Kiállítótér nyílik Pannonhalmán

1,4 milliárd forintból újítják fel a Pannonhalmi Főapátság jelenleg üresen álló és omladozó majorsági épületét. A tervek szerint az építkezéssel jövő nyárra végeznek.

2013. november 22.

Három kiállítóteret alakítanak ki a Pannonhalmi Főapátság 1,4 milliárd forintból megújuló, jelenleg üresen álló és omladozó majorsági épületében. Várhatóan jövő nyáron nyílik meg.

A 2500 négyzetméteres épület három kiállítóterében különböző tárlatok kapnak helyet. Az elsőben az apátság ezeréves történetét mutatják be, a másodikban - a pannonhalmi borvidékre helyezve a hangsúlyt - borászati tárlat kap helyet. Ehhez a korábban időszaki tárlatként rendezett Pannónia Szőlőskertje című kiállítást fejlesztik állandóvá.

A harmadik részben időszaki tárlatok lesznek láthatók, a tervek szerint elsőként egy európai bencés tematikájú kiállítást rendeznek. Ezt a területet olyan regionális kiállítótérré alakítják, amely alkalmas akár értékesebb tárgyegyüttesek bemutatására és megfelelő őrzésére is.

pannonhalma 02

Ilyen lesz, ha elkészül - A CZITA Építész Iroda látványterve a 2014-ben nyíló pannonhalmi Apátsági Major Látogatóközpontjáról (MTI)

A Mária Terézia korában emelt egykori majorsági épületet a látogatókat segítő legmodernebb eszközökkel szerelik fel: a betérők akár a külön e célra kifejlesztett okostelefon-alkalmazás segítségével is többletinformációkat szerezhetnek a látott tárgyakról.

A projekt részeként kialakítanak egy hozzávetőleg 300 négyzetméteres rendezvényteret is. A terület mintegy kétharmadát foglalja el a terem, a fennmaradó részt pedig a kiszolgálótér. Emellett - mintegy száz négyzetméteren - cukrászda-kávézó-teázó fogja várni az érkezőket, és lesz egy apátsági termékeket árusító bolt és turisztikai információs pont.

pannonhalma 03

És ilyen most - a pannonhalmi főapátság épülő Apátsági Major Látogatóközpontja 2013. november 20-án, az ünnepélyes alapkőletétel napján (MTI)

A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság által megvalósított projektet az utóbbi években több fejlesztési fázis előzte meg. Ezek során rendezték és felújították a világörökségi helyszín környezetét, fejlesztették a turisztikai és a gasztronómiai szolgáltatásokat, az Arborétumot, valamint ifjúsági zarándokházat alakítottak ki.

A területen már megkezdődtek az építést megelőző régészeti munkák, illetve a szükséges bontások. A közbeszerzési eljárás augusztusban kihirdetett eredménye szerint a kimagasló műemlék-felújítási referenciával rendelkező LAKI Épületszobrász Zrt. nyerte el a megbízást a várhatóan jövő júliusra lezáruló feladatra. Forrás: MTI A képek forrása az MTI, Fotó: CZITA Építész Iroda (látványterv), Krizsán Csaba (fotó)

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©