Romló adatok a Wacker Neuson cégcsoportban

2020. április 23.

A COVID-19 járvány és az ennek következtében az egyes országok, szervezetek, vállalatok által meghozott védőintézkedések egyre növekvő negatív hatást gyakorolnak a Wacker Neuson üzleti működésére. Néhány régióban a gazdasági helyzet különösen nagyot romlott az első negyedév végére. Április első felében a bevételek és a rendelés állomány jelentősen az egy évvel korábbi szint alatt maradt. Ennek következtében a cég menedzsmentje úgy határozott, hogy visszavonja a 2020-as üzleti évre március 16-án bejelentett sarokszámokat.

Jelenleg nem lehet megbízhatóan előre jelezni, hogyan hat a járvány a vevői keresletre, a globális ellátási láncra és a cégcsoport termelési volumenére. Így a menedzsmentnek jelen pillanatban nem áll módjában kellően megbízható konkrét előrejelzést adni a 2020-as pénzügyi év alapvető mutatóinak alakulásáról. A menedzsment emiatt tartózkodik attól, hogy új előrejelzést adjon, ezt a legelső lehetséges pillanatban teszi majd meg.

A járvány kezdeti hatásai már az első negyedév üzleti eredményeiben megmutatkoztak. Az előzetes, még nem auditált adatok szerint a Csoport bevétele 411 millió euró körül alakul. Ez 6%-os visszaesést jelent a tavalyi év első negyedévéhez képest (435 millió euró). Az adózás és kamatok nélküli eredmény (EBIT) a tavalyi év hasonló időszakához képest szintén csökkent 31-ről 29 millió euróra. Az EBIT margin kissé visszaesett, 7,1%-ról 7%-ra. A profit jelentősen csökkent, a tavalyi 21 millióról 6 millió euróra. Ez főként a Csoport vállalatai közötti hitelek negatív értékelési hatásából adódott. Itt nagy jelentőséggel bír  néhány nemzeti valuta árfolyamának meredek esése, amely nagyban függ az adott országbeli piaci trendektől. Ezzel ellentétben, a fenti értékelési hatások a tavalyi év hasonló időszakban jobbára pozitívak voltak.

Annak érdekében, hogy a lehető legjobban felkészítse a Csoportot a jelenlegi helyzetre, a menedzsment több intézkedést hozott az elmúlt hetekben. Csökkentették a gyártási tevékenységet, több termelőegységben előrehozott szabadságolással leállították a munkát. A Csoport többféle rövidített munkaidő megoldást léptetett életbe. Ezeken túlmenően több olyan kezdeményezést ültettek át a gyakorlatba, amelyek a költségcsökkentést és a biztonságos likviditást szolgálják. A Csoport az első negyedéves beszámolót május 7-én hozza nyilvánosságra.

Wacker Neuson Sajtóközlemény, 2020. április 22.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©