A Puskás Aréna nyerte az Év stadionja címet

A tavaly novemberben átadott stadion nyerte a futballarénákkal foglalkozó stadiumdb.com nemzetközi szavazását.

2020. március 26.

A tavaly novemberben átadott Puskás Aréna nyerte a 2019-es Év stadionja címről döntő szavazást.

A futballarénákkal foglalkozó stadiumdb.com honlap által meghirdetett verseny kiírása alapján 19 ország létesítményei közül választhatták ki az öt legjobbat a szavazók.

A portál beszámolója alapján a világ 107 országából 30 632 voks érkezett, ezek majdnem felét, közel 14 955 ezer szavazatot a budapesti stadion kapta. A közlemény szerint a november 15-én felavatott létesítményre a világ minden tájáról, így a többi között Indonéziából, Argentínából, Lengyelországból, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és a Fülöp-szigetekről is érkeztek voksok.

A legjobbnak ítélt stadionra öt, a másodikra négy, a harmadikra három, a negyedikre kettő, az ötödikre pedig egy csillagot kellett adniuk a voksolóknak és a szavazatok összesítése, valamint szakértő építészek véleménye alapján ítélték oda az Év stadionja díjat.

A listára csak a tavaly átadott és legalább 10 ezer néző befogadására alkalmas arénák kerülhettek fel, a Puskás Aréna mellett a dunaszerdahelyi MOL Aréna is versenyben volt. Szavazni március 15-ig lehetett a weboldalon. A honlap emlékeztetett: tavaly a szakmai zsűri a DVTK arénáját választotta az év legszebbjének.

A Budapesti Fejlesztési Központ jogelődje, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotó a Puskás Arénáról 2019. november 6-án, az avatómérkőzés előtt.

Skardelli György: a legfontosabb, hogy jól működik az aréna

Az épületet tervező Skardelli György számára az a legfontosabb, hogy a tavaly novemberben átadott Puskás Aréna tökéletesen ellátja funkcióját, és bizonyította, jól működik – reagált a hírre a köztévé egyik műsorában a szakember.

Skardelli jelezte, sokan dolgoztak együtt, és a tervezés folyamán a másik legfontosabb alapelv az volt, hogy megidézze a régi stadiont az új épület.

"Minden értékelés szubjektív, a közönségdíj és az építész kollégák díja is, mert azon túl, hogy jól működik az aréna, már a zsűritagokon múlik, milyen gondolati megközelítést tartanak fontosnak" - fogalmazott Skardelli.

"Annak ellenére, hogy egy stadion funkciója teljesen egyértelmű - egy focipálya köré kell lelátót építeni -, nincs két egyforma belőle. A régi aréna szerves része lett az újnak, maximálisan megvalósítottuk az elképzelést, elégedett vagyok ezzel kapcsolatban" - tette hozzá Skardelli, aki ugyanakkor sajnálta, hogy a járványhelyzet miatt egyelőre nem tudni, éles rendezvényen mikor mutatkozhat be a stadion.

A díjnyertes Puskás Aréna lesz az egyik helyszíne a koronavírus-járvány miatt idény nyárról a jövő évre halasztott labdarúgó Európa-bajnokságnak. A 2021. június 11-től július 11-ig tartó kontinensviadalon három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek a stadionban.

2022: Európa-liga döntő a Puskás Arénában

Korábbi hír a stadionnal kapcsolatban, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) március elején hozott döntése alapján 2022-ben itt rendezik meg az Európa-liga döntőjét.

A végrehajtó bizottság amszterdami döntése sporttörténelmi jelentőségű, mivel Magyarországon korábban még sosem rendeztek egymeccses döntőt egyetlen férfi nemzetközi kupasorozatban sem. Az El fináléjának 2022. május 18. vagy május 25. a tervezett dátuma.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke komoly megerősítésnek nevezte az elvégzett munkájukkal kapcsolatban, hogy "Magyarország minden évben kiemelkedő futballmérkőzéseknek adhat otthont".

"Ennek köszönhetően egyre több és több magyar szurkoló nézhet meg a helyszínen kiemelkedő labdarúgó-mérkőzéseket a saját hazájában. Bízom benne, hogy a közelgő Európa-liga-döntő olyan nagy mérkőzés lesz, amely sok gyerekkel megszeretteti a labdarúgást" - idézte az MLSZ honlapja a szervezet első emberét.

Forrás: MTI

Fotó: Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©