Hazai céges hírek

Remek évet zárt tavaly az osztrák tulajdonú Mapei Kft. és a Leier Hungaria Kft. is, utóbbi Romániában bővíti piacát.

2020. január 24.

Remek évet zárt tavaly az osztrák tulajdonú Mapei Kft. és a Leier Hungaria Kft. is, utóbbi Romániában bővíti piacát.

Több mint 20 százalékkal nőtt a Mapei árbevétele tavaly

A Mapei Kft. árbevétele 2019-ben meghaladta a 19,77 milliárd forintot, ami 20,17 százalékos növekedés 2018-hoz képest. A társaság belföldi árbevétele 19,6 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest, 19,43 milliárd forintot - tetté közzé január második felében a cég az adatait.

Az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó cég tervei szerint a belföldi forgalma idén 10 százalékkal fog bővülni, az exportpiacokat tekintve 12 százalékos növekedésre számítanak. A Mapei Kft. jelenleg szerb, román, szlovén, horvát és osztrák piacokra szállítja termékeit.

A közlemény idézte Markovich Bélát, a társaság ügyvezetőjét, aki elmondta, a vállalkozások beruházási kedve, valamint az állami beruházások befolyásolták kedvezően a tavalyi eredményt. A következetes vállalati stratégiának köszönhetőn a cég eredményesen aknázta ki a kedvező gazdasági környezetet - tette hozzá a szakember.

Jó évet zártak - A Mapei standja egy korábbi Construma kiállításon

A Mapei Kft. az építőipar lendületének mérséklődésére számít, várakozása szerint az idén 5 százalékos lesz az ágazat növekedése. Bár a kedvezményes lakásáfa megszűnése várhatóan kedvezőtlenül hat a lakásépítésekre, azonban a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az 5 millió forintos összeghatárig visszaigényelhető lakásáfa ezt a hatást mérsékelni fogja. A béremelkedés és az árak növekedése ugyanakkor szintén fékező hatással lesz az ágazat teljesítményére - írták a közleményben.

A társaság arra számít, hogy ha kismértékben is, de 2020-ban várhatóan enyhül az akuttá vált szakemberhiány. Ennek oka az építőipar növekedésének mérséklődése, valamint, hogy mutatkozik egy nagyon erős igény a gépesítésre, amely segítségével az emberi munkaerő szükséglet csökkenthető.

Magyarországon a Mapei Kft. 1991. szeptember 1-jén jött létre az osztrák Mapei GmbH alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként. A vállalat 191 embert foglalkoztat. A Mapei Kft. egy 7500 négyzetméteres összterületű gyárat és raktárt üzemeltet Sóskúton, ahol éves szinten több mint 76 ezer tonna terméket állít elő. 2017-ben egy 2,8 milliárd forintos beruházással a duplájára bővítette raktár- és gyártókapacitását.

A Mapei-csoport a világ 5 kontinensén 35 országban tevékenykedik, 81 leányvállalatból és 70 gyártóegységből áll.

Tovább bővíti romániai piacát a Leier-csoport

Tovább bővíti piacát a Leier-csoport Romániában, miután a Brikston 2018-as átvételét követően idén év elején felvásárolta a Siceram segesvári téglagyárát – jelentette be a cég még január közepén.

A győri székhelyű Leier Hungaria Kft. ügyvezetője Komlós Andor tudatta, hogy a vételárat mindkét fél üzleti titokként kezeli. A Siceram beillesztése a Leier-csoport portfóliójába minél előbb meg fog történni - mondta.

A Siceram téglagyárat 1907-ben alapították, majd a rendszerváltozást követően 1995-ben magánkézbe került. A tulajdonosok modernizálták az üzemet, amely Románia legnagyobb téglagyártói közé került.

Ezen túlmenően az üzem Románia legnagyobb tetőcserépgyártójává vált, termékportfólióját áthidalók gyártásával is bővítette. A fejlesztéseknek köszönhetően a Siceram céget jelenleg a piac legmodernebb és legújabb technikai szinten működő tégla- és tetőcserépgyártójának lehet tekinteni, a felvásárlással pedig biztosítottá vált a további fejlődés.

A cég 250 embert foglalkoztat, árbevétele tavaly mintegy 22,1 millió euró (7,4 milliárd forint) volt.

A Leier-csoport tavaly 300 millió euró (100,2 milliárd forint) árbevételt ért el, amely rekordnak számít, 2018-hoz képest ötvenmillió euróval (16,7 milliárd forint) nőtt. Az idei évre a tavalyi beruházások miatt további forgalomnövekedéssel számolnak. A felvásárlással a Leier 2700 embert foglalkoztat.

A Siceram megvásárlásával a Leier tovább halad a bővülés útján és egyértelműen jelzi, hogy a román piac a csoport számára fontos, ezzel a jövőben még intenzívebben kívánnak foglalkozni - fogalmazott.

A csoport hét országban (Ausztriában, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és Ukrajnában), több mint negyven telephelyen tevékeny. A legfontosabb üzletága az építőanyagok gyártása. Aktív továbbá a gépjármű-kereskedelem- és szerviz, az ingatlan-hasznosítás, valamint a fémmegmunkálás (gép- és formagyártás) területén.

Forrás: MTI

Fotó: Mapei Kft.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©