Az építőiparban is osztanak Arany Málna-díjat

A legrosszabb filmekért járó Arany Málna-díjhoz hasonlóan 2006 óta kiosztják a legrosszabb új épületnek járó díjat is Nagy-Britanniában. Mutatjuk, idén mi kapta.

2015. szeptember 02.

Az építészeti melléfogásokat díjazó Karbunkulus Kupát idén annak a londoni felhőkarcolónak ítélték oda, amelynek üvegoldala visszatürközve a Nap sugarait megolvasztotta a vele szemben parkoló autókat.

A Fenchurch utcában lévő 37 emeletes épület arról lett híres 2013 nyarán, hogy ívelt oldala megolvasztotta a szemben parkoló autókat, ugyanis gyűjtőlencseként, tükörként működött: begyűjtette a Nap sugarait és felerősítve tükrözte vissza.

A Business Design brit magazin építészeti kritikusai 2006 óta ítélik oda évente a Karbunkulus Kupát, figyelembe véve az olvasók által beküldött véleményeket is.  Idén a zsűri egyhangúan a felhőkarcoló mellett döntött. "Ez az épület az, amely összefoglalja mind azt, ami miatt egy épület kiérdemli a karbunkulus címet" - írta Ike Ijjeh, a zsűri egyik tagja a magazin honlapján.

Díjat ért a bénázás - A még épülő felhőkarcoló (jobb oldalon) a Temze felől

Az üvegépület nemcsak gépkocsikban tett kárt, hanem a szemben lévő üzletekben is, amelyek tulajdonosai beszámoltak arról, hogy a visszaverődő erős napsugárzás kárpitot égetett ki és károkat tett a festésben is. Egy televíziós forgatócsoport annak idején azt is felvette, ahogyan egy tojás megsült a visszaverődő erős napsugarakban.

Az épületet később felszerelték a napsugarak szétoszlatására felszerelt vízszintes elemekkel.  A felhőkarcolót Rafael Vinoly uruguayi születésű építész tervezte, akinek egy ugyancsak ívelt falú alkotása az Egyesült Államokban hasonló gondokat okozott. A Karbunkulus Kupát 2006-ban hozták létre a jó építészeti megoldásokat jutalmazó Stirling-díj humoros ellenpontjaként Nagy-Britanniában. 

Fotó: Jto.s3.amazonaws.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©