Leginkább a lakosság és az ingatlanfejlesztők megrendelései hiányoznak

Az ÉVOSZ publikálta az építőipari cégek körében végzett éves felmérének eredményeit. A fellendülés megtorpanásától félnek a legjobban.

2014. október 31.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az elmúlt évekhez hasonlóan felmérést készített az építési vállalkozások körében a közelmúlt piaci változásairól és a második félév konjunkturális kilátásairól. A felmérés külön kitért a tavaly október 1-jétől kötelező elektronikus építési napló vezetésével kapcsolatos tapasztalatokra is. 

Kilátások

A felmérésben résztvevő, mintegy 400 cég nagy többsége a nettó árbevétel növekedéséről számolt be. A válaszadók háromnegyede az árbevételarányos jövedelmezőség enyhe emelkedését jelezte, de a lakásépítéssel foglalkozó cégeknél nincs elmozdulás. Az árbevétel növekedés várakozásaik szerint 2014. második félév végén megtorpan. Az újonnan kötött szerződésállomány volumenének csökkenésére számít az év hátralévő részében a megkérdezettek 80 százaléka. Legpesszimistábban a munkaellátottság várható alakulása tekintetében az épületépítéssel, lakásépítéssel foglalkozó vállalkozások.

Mintegy 400 építőipari cég válaszolt a felmérésben (illusztráció)

E-napló, kintlévőségek

A vállalkozások jó üzleti menetét leginkább akadályozó tényező az alacsony piaci ár, a tisztességtelen verseny, a cégekre háruló magas adminisztrációs kötelezettség. A felmérésben résztvevők ilyen plusz adminisztrációs tehernek érzik az elektronikus építésinapló-vezetési kötelezettséget is.  Az elektronikus építési napló vezetésénél további problémak a megrendelők naplóvezetéssel kapcsolatos ismerethiánya, és a partnerek passzivitása. A megkérdezett cégek egyharmada a generálkivitelező építési naplójához csatlakozva, a kisebb értékű alvállalkozói munkákat az ún. főnaplóban vezetteti a generál cég szakembereivel. A bevezetés utáni ellenőrzési moratórium letelte óta a cégek 20 százalékánál volt ellenőrzés naplóvezetéssel kapcsolatban, szerencsere ezeknél csak apróbb hiányosságok voltak. 

Fontos a kintlévőségek kezelése is: a válaszadók árbevételének átlagosan egyötöde a 60 napon túli kintlévőség. A 2013 augusztusában létrejött Teljesítésigazoló Szakértői Szerv működése óta csökken a lánctartozásban lévő összeg. Ezt tükrözi, hogy a kintlévőség 90 százalékát a cégek biztonsággal behajthatónak minősítik. 

Statisztika, szabályozás

Az építőipari ágazat statisztikai jelentéseiben bővülésről olvashatunk – augusztusban 13,1százalékkal volt magasabb az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz képest. Ez az épületek építése ágazat tekintetében nem mondható el. A válaszok alapján az építőiparnak leginkább a lakosság és az ingatlanfejlesztők megrendelései hiányoznak. Az ágazat teljesítményének mindössze 7százalékát teszi ki a lakásépítés és lakásfelújítás, ennek növeléséhez, és a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia eredményes végrehajthatásához elengedhetetlen a következetes és hosszú távú kormányzati lakáspolitika az ÉVOSZ szerint.

A megkérdezettek szerint fontos lenne a Közbeszerzési Törvény mielőbbi módosítása is. Az EU által finanszírozott állami, önkormányzati megrendeléseknél gyorsabban lebonyolítható, kiszámítható, ár-érték arányos építési-beruházási megrendelésekben bíznak. 

Forrás: ÉVOSZ

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©