Elkezdődött az M4-es gyorsforgalmi út új szakaszának kivitelezése

A több mint 34 kilométeres Törökszentmiklós és Kisújszállás közti szakasz 2x2 sávos autóútként épül a Duna Aszfalt Projekt Zrt. kivitelezésében.

2023. június 22.

Június 20-án elkezdődött az M4-es gyorsforgalmi út Törökszentmiklós és Kisújszállás közötti szakaszának kivitelezése - jelentette be a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a közlekedésért felelős államtitkár. Nagy Bálint kifejtette, az uniós csatlakozással jelentősen megnőtt a 4-es számú főút forgalma, elsősorban a tranzitforgalom, ezért döntöttek korábban egy a településeket az átmenő forgalomtól tehermentesítő út megépítésén.

Hozzátette, a kormány célja a közlekedésbiztonság növelése mellett a közlekedéspolitikán keresztül a lakosság mobilitásának, a gazdaság fejlődésének, továbbá a vidék megtartó erejének az erősítése. Az M4-es munkálatai 2017-ben kezdődtek, azóta három ütemben 118,7 kilométer, az M0-tól Törökszentmiklósig, illetve a Berettyóújfalu-Nagykereki országhatár szakasz készült el nettó 308 milliárd forint hazai forrásból.

A 34,29 kilométer hosszúságú Törökszentmiklós és Kisújszállás közti szakasz 2x2 sávos autóútként épül a Duna Aszfalt Projekt Zrt. kivitelezésében, nettó 133,9 milliárd forint hazai forrásból. A szerződést 2022 márciusában kötötték meg, a kivitelezés befejezésére 36 hónap áll rendelkezésre. A "hiányzó", a Kisújszállástól Berettyóújfaluig tartó, 60 kilométernél valamivel hosszabb szakasz esetén is elkezdődött a tervezés és az előkészítés.

Herczeg Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a térséget érintő M4-es és az M44-es gyorsforgalmi út kivitelezése is folytatódik. Előbbi Örményes és Kuncsorba településeket, a helyi gazdaságfejlődést érinti kedvezően - jegyezte meg. Hozzátette, hogy részben hazai, részben uniós forrásból az alacsonyabb rendű utak fejlesztése is célja a kormánynak, ezek mind a régió további fejlődését jelentik.

Munkagépek az M4-es gyorsforgalmi út Törökszentmiklós és Kisújszállás között épülő szakaszán a Törökszentmiklós-Kelet csomópontnál 2023. június 20-án. 

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke szavai szerint az "M4-es az ország egységét, a gazdasági térségek közti különbségek megszűnését, a felzárkózást" jelenti, amely "évtizedeken át meghatározza a térség fejlődését". A vármegyét 95 kilométer hosszúságban szeli át, "amire 50 éve várnak" - jelentette ki. A Törökszentmiklós-Kisújszállás közti szakasz kivitelezése Fegyverneket, Kardost, Kisújszállást és Karcagot tehermentesíti majd - mondta.

Kifejtette, a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top és Top Plusz) forrásából több tíz kilométernyi két- vagy többszámjegyű út is megújul. Példaként említette a 46-os út felújítását Mezőtúrig, egyúttal elmondta, hogy készülnek a kiviteli tervek a 34-es út 54 kilométeres szakaszának felújításához is, amely Tiszafüredtől hozza majd fel a forgalmat az M4-re.  

Az M4 új szakasza a 2022. februárban átadott Abony-Törökszentmiklós szakasz folytatásaként, 2x2 sávos autóútként épül a Kisújszállás elkerülő végig. Huszonöt és fél kilométeren új nyomvonalon épül Törökszentmiklós és Kisújszállás között; 8,7 kilométeren, a Kisújszállás elkerülőnél a meglévő 2x1 sávos szakasz bővítése történik meg. Kenderes térségében komplex pihenőhelyet alakítanak ki töltőállomással, Bartapusztánál egyszerű pihenő lesz tengelysúly mérő hellyel. A szakaszon 11 aluljáró és 2 felüljáró épül - olvasható az Építési és Közlekedési Minisztérium által kiadott sajtóközleményben.

Közel 32 milliárd forintot fordítottak a hazai közúthálózat megújítására

Az elmúlt időszakban közel ezer kilométernyi országút és több mint 160 kilométer mellékút újult meg közel 32 milliárd forint értékű beruházás segítségével - jelentette ki Nagy Bálint, államtitkár június 7-én  Miskolcon.

A poliikus a borsodi megyeszékhelyet Kistokajjal összekötő út felújított kertvárosi szakaszának átadásán elmondta, a fejlesztésekben a Magyar Közút kezelésében lévő 288 országos és 89 mellékút volt érintett, a társaság pedig újabb 43 projektben nagyságrendileg 50 milliárd forint értékben készített elő közút-rekonstrukciókat. A beruházások kivitelezését a szükséges források biztosítását követően kezdheti majd meg a közútkezelő.

Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő, Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, Peiker Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei igazgatója és Barta Gábor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő (b-j) a Miskolcot Kistokajjal összekötő út felújított kertvárosi szakaszának átadásán 2023. június 7-én.

Kitért arra, a Terület és településfejlesztési operatív program (Top) segítségével megvalósult útberuházások forgalmas Borsod-Abaúj-Zemplén megyei útszakaszokat is érintettek, így készülhetett el például a Szerencs-Prügy, a Sárospatak-Cigánd és a Nyékládháza-Ónod összekötő út, valamint a sajóbábonyi bekötőút fejlesztése.Az államtitkár emlékeztetett, hogy az elmúlt tizenhárom év beruházásai révén viszont sikerült odáig eljutni, hogy a huszonöt vármegyei jogú városból húsz rendelkezik közvetlen, kétszer két sávos gyorsforgalmi útbekötéssel. Ezekkel a beruházásokkal a hazai lakosság 90 százaléka harminc percen belül el tudja érni a hozzá legközelebb eső gyorsforgalmi utat.

Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, a társaságnak a négy- és ötszámjegyű utak felújításában a Top-program volt segítségére, amelynek első pályázati körében 62 milliárd forintból országosan több mint 560 kilométernyi utat újítottak fel, a projekt zárása után fennmaradó maradványforrás felhasználásával pedig további 160 kilométeren valósultak meg úthálózat-felújítási munkálatok.

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Mészáros János, Vajda János

Borítókép: Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára (j) beszél, mellette Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke (b) és Herczeg Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b2) az M4-es gyorsforgalmi út Törökszentmiklós és Kisújszállás között épülő szakaszán tartott sajtótájékoztatón Törökszentmiklós közelében 2023. június 20-án. 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©