Az építőipar aktivitása

2021. május 12.

Nem látszik a javulás az építőiparban

Nem ért véget a megkezdett építési munkák összértékének stagnálása az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint. 2021 január és március között 421 milliárd forint értékben kezdődtek meg a kivitelezési munkák a szektorban, ami bár nem tér el kiugró mértékben az előző három negyedév során látott összegektől, de így is az elmúlt két év legalacsonyabb Aktivás-Kezdés mutatója. A megelőző két év január-március közötti időszakaihoz képest egyértelműen gyengébben sikerült az évkezdet: a jónak számító 2020-as első negyedévhez képest a visszaesés körülbelül 35 százalékos volt, de még 2019 azonos időszakával összevetve is 15 százalékos csökkenés látható.

Gyenge volt az első negyedév a magasépítéseknél

Az építőiparon belül az elindult magasépítési beruházások értéke az első negyedévben ugyan az előző év azonos, kiugró Aktivitás-Kezdést hozó időszakához képest jelentős visszaesést mutatott, azonban a tavalyi év többi negyedévéhez hasonlítva növekedett a három hónap alatt megkezdett kivitelezések összértéke a szektorban. Összességben 2021 első negyedévében 340 milliárd forint értékben léptek magasépítési projektek kivitelezési fázisba, ami a korábbi évekhez viszonyítva gyenge három hónapot jelentett. Az előző tendencia érvényes a magasépítéseken belül a nem lakáscélú magasépítésekre is, ahol az Aktivitás-Kezdés 261 milliárd forintot tett ki. Bár a tavalyi kiugróan magas első negyedéves Aktivás-Kezdéshez képest jelentős volt a csökkenés, az év többi negyedévéhez, valamint a korábbi évek első három hónapjaihoz képest nem tért el jelentősen a három hónap alatt elindított építkezések összege – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. A negyedévben elindult legnagyobb nem lakáscélú magasépítési projektek között két irodaépület kivitelezése mellett például kezdetét vette a győri Vízi élménypark beruházás, Kecskeméten a Mercedes K1 présüzem második ütemének építése, Vecsésen a CTPark, míg Maglódon a HelloParks logisztikai központok kivitelezése, de szintén elindult a Diósgyőri vár felújítása, a Hunguest Hotel Panoráma Hévíz beruházás és a Nyíregyházi Állatparkban a Jégkorszak Interaktív Bemutatóterem építése.

Zuhanás az út-és vasút építésekben

A mélyépítési szegmensben látványos csökkenésre került sor, a kivitelezési fázisba lépő fejlesztések értéke szinte a felére esett vissza 2021 első negyedévében, a tavalyi év azonos időszakához képest. Idén január és március között csupán 82 milliárd forint értékben indultak el  mélyépítési projektek, ami a 2015-2016-os szinteket idézi, és az elmúlt 5 év egyik legalacsonyabb értékét jelenti. A mélyépítési Aktivitás-Kezdés mutató különösen alacsony szintjében nagy szerepet játszott az út-és vasút építési beruházások drasztikus visszaesése, 2013 óta 2021 első negyedévében volt a harmadik legalacsonyabb az elindult kivitelezések összege a szektorban. 2021 első három hónapjában alig vette kezdetét jelentősebb út- és vasút beruházás. A nem út-és vasúti mélyépítési projektek Aktivitás-Kezdés mutatója szintén visszaesett, 63 milliárd forintot tett ki, ami 2016 óta a második legalacsonyabb összeget jelentette. A második negyedév ugyanakkor már javuló számokat hozhat a mélyépítésekben, áprilisban ugyanis két nagyobb fejlesztés is kezdetét vette, a Kalocsa-Paks közötti új Duna-híd és kapcsolódó úthálózat kialakítása, valamint az M6-os autópálya Bóly és országhatár közötti szakaszának építése. Az idén induló 2021-2027-es Európai Uniós költségvetési ciklus pedig várhatóan új forrásokat biztosít majd a mélyépítési projektek számára.

Regionális egyensúly

A 2021-es év első negyedévében a kivitelezési munkák értékének három régió közti megoszlása egészen kiegyensúlyozott volt. Közép-Magyarország részesedése a 2014-2020 közötti időszakhoz képest enyhe csökkenést, míg ezzel párhuzamosan a Nyugati régiók részesedése ezzel pont megegyező mértékű növekedést mutatott, miközben a keleti régiókban változatlan arányban indultak el a kivitelezési projektek.

Új lendületet kapott a társasházi lakásépítés

A 2021 január elsejétől ismét      5 százalékosra csökkent az új lakásokat terhelő áfakulcs mértéke a tavalyi 27 százalékról, ami az idei évben új lendületet hozhat a társasházi lakásépítésekben, így várhatóan az idei évi Aktivitás-Kezdés értéke jelentősen magasabb lehet a tavalyinál. A folyamat kezdetét jól alátámasztják az idei első negyedéves adatok, amelyek azt mutatják, hogy a tavalyi év Aktivitás-Kezdés számainak folyamatos csökkenése után január-márciusban ismét növekedésre került sor, és közel olyan értékben indultak el társasházi projektek, mint 2020 azonos időszakában. 2021 első negyedévére vonatkozó Aktivitás-Kezdés mutató értéke 79 milliárd forintot tett ki, amely összegnél a 2019 és 2020-as években mindössze két negyedévben indultak csak el magasabb értékben társasházi lakásépítések.

Az Aktivitás-Befejezés az Aktivitás-Kezdés mutatóval ellentétben tavaly folyamatosan növekedett. Ez a növekedés a 2021-es első negyedévben megtorpant, ami azonban nem meglepő, mivel az első negyedévben általában mindig kicsit alacsonyabb a befejezett projektek értéke. Az év további részében – figyelembe véve a várható átadási időket - az elkészülő társasházi projektek összege az előző évhez hasonlóan magas maradhat.

A főváros és környéke dominál a társasházi lakásépítésekben

Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint, az elindult társasházi lakásépítési projektek 2021 első három hónapjában leginkább a Közép-Magyarország régióban koncentrálódtak, a terület részesedése 79% százalékos volt, ami jelentős növekedés a 2014-2020-as időszakot jellemző 60%-os átlaghoz képest. Ezzel párhuzamosan mind a nyugati, mind a keleti régiók részesedése csökkent. A keleti régiók eleve alacsony, 15 százalékos részesedése az idei első negyedévben 5 százalékra csökkent. Budapest szerepének növekedésében több nagyobb projekt elindulása játszott szerepet, mint a Park West II. és III. üteme, a BudaBright lakópark, a Waterfront City III. üteme, a BudaPart BRF és a Sasad Resort SR6. Hagyományosan a fővárosban alapvetően nagyobb volumenű építkezések indulnak el, mint vidéken, illetve a korábban már a fiókban lévő terveknek köszönhetően gyorsabban tudtak reagálni a fejlesztők az áfaváltozásra. A nagyobb beruházások arányának emelkedését mutatja, hogy bár az Aktivitás-Kezdés érték javult az előző negyedévekhez képest, miközben a korábbiaknál kevesebb projekt vette kezdetét a negyedév során.

A készítők: Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2021 ©