Terjeszkedik a Property Market az ingatlanpiacon

Több mint 500 ezer négyzetméternyi aktív projekttel rendelkezik az ingatlanfejlesztő cég.

2022. május 12.

500 milliárd forintra nőtt a Property Market Kft. fejlesztési portfóliójának értéke 2021-ben, miközben árbevétele elérte a 2,3 milliárd forintot, adózott eredménye pedig 847 millió forintot tett ki – adta hírül az ingatlanfejlesztő cég május elején.

A cég aktív projektjei több mint 500 ezer négyzetmétert tettek ki 26 épületben 2021-ben: 16 lakóépület mellett 7 irodaház és három hotel fejlesztésében vettek részt, passzív portfóliójukban pedig további 500 milliárd forintos, 27 épületre vonatkozó, 500 ezer négyzetméternyi fejlesztési potenciállal rendelkeznek, amelyekre fejlesztési szerződésük van.

Schrancz Mihály, a társaság ügyvezető igazgatója a kapcsolódó közleményben elmondta, 2021-ben jó évet zártak a koronavírus-járvány újabb hullámai, az erősödő infláció és a növekvő bizonytalanság ellenére is, a cég árbevétele 2019-2021. között a duplájára nőtt.

A vállalat fejlesztési portfóliója jelentősen bővült, a covid előtt 7, jelenleg 26 projekt fejlesztése zajlik vagy már befejeződött. Ezzel párhuzamosan a cég szakértői létszáma is megduplázódott, elérte az ötvenet.

Látványterv a BudaPart leendő ’G’ lakóéplületéről

BudaPart

A szakember kiemelte, 2021-ben a vállalat első projektje a BudaPart, meghatározó városrész fejlesztési projektté vált, a fejlesztés végére a BudaPart majdnem fele - 26 hektár - zöldfelület marad, amelynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is.

A BudaPart az egyik legnagyobb léptékű hazai ingatlanfejlesztési projekt - megközelítőleg tízéves, maximum hat fázisban megvalósuló beruházás - 54 hektáron épül, itt 15 lakóépületben 3 ezer lakás, 12 irodaházban 250 ezer négyzetméter irodaterület és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, ahol mintegy 25-30 ezer városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben.

A 2015-ben megkezdett városrészfejlesztés első két ütemét már lezárták, 1100 lakást értékesítettek is, az első két irodaépületet és az első öt lakóházat már birtokba vették a lakók és a bérlők.

A projekt hatodik fázisában most a nyolc emeletes, BudaPart Otthonok ’G’ elnevezésű épületének kivitelezése kezdődik meg, összesen 180 lakás várja majd az új tulajdonosait, amelyekre egyúttal az előregisztráció is megkezdődött. Eddig hét épület (öt lakó- és két iroda) készült el, kivitelezés alatt áll a BRF és a BRL jelű lakóépület, valamint szintén elindult a DOWNTOWN irodaház építése, mely a Radisson szállodalánc business hoteljének is otthont ad majd.

A covid dacára 2021-ben teljesen fel tudták tölteni bérlőkkel a BudaPart GATE irodaházat, amelyet sikeresen értékesítettek egy nemzetközi befektetőnek, az S-Immo osztrák ingatlanalapnak. A BudaPart CITY irodaházba pedig 2021 nyarán érkezett meg az első bérlő, a Bayer Hungária.

Az ügyvezető igazgató beszámolt arról is, hogy a BudaPart projekt finanszírozására tavaly sikeres kötvénykibocsátás zajlott le 32 milliárd forint értékben, a teljes összeget lejegyezték.

A BEM Center látványterve

További fejlesztések

A BudaPart mellett a Property Market megkezdte a hosszú ideig méltatlanul elhanyagolt épületegyüttes irodaházi komponensének, a BEM Center-nek az értékesítését is. A beruházás során a Bem József téren álló Radetzky-laktanya szálloda és irodakomplexumként újul meg. A BEM Centert, amely a Bem térrel együtt újul meg 20.000 négyzetméter "A" kategóriás iroda, kereskedelmi egységek és 5 csillagos boutique hotel lesz benne.

Emellett folyamatban van a Dürer Park újgenerációs épületegyüttesének fejlesztése is a Városliget mellett. A beruházás egy erősen leromlott állapotú épületegyüttes helyén jön létre, egy nemzetközi designer iroda közreműködésével. A fejlesztés során az eredeti építészeti értékek megőrzése mellett felújítják az egykori Szent Szív Zárda épületét, valamint kiemelt szerepet kapnak a fenntartható megoldások, a zöldfelületek megőrzése, megújítása. A 3,7 hektáron zajló fejlesztésben megépül 3 lakóépületben 208 lakás és 2 irodaházban létrejön 42.000 négyzetméter irodaterület.

A Dürer Park látványterve

Átrendeződhet a piac

Schrancz Mihály az idei kilátásokról is beszélt: a covid már kevésbé árnyékolja be az idei évet, de a szektornak újabb, és egyelőre nem enyhülő problémákkal kell szembenéznie. Az Ukrajna elleni háború, az infláció és az ellátási láncok akadozása mind óriás kockázatot jelentenek az egész piacnak. A szakember szerint, az építőanyag-piac nem lokális, hanem globális, a nemzetközi építőanyag trendek határozzák meg itthon is az árakat. Így mivel a vállalat a legtöbb építőanyagot importból szerzi be, nagy az ellátásbeli és árbeli kitettségük is. A gyorsuló infláció kiszámíthatatlanná, tervezhetetlenné teszi a fejlesztéseket, az emelkedő kamatkörnyezet pedig tovább drágítja a finanszírozást, így a kisebb cégek eltűnhetnek a piacról - mondta.

A Dürer Park látványterve

Megjegyezte azt is, "amíg a háborús helyzet lehetséges stabilizációja kérdésében nem látunk tisztábban, addig ebben a régióban a tranzakciós piac/investment piac várhatóan kevésbé lesz aktív. A jelenlegi gazdasági környezet átrendezi az ingatlanfejlesztői piacot. "Ilyen helyzetben a tőkeerős, jó termékkel és lokációval rendelkező szereplők jutnak még nagyobb szerephez. A kiszámíthatatlanság miatt radikálisan vissza fog esni a kereslet, de lesz fejlesztő, amelyik továbbra is tartja pozícióját" - emelte ki, és megjegyezte, hogy a Property Marketnek, mint ingatlanfejlesztő cégnek, az anyavállalata a Market Építő Zrt. ad a jövőbeli fejlesztések megvalósulásához kiszámítható hátteret.

A kilátásokat illetően a szakember arra is emlékeztetett, hogy felrobbantak az irodai fitout költségek és a bérleti díjak, hatalmasak az energiaszámlák, átrendeződtek a bérlői szokások, így nehéz előre látni a piacot, de lassú javulásra számít. A hotelfejlesztésekre is nagyobb igény van, mint egy éve, a leggyorsabban és legjobban fejlődő terület azonban továbbra a logisztika, mert a covid alatt hatalmas teret nyert az e-kereskedelem. A lakóingatlanok piaca pedig a második legdinamikusabb, mert még mindig jelentős a kereslet.

Forrás ás fotók: Property Market

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©