Indul a Testnevelési Egyetem rekonstrukciója

Az első ütemmel kezdetét vette április közepén a nagy múltú fővárosi intézmény felújítása. 2022-re teljesen megújul az egyetem.

2017. április 21.

Az első ütemmel elkezdődött a Testnevelési Egyetem (TF) várhatóan 2022-ig tartó rekonstrukciója. Az összesen 40 milliárd forintos fejlesztés első ütemében - melynek nettó értéke 11,9 milliárd forint - felújítják, illetve befejezik az eredetileg az Országos Egészségügyi Intézet (OSEI), ismertebb nevén Sportkórház számára épült, ám el nem készült Alkotás úti épületet, amely a 2018. áprilisi átadása után a TF főépületeként funkcionál majd.

Ezzel egy olyan fejlesztés valósulhat meg, amelynek köszönhetően egy minden igényt kielégítő felsőoktatási intézmény jön létre, a rekonstrukciónak és a bővítésnek hála már a feltételrendszerek is adottak lesznek a legmagasabb szintű munkához. Az egyetem egy olyan sportvárost kíván kialakítani a XII. kerületben, amely méltó az intézmény múltjához. A fejlesztéseknek köszönhetően a jövő tanév végi költözés után a mostani 2500 fős magyar hallgatói létszám 3500 főre növelhető.

Mocsai Lajos  az egyetem rektora beszédet mond 2017. április 12-én a munkaterület bejárásával összekötött sajtótájékoztatóján.

A beruházás első ütemében az Alkotás úti épület megújulása mellett a mostani Sportkórház épületei is az egyetemhez kerülnek, és azokban is elkezdődnek a fejlesztések. A TF jelenlegi, 30 ezer négyzetméteres területéhez csatolják az OSEI nagyjából ugyanekkora területét, így a Csörsz utcai sportpálya szintén 30 ezer négyzetméterével kiegészülve egy közel tíz hektáros kampuszon folyhat majd az oktatás. A tervek szerint az első ütem jövő áprilisban fejeződik be, az egyetem pedig még jövő nyáron át is költözik az új épületekbe.

Ezt követően indul majd a várhatóan 2020-ig tartó második ütem, amelyben a jelenlegi főépületen kívül minden más lebontásra kerül, hogy megépülhessen az egyaránt új, 50 méteres fedett uszoda, a vívócsarnok, tornacsarnok, atlétikai csarnok, valamint egy multifunkciós sportcsarnok. A teljes beruházás várható befejezésének időpontja 2022.

Az egyetem főépülete az OSEI területén lévő, szerkezetkész állapotban lévő nagy épületben, az egyes tanszékek, a sportági intézetek, a laborok pedig a Hauszmann Alajos által tervezett kisebb műemlék épületekben kapnak helyet. A Csörsz utcai sporttelepen az új épületek a lakóházaktól távol, félig a földbe süllyesztve épülnek fel, hogy ne zavarják a kilátást. Azért, hogy a kis utcákat tehermentesítsék, az Alkotás utca és Hegyalja út felől megközelíthető mélygarázsokat építenek az egyetem alá.

Az atlétikai pálya kialakítása nem érinti a Csörsz parkot, az épületek magassága nem haladja meg a 18 métert, így nem fogják leárnyékolni a környéket, és az atlétikai és labdarúgópálya sem lesz befedve. Az 1500 fős lelátóval tervezett multifunkcionális épület alacsonyabb lesz, mint a szomszédos Novotel szálloda vagy a MOM Park iroda- és bevásárlóközpont.

Forrás: MTI, Realista.hu

Fotó: Testnevelési Egyetem

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©