-amerikai üzemre kiterjedő átszervezések is jelentős eredményrontó hatást fejtettek ki. Mindezek következtében a jövedelmezőség előre jelzett növekedése nem valósult meg a tervezett időszakon belül. Emellett a készletek racionalizálása keretében nagyszámú gépet értékesítettek jelentős engedménnyel – kiváltképp Észak-Amerikában és Skandináviában –, ez pedig további negatív hatást gyakorolt a profitszintre. Válaszul a várakozásoktól elmaradó jövedelmezőségre, a cég Igazgatótanácsa új programot fogadott el, melynek célja a  költségek csökkentése és a hatékonyság növelése. A 2019-es üzleti évhez képest 50 millió eurónyi költségcsökkentést terveznek, melyet fokozatosan kívánnak elérni  2020-as és  2021-es üzleti évben.  A gyártóüzemek termelékenységének javításán túl a Wacker Neuson az értékesítési hálózattal kapcsolatban is hatékonyság növelő változtatásokat tervez, de intézkedéseket terveznek az anyag- és beszerzési költségek leszorítása, illetve a termék szállítási logisztika optimalizálása érdekében is.

A 2020 eleji rendelésállomány elmaradt az előző évi magas bázistól. Igen komoly bizonytalanságra ad okot a koronavírus további terjedése, valamint ennek hatásai a keresletre és a csoport ellátási láncára. Az Igazgatótanács arra a következtetésre jutott, hogy a 2020-ra eredetileg tervezett célszámok egy része valószínűleg nem lesz tartható az ellátási láncban fennálló szűk keresztmetszetek miatt, emellett pedig az egyes piacokon is jelentős visszaesés várható.

Mindezek miatt a testület a következő óvatos prognózist állította fel: a 2020-as üzleti évre várható árbevétel valószínűsíthetően 1700 és 1900 millió euró között, míg az EBIT-margin 6,5 és 8,5 százalék között alakul. Szembetűnő, hogy a meghatározott tartományok tágabbak, mint az előző év esetében, melyet a jelenleg fennálló nagyfokú bizonytalanság indokol.

Mióta a Felügyelő Bizottság jóváhagyta a pénzügyi beszámolót és elfogadta az idei terveket, a koronavírus terjedésével kapcsolatos helyzet egyértelműen súlyosbodott. Ennek hosszútávú hatásai – beleértve az egyes országok és intézmények által meghozandó drasztikus védelmi intézkedéseket – jelen pillanatban még nem számszerűsíthetők, így az Igazgatóság cselekvési programjában sem jelennek meg.

A beszámoló teljes egészében itt olvasható:  https://wackerneusongroup.com/en/investor-relations/financial-reports-presentations/2019

Wacker Neuson Sajtóközlemény

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©