Idén is kiosztották Budapest Építészeti Nívódíját

A díjat idén a felújított angyalföldi Vizafogó Óvoda kapta, és kiosztottak négy dicséretet is, amit az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ is kapott.

2020. november 20.

A Vizafogó Óvoda átalakítása és bővítése nyerte el idén Budapest Építészeti Nívódíját; dicséretben részesült a MOME Campus és Kreatív Innovációs Tudáspark fejlesztésének 3. üteme, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, a Ligeti-műteremvilla felújítása és átalakítása, valamint a Havanna Hetivásár. A díjátadót november közepén tartották.

A kiírás

A Budapest Főváros Önkormányzata által júliusban kiírt, a Budapesti Építész Kamara által lebonyolított pályázatra olyan alkotásokkal lehetett jelentkezni, amelynek használatbavételi engedélye 2017. július 2. és 2020. július 1. között vált jogerőssé, vagy ebben az időszakban adták át.

A díj olyan igényesen megtervezett és létrejött, új vagy megújított épület, építmény, közterület, belső tér tervezője részére adományozható, amely javítja a főváros építészeti arculatát vagy egy városrész használatát, megjelenését, elősegíti az építészeti és környezeti kultúra fejlődését, formálja a városképet és mindezek által ösztönzi a további magas színvonalú, innovatív beruházásokat.

A bíráló bizottság elnöke Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes volt, mellette Erő Zoltán főépítész; Bardóczi Sándor, Budapest megbízott főtájépítésze; Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke, valamint Soltész Noémi, Jan Stempel (Csehország), Szabó Levente és Zsuffa Zsolt építészek vettek részt a testület munkájában. A 2020. évi pályázatra beérkezett 17 érvényes pályamű közül a bírálóbizottság hat épületet helyszíni bejáráson is megtekintett.

Az angyalföldi Vizafogó Óvoda

A díjazottak

A Budapest Építészeti Nívódíjával kitüntetett, angyalföldi Vizafogó Óvoda tervezői, Nagy Csaba és Pólus Károly a nyolcvanas évek paneles építésének termékeként létrejövő, eredeti épületet nem lebontották, hanem "okos vizsgálat" alapján részben megtartották - áll a zsűri méltatásában.

"E tett önmagában üzenetértékű egy középület esetében, itt azonban nyoma sincs az ebből származó esetleges kompromisszumoknak. (...) Példaszerű az a harmónia és kerek egész, amelyet ez az épület megtestesít az építtetői háttértől és elvárásoktól a proaktív építészeti hozzáállásig, s léptéktől függetlenül mintaként állítható az eljövendő fővárosi köz- vagy éppen magánberuházások elé" - emelték ki a bírálók.

A MOME Campus és Kreatív Innovációs Tudáspark fejlesztésének 3. ütemének tervezői Csillag Katalin és Gunther Zsolt voltak. Mint a zsűri fogalmazott: "a bátor beavatkozások és a nagyvonalú építészet eredményeként a célkitűzésként jelzett új MOME-identitás megteremtése és egy nyitottabb oktatási struktúra létrehozása is megvalósulni látszik".

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ látképe

A bírálók méltatták a Vasáros Zsolt által tervezett Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) és Közép Európai Művészettörténeti Kutatóintézet komplexumának "mértéktartó profizmusát" is: "az OMRRK együttese az utóbbi évtizedek kulturális beruházásainak talán egyik legfontosabbika, amelyben az építtető szándékai és a tervező professzionális, integratív és proaktív szemlélete egyedi értéket teremtett" - hangsúlyozták.

A Stefánia út Ligeti-műteremvillát Zombor Gábor tervei alapján újították fel és alakították át a Polgári Magyarországért Alapítvány székházaként. A zsűri egyaránt kiemelte az épület fő elemeit tiszteletben tartó külső és belső helyreállítást, valamint a kortárs tájépítészeti eszközökkel, mégis az épülettel teljes összhangban kialakított kertet.

A Havanna Hetivásár a 18. kerületi Havanna-lakótelep szélén szombatonként megtartott piac számára készült a fővárosi TÉR_KÖZ pályázat támogatásával. A Keller Ferenc és Láris Barnabás által tervezett piacépület "visszafogott, érzékeny és a feladatot mélyen megértő építészeti megformálása jól mutatja, hogyan lehet egy látszólag kis léptékű beavatkozással jelentős városi és társadalmi többletértéket létrehozni" - áll a méltatásban.

Csapó Balázs közölte: a beérkezett pályaművekből készült kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban lesz megtekinthető a járványhelyzet elmúltával. A szintén minden pályaművet tartalmazó könyv magyar és külön angol nyelvű kiadása a díjátadó napján jelent meg a Budapesti Építész Kamara gondozásában.

Forrás: MTI

Fotó: Bpnivodij.hu, MTI

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©