Vasút-villamos kombó Szeged és Hódmezővásárhely között

A Magyarországon újdonságnak számító vonat-villamos összeköttetés (tram-train) megvalósítása a végéhez közeledik.

2020. december 03.

Már jó ideje foglalkoztatja a közvéleményt a Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő „villamos-vonat”. Nemcsak a szakmai érdeklődést keltette fel a projekt, és nem is csupán a helyben érintettekét. A Magyarországon újdonságnak számító és igen nagy volumenű beruházás híre minden, a közlekedés iránt érdeklődő emberhez eljutott.

A vonal magában foglalja Szegeden az 1-es villamos jelenlegi pályáját, amely a város déli és északi részeit köti össze. Az északi, Rókus végállomástól egy 800 méter hosszú új nyomvonal kerül kialakításra, amely lehetővé teszi, hogy a villamos rákanyarodjon a Szeged-Békéscsaba vasútvonalra, amely a 2014-2020 közötti EU támogatási periódusban lesz teljesen villamosítva. A villamosvasút megáll majd Algyőn, Hódmezővásárhely Népkert állomásokon. Innen egy 3,3 km hosszú, egy vágányos pálya kerül kiépítésre,  a városon áthaladva 6 megállóval, a Hódmezővásárhelyi Főpályaudvarig.

A projekt nagyvasúti részén (22 km) a sínek lefektetése tavaly megtörtént. Jelenleg a Hódmezővásárhelyi Népkert – Szeged Rókus közötti szakaszon ágyazatrendezési, tereprendezési, nyomtáv szabályozási és szükség szerinti helyeken tolatási padka tömörítési munkák zajlanak.

Hátra van még a biztosítóberendezés szerelésének befejezése, az útátjárók végleges biztosítási módjának kialakítása, a vasúti jelzőberendezések kihelyezése is. Ezek után lehet a nagyvasút – városi vasút közötti átmeneti szakaszon a biztosítóberendezést telepíteni és üzembe helyezni, majd beintegrálni a szegedi KöFi központba. A kivitelezés befejező állomása a teljes vasúti rendszerhez kapcsolódó tesztek elvégzése lesz.

A projekt keretében megújuló teljes értékű biztosítóberendezési rendszer megvalósítását követően a kivitelezésben érintett vasúti pálya alkalmas lesz az új tram-train szerelvények és vonatok 100 km/órás sebességgel történő közlekedtetésére.

A hódmezővásárhelyi szakaszon zajló és a nagyvasúti munkák befejezése is 2021 első felében tervezett. Ennek feltétele az új tram-train hybrid járművek megléte. Az új tram-train hybrid járműveket már gyártják Spanyolországban.

A beruházás a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrás felhasználásával valósul meg.

NIF sajtóközlemény felhasználásával

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©