Jól haladnak az 1-es villamos pályájának felújításával

Gőzerővel folynak a felújítási munkák az 1-es villamos vonalán. Az építkezés a tervek szerint 2015 közepéig tart.

2013. október 28.

Gőzerővel folyik a munka az 1-es villamos vonalának Bécsi út és Lehel utca közötti szakaszán. Az egy hónapja kezdődött felújítás első ütemében a vonal legrégebbi részét korszerűsítik,a munkákkal a tervek szerint 2015 közepére végeznek.

Szeptember 28-án, szombaton kezdődött az 1-es villamos pályafelújítása. A főváros kiemelt közlekedésfejlesztési beruházásainak megvalósításáért felelős Budapesti Közlekedési Központ ekkor kötötte meg a nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként a rekonstrukció kivitelezőjével a szerződést. A naponta 150 ezer ember által használt villamos vonalát a tervek szerint 2015-re adják át. Ekkora készül el a Bécsi Fehérvári útig az egész beruházás. A felújítás első üteme a Bécsi úttól a Lehel utcáig tart, a jövőre kezdődő második ütem a Kerepesi útig, és pár hónapra rá kezdik a meghosszabbítást is tartalmazó harmadik ütemet.

1-es villamos 02

Teljesen megújul a pálya (BKK)

A beruházás első ütemében felújítják a villamosvonalnak a Bécsi út és a Lehel utca közötti szakaszát, korszerűsödnek a megállók, az áramellátó- és jelzőberendezési rendszer is. A  kivitelező újjáépíti a pályaszerkezetet, megszünteti a sebességkorlátozásokat, átépíti a megállóhelyeket, megújítja az áramellátó és a jelzőberendezési rendszert. A rekonstrukció végeztével megszűnik a leromlott pályaállapot miatti gyakori sebességkorlátozás, azaz csökken az utazással töltött idő.

A Bécsi úti végállomás és a Puskás Ferenc Stadion között 8,3 kilométer hosszban teljesen új pálya épül a régi, elhasználódott vágányok helyett. Délen 3,2 kilométer hosszú új szakasz épül ki a Rákóczi híd – Szerémi út – Hengermalom út útvonalon, új – ideiglenes – végállomás épül a Fehérvári út és a Hengermalom út kereszteződésében.

A Vörösvári úton és Újbudán fűburkolatú pálya létesül, melynek zölden tartásáról automatikus öntözőrendszer gondoskodik majd. A villamosok menetideje jelentősen lecsökken, megszűnnek az eddigi sebességkorlátozások, az új pálya tervezési sebessége 60 km/h lesz, az 50 km/h jogszabályi határ alól a kivitelező felmentést kér.

1-es villamos 01 Munkások az 1-es villamos építkezésén (BKK)

A vonal áramellátási rendszere is megújul: A Bécsi út és a Kerepesi út között teljes felsővezeték-cserére kerül sor, a vonal teljes energiaellátási hálózatát megújítjuk, az új rendszer alkalmas lesz a visszatáplálásra.

Megújulnak a vonal megállói is: egységesen 26 centiméter magas peronok épülnek ki, melyekről a tervezett alacsonypadlós járművekbe akadálymentesen lehet majd beszállni. Az akadálymentesítés jegyében nyolc megállóba lifteket is építenek, két másik helyszínen új gyalogátkelőhelyet hoznak létre, Közvágóhíd megállóhelyen rámpát tesznek. Minden megálló új perontetőt kap, a forgalmasabb csomópontokban teljesen fedett peronok épülnek. A Fehérvári úti végállomásnál a 18-as, 41-es és 47-es villamosok számára is új, középperonos megállóhelyet építenek.

Bővülnek a visszafordítási lehetőségek is: a Szentlélek tér és az Árpád híd megállónál új vágánykapcsolat létesül, így az észak-budai oldal üzemzavara esetén a pesti szakasz zavartalanul kiszolgálható marad, a metróról átszálló utasok így nem kényszerülnek zsúfolt pótlóbuszokra. A kapcsolódó úthálózatokon is lesznek felújítási munkák: a forgalmasabb kereszteződésekben az eddigi aszfaltburkolatot jóval teherbíróbb bazaltbeton váltja majd fel.

Forrás: BKK A képek forrása a BKK, Fotók: Nyitrai Dávid

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©