Hazai hírek

Új rakodási rendszert vezet be a Cemix építőanyag-gyártó, a maglódi HelloParks logisztikai parkba beköltözött az első bérlő. Budapesten új hotel épül.

2021. augusztus 19.

A Cemix építőanyag-gyártó időkapus rakodási rendszert vezet be

A Cemix építőanyag-gyártó cég időkapus rakodási rendszert vezet be 200 millió forintos beruházással, a logisztikai megoldást először a Bugyi községben lévő üzemben, majd a tervek szerint az év végéig a veszprémi és a debreceni üzemében is alkalmazza majd - adta hírül a társaság augusztus közepén.

A közlemény szerint a vállalat 2020-ban indult nagyszabású fejlesztési terv részeként 200 millió forint összértékű projekt keretében építi ki az új, időkapus, ütemezett kiszolgáló rendszert, emellett korszerűsíti és bővíti a rakodásra érkező teherjárművek parkolóját.

Az előzetes becslések azt mutatják, hogy az időkapus rakodási rendszer csúcsidőszakban akár 2000-2100 tonna építőanyag berakodását is lehetővé teszi egyetlen nap alatt - szemben a korábbi 1400-1500 tonnával -, ami mintegy 100 teherautó kiszolgálását jelenti. A fejlesztéseknek köszönhetően mintegy 20 százalékkal nagyobb ügyfélforgalmat lehet elérni egy nap alatt, középtávon pedig 30 százalékos növekedés elérése a cél.

A közleményben hangsúlyozzák, a teljes logisztikai folyamatot új komplex IT-rendszer irányítja és felügyeli. A fuvarozóknak a megrendelt és előre összekészített termékek átvételére előre meghatározott időablakot biztosít. A művelet valamennyi fázisa digitalizált, nincs szükség papírmunkára, helyszíni ügyfélszolgálati ügyintézésre. Az új logisztikai megoldás egyes elemei már működnek, a parkoló korszerűsítése befejeződött, az IT-rendszer néhány modulját is használják.

A veszprémi székhelyű Cemix Hungary Kft. 1990 és 2020 novembere között Lasselsberger-Knauf néven működött, tavaly ősszel cég- és márkanevet váltott.A társaság tavaly 12,7 milliárd forint árbevételt ért el, ami 6 százalékos növekedés az előző évhez képest. Adózott eredménye 2020-ban meghaladta a 900 millió forintot.

Beköltözött az első bérlő a maglódi HelloParks logisztikai parkba

Beköltözött az első bérlő a HelloParks maglódi ipari és logisztikai parkjának első létesítményébe, a Magyarországon csomagautomata-hálózattal rendelkező FoxPost 8400 négyzetméter területet vesz igénybe, ahol megkezdte az 1,5 millió eurós beruházást jelentő csomagszortírozó gépsorok telepítését - publikálta a hírt a Futureal-cégcsoporthoz tartozó HelloParks augusztus első felében.

A közlemény szerint a HelloParks határidőre átadta a múlt héten a maglódi ipari és logisztikai park első ütemét jelentő 46 000 négyzetméteres raktárépület első egységét, amelynek kivitelezése öt hónappal ezelőtt kezdődött.

Az épület különlegessége, hogy Magyarországon ez lehet az első ipari létesítmény, amely megfelel a rendkívül szigorú követelményeket támasztó BREEAM New Construction Excellent fenntarthatósági minősítésnek - írják a közleményben.

Bengyel Ádám, a FoxPost vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta, az új raktár óriási fejlődési lépcsőt jelent számukra, a hazai piaci szereplők között ezzel az övéké lesz a harmadik legnagyobb központi raktár, ami kiszolgálja majd a teljes, 2024-re már több mint ezer csomagautomatából álló országos hálózatukat. Az új raktárban több mint 1,5 millió eurós beruházással átállnak a teljesen automatizált csomagválogatási rendszerre, amivel közel a tízszeresére növelik a kapacitásukat, akár napi százezer csomagot is kezelhetnek majd - tette hozzá a FoxPost vezérigazgatója.

A maglódi logisztikai megapark Budapest keleti agglomerációjának ipari zónájában található. Az M0 körgyűrű mentén, az M4 és az M5 autópályák, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében elhelyezkedő telken összesen 193 000 négyzetméter raktár-, könnyűipari- és irodaterületet alakít ki a HelloParks. Az első ütem 46 ezer négyzetméter létesítményének beruházási értéke meghaladja a 40 millió eurót (14,4 milliárd forint).

A HelloParks Budapest vonzáskörzetében Fóton építi 76 hektáros területen ipari és logisztikai központját, ahol összesen 330 ezer négyzetméter raktár- és ipari terület kialakítására van lehetőség, Pátyon 100 hektáros területen 400 000 négyzetméter bruttó bérbeadható terület raktár- és gyártási területet alakít ki több fázisban.

Új hotel épül Budapesten

Az Accor csoport a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb ingatlanfejlesztőjével, a Futureallal közösen hozza létre Közép-Európa első TRIBE szállodáját, mintegy 55 milló eurós beruházással Budapesten - adta hírül a szállodaipari konszern augusztus elején. A 250 szobás hotel Budapest VII. kerületében várhatóan 2023 végén nyitja meg kapuit.

Az épületet a főváros egyik legfrekventáltabb, egyben a turisták körében az egyik legkedveltebbnek számító helyszínen, a Kertész utcában fejlesztik. A kivitelezés a várakozások szerint még ez év végén megkezdődik, a munkálatok pedig akár már 2023-ban befejeződhetnek - közölték.  

A TRIBE a Futureal első szállodafejlesztése, amely "új fejezetet nyit a cég közel két évtizede sikeres ingatlanpiaci működésében" - mondta Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója a közleményben, hozzátéve, hogy az Accorral hosszú távú együttműködést is kialakítanak a jövőbeni projektekhez.

A francia Accor szállodaipari konszern a világ vezető szállodaipari csoportja, csaknem 5100 szállodája és 10 ezer vendéglátóhelye van a világ 110 országában. Világszerte mintegy 260 ezer munkatársat foglalkoztatnak. Az 1967-ben alapított, franciaországi központú Accor SA elérhető az Euronext párizsi tőzsdén.

A nyilvános cégadatok szerint az Accor Pannonia Hotels árbevétele 2020-ban 4,2 milliárd forintra apadt az előző évi 24 milliárd forintról, adózás utáni vesztesége csaknem 7 milliárd forint volt tavaly.

A leendő szálloda látványterve

Forrás: MTI

Fotó: HelloParks/Futureal, Futureal

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©