Kiemelt jelentőségű beruházás lett a Mapei Kft. sóskúti gyárbővítése

2022. március 21.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette egy idei kormányrendelet a Mapei Kft. sóskúti gyárbővítését, a 8 milliárd forint értékű fejlesztést a cég önerőből valósítja meg - közölte az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó vállalat az MTI-vel.

A beruházást a vállalat részben azzal indokolta, hogy kinőtték a meglévő gyártó- és raktárkapacitást, részben pedig az ellátási útvonal csökkenésével.  A közlemény szerint a fejlesztés 2023-ban megvalósuló első ütemében egy Magyarországon egyedülálló képzési központ épül, amelyben megvalósul a szakemberek gyakorlati továbbképzése, valamint a pályamódosítók átképzése, a cél az építőipari a szakemberhiány mértéknek enyhítése.

A második ütemben épül meg az új raktár és gyártóüzem, ahol a tervek szerint 2025 végén állhat üzembe a fugagyártás, egy új termékvonal bevezetéséhez a vakolatgyártó üzem, valamint a por alapú termékek gyártására szolgáló gyártósor. Ez utóbbinak 225 ezer tonna, míg a fuga gyártásnak 7 tonna lesz az éves előállítási kapacitása, az új raktárépület pedig 10 000 négyzetméteres lesz.  

Közölték: a vállalat 2015-ben hajtott végre hasonló nagyságrendű fejlesztéseket, amelyek hatására 2020 végére a termelés meghaladta a 100 000 tonnát, és a 15 000 négyzetméteres raktárterület is elérte maximum kapacitását.

Ezen felül fontos szempont, hogy a tervezett új gyárban készülő termékeket jelenleg Olaszországból és Lengyelországból importálja a vállalat, és így kerülnek tovább a magyarországi fogyasztókhoz. Amennyiben ezen építőanyagok gyártása Magyarországon történik, jelentősen csökken az ellátási útvonal - mutattak rá

A közleményben Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a kiemelt beruházásnak köszönhetően gyorsabb és egyszerűbb a sóskúti üzemük bővítésével járó ügyintézés, ami megkönnyíti azoknak a hatósági eljárásoknak a menetét, ami a beruházás időben történő megvalósítását lehetővé teheti.

A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon; a vállalat 1991-ben jött létre az osztrák Mapei GmbH. alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként, a cég 211 embert foglalkoztat.  A Mapei Kft. idén januári tájékoztatása szerint belföldi árbevétele 2021-ben 27,7 milliárd forint volt, ami éves összevetésben 22 százalékos növekedés.  A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Mapei Kft. árbevétele 2020-ban 23,24 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 19,8 milliárd forint. A cég 2020-ban 2,37 milliárd forint nyereséggel zárt, 2019-ben pedig 1,35 milliárd forint volt az adózott eredménye.

MTI

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©