A munkavédelem majdnem mindenhol problémás

Tízből kilenc építőipari munkáltatónál találtak valamilyen munkavédelmi hiányosságot a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársai egy idei ellenőrzésen.

2014. október 21.

Az idén május 12. és június 30. között ellenőrzött építőipari munkáltatók 91 százaléka nem tett eleget a jogszabályban előírt valamennyi munkavédelmi kötelezettségének.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának vizsgálta az építőipari munkáltatókat, mely során 1 351 munkáltató építés-kivitelezési munkaterületének munkavédelmi vizsgálatát végezték el. A mintegy 13 608 munkavállalót érintő vizsgálat megállapította: 24,8 százalékukat szabálytalan munkakörülmények között foglalkoztatta a munkáltatója. Közülük 2 153 munkavállalót, azaz a szabálytalansággal érintett munkavállalók 63,8 százalékát súlyosan veszélyes munkakörülmények között foglalkoztatott munkáltatója, amelyek azonnali felügyelői intézkedéseket igényeltek.

Szinte mindenhol találtak hiányosságot (illusztráció)

A hiányosságok

A magasépítés munkaterületein továbbra is a legsúlyosabb hiányosságok a műszaki védelemben vannak, és számos helyen nem megoldott a megfelelő egyéni védőeszköz biztosítása.

Az ellenőrzött munkaterületeknek majdnem felénél, 43 százalékuknál nem volt kiépítve a lezuhanást megelőző védelmi berendezés, aminek gyakori indoka az volt, hogy a kialakítás sok időt vesz igénybe, vagy a vállalási ár nem fedezi ezt a költséget.

Az hivatal vizsgálata feltárta: leggyakrabban a légzőrendszert károsító anyagok, az ártalmas, ingerlő, túlérzékenységet okozó gázok, gőzök, porok esetében volt jellemző az egyéni védőeszközök biztosításának hiánya. Gyakran előfordult az is, hogy az egyik legismertebb rákkeltő rostszerkezetű port kibocsátó azbeszttel dolgozóknak sem volt megfelelő légzésvédelmi felszerelése.

A célvizsgálat az ország egész területére kiterjedt, az építőipari tevékenység ellenőrzését az indokolta, hogy 2013 első 9 hónapjában beérkezett azonnali jelentések alapján, szabálytalan munkavégzés miatt 12 halálos kimenetelű munkabaleset történt Magyarországon, amely a halálos munkabalesetek egyharmadát jelentette.

Egy tavalyi videó a munkavédelemről:

Forrás: MTI

Fotó: Thinkstockphotos.com, Videó: Lendvai István

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©