Megnyílt az Aliga Port

A Balaton legmodernebb e-kikötője a vitorlázó és szörföző sportolóknak is lehetőséget biztosít.  

2023. június 08.

Hivatalosan is átadták a magyar tenger legújabb, modern eszközökkel és szolgáltatásokkal felszerelt kikötőjét Balatonvilágoson, 2023. június 2-án. Az , az Aliga Port, melynek fejlesztését és bővítését a Bayer Property Zrt. tulajdonába tartozó PRO-MOT Hungária Kft. hajtotta végre, 213 téliesített hellyel várja a vitorlás és elektromos hajókat. A beruházás tovább erősíti a Balaton régió szabadidős és sportcélú hajós életét, ezáltal a turizmusra is kedvező hatással lesz a jövőben. 

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, Szalay Balázs a Magyar Szörf Szövetség elnöke   az eseményen való jelenlétükkel azt a missziót erősítették, hogy a kikötő továbbra is stratégiai fontosságú lesz az olimpiai felkészülésben. Az ünnepségen részt vett még Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, Takács Károly, Balatonvilágos polgármestere, Balázs Attila a Bayer Construct Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint az Aliga Port kivitelezői és üzemeltetői csapata is.

Az egybegyűlteket Karakas János üzemeltetési vezető köszöntötte, aki köszönetet mondott a vállalatcsoport munkatársainak, akik részt vettek a kikötő kivitelezésében. Kiemelte, hogy a projekt, hazai és saját forrás felhasználásával létesült a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. támogatásával.

Gyulay Zsolt a MOB elnöke beszédében hangsúlyozta: a balatonvilágosi kikötő a ’80-as ’90-es évektől fontos bázisa a vitorlázók olimpiai felkészülésének. „Örömmel tölt el minket, hogy az Aliga Port és a sport szövetségek együttműködésének köszönhetően ezt a felkészülést egy magasabb minőségben tudják folytatni sportolóink. Hiszen itt a Balaton keleti medencéjének szélviszonyai tudják leginkább rekonstruálni azt, hogy milyenek a tengeri körülmények.”

A téliesített e-kikötő számos kiemelkedő szolgáltatást nyújt

 A korszerűsítési munkák során végzett teljes átépítés és bővítés mind a vízgazdálkodási, mind a hajózási előírásoknak és követelményeknek megfelel. A Környezet-, Természetvédelmi szakhatóság előírásának megfelelően végezték el a növénytelepítést az új íves hullám- és jégvédő móló belső oldalán.

Megerősítették a partfalat, újjáépítették a két mólószárat és egy új hullámtörő mólószár is épült. A kialakításánál arra törekedtek, hogy nyugodt, belső vízterületet biztosítsanak az ott lévő hajók számára. A déli móló mindenki számára nyitott sétányként üzemel majd.

BayerConstruct sajtóközlemény

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©