AGROmashEXPO és AgrárgépShow a Hungexpón

Január 24-én nyitotta meg kapuit a hazai agrárium két legjelentősebb kiállítása, az AGROmashEXPO és AgrárgépShow a Hungexpo területén. 8 pavilonban 37 000 négyzetmétert foglaltak le a kiállítók.  

2024. január 26.

A nyitó napon jelentették be a Hazai és Nemzetközi Termékverseny nyerteseit. A pályázatra ezúttal is digitalizáció, gépesítés, input/szolgáltatás kategóriákban lehetett nevezni. A külföldi fejlesztések díjazása mellett 3 hazai fejlesztésnek jutott elismerés. Az alábbiakban a hazai díjazottakról olvashatnak.

Hazai Termékfejlesztési Nagydíj – Gépesítés kategóriában:

Farmgép Fejlesztő és Gépgyártó Kft. – Kertitox – ISM Drone Field Base

Az ISM Technology 2017 óta kutatja a drónos permetezés hatékonyságát, több mint 15 ezer tesztrepülés és 10 ezer hektárnyi terület bevonásával. A cél, hogy megállapítsák, a drónok kiválthatják-e a hagyományos földi növényvédelmi módszereket, hogyan illeszthetők a jogi keretek közé, milyen kiszolgáló eszközök és felügyeleti rendszer szükséges a biztonságos működtetéshez.

Ezen tapasztalatokból kiindulva, a FARMGÉP technikai tapasztalataival és az ISM kutatási eredményeivel és tapasztalatával létrehozták a Drone Field Base-t, amely egy multifunkcionális eszköz: keverőgép, irányítóközpont, digitális adattgyűjtő, meteorológiai állomás egyben. A permetlé előkészítő platformja minősített, a vegyszereknek ellenálló anyagokból épül fel, magas koncentrációjú oldatok kezelésére képes, garantálva a munkafolyamatok biztonságos körülményét. A rendszer lehetővé teszi a szükséges permetlé-mennyiség pontos kalkulációját, a keverési folyamatok gyorssá és pontossá válnak. A 900 literes kapacitású alapkonfiguráció akár 110 hektár gyors kezelését teszi lehetővé. Minden egység automatikus öntisztító funkcióval és biztonsági toronnyal rendelkezik a munkafolyamatok megkönnyítése érdekében. A drónos permetezés sikeressége az időben és minőségben végzett munka függvénye.

Hazai Termékfejlesztési Különdíj – Digitalizáció kategóriában

KITE Zrt. – PGR öntözésirányítási rendszere és alkalmazása

Az Innovációs Főigazgatóság térinformatikai-, és informatikai háttere lehetővé tették egy saját fejlesztésű, országos öntözési szaktanácsadási rendszer kialakítását. A meteorológiai állomások mérési eredményei, bár önmagukban is támogathatják az agronómiai döntéshozatalt, az öntözésirányítás szempontjából még nem elég informatívak, további feldolgozásuk szükséges. Erre alkalmas a PGR részeként elérhető Öntözésirányítás alkalmazás, melynek asztali- és mobil változata is elérhető a gazdálkodók számára.

A mért légköri paraméterek alapján meghatározzuk a légkör „szárító képességét”, a potenciális evapotranspirációt, valamint a növényfaj, a fajta és az állomány fejlettségének figyelembevételével a növényi evapotranspirációt. Az adott időszakban jelentkező vízveszteség, a csapadékviszonyok, az öntözés és az öntözési hatékonyság ismeretében pedig kiszámítjuk a klimatikus vízmérleget. A KITE öntözésirányítási alkalmazása a meteorológiai előrejelzés integrálásának köszönhetően a futtatás időpontját követő egy hét előrejelzett vízmérlegét is megmutatja. A talajnedvesség és annak a talajtextúra, valamint a termesztett növény érzékenysége függvényében történő bemutatására alkalmas az Öntözésirányítás alkalmazás „Talajnedvesség” funkciója. Az előrejelzett klimatikus vízmérleg és a talajnedvesség ismeretében lehetőség nyílik az öntözések megtervezésére és amennyiben több öntözött táblával rendelkezünk, akár a prioritási sorrendet is felállíthatjuk a vízstresszt előrejelző ikonok segítségével.

Hazai Termékfejlesztési Különdíj – Gépesítés kategóriában:

Fliegl Abda Gépgyártó Kft. – Fliegl VARIO ULW 25 egytengelyes átrakókocsi

A betakarítógépek hasznos üzemidejének kihasználása, a gazdaságosság növelése, igényli a betakarított növény akadályok nélküli elszállítását és a menet közbeni ürítést. A hazai gyártású FLIEGL VARIO ULW 25 egytengelyes átrakókocsi jelenlegi fejlesztése is ezt a célt szolgálja.

A 35 fokban dönthető ferde átrakócsiga az átrakodás könnyítését szolgálja és a vetőgép feltöltését. Ezt célozza a hidraulikusan állítható kidobólemez is. Az adagolótömlő is a gyors, jobb munkavégzést segíti. Az alsó terménytovábbító csiga vályúján kialakított leresztőnyílás szükséges a vályú tisztításához. A takaróponyva a termény eső esetén védelméhez kell és a gép tárolásakor a belső részeket védi. Az összehajtott ferde átrakócsigák belső részeit védi a csapadék bejutásától a takarólemez. Ezek a használati komfortot javítják. Űrtartalom 25 m3, átrakócsiga 400 mm, 7,5 t/perc átrakási teljesítmény, vetőgép feltöltőcső, hidraulikusan állatható kidobólemez, gumik 710/50 R 30,5, mérleg, ponyva, alsó leeresztőnyílás.

Maép összeállítás

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©