Új Wirtgen finiser

A Wirtgen nemrégiben bővítette nagyméretű csúszózsalus finishereinek családját az SP 154i típussal.

2020. június 29.

A Wirtgen nemrégiben bővítette nagyméretű csúszózsalus finishereinek családját az SP 154i típussal, amely elsősorban gyorsforgalmi utak és reptéri pályák kétrétegű betonburkolatainak kivitelezésére ideális választás. Az SP 154i a nagysikerű SP 1500-as modellt váltja a Wirtgen kínálatában.

Rugalmasan konfigurálható betonos géplánc

Nagyteljesítményű, 436 lóerős Cummins dízelmotorjával (amely teljesíti az EU Stage V és US EPA Tier 4f károsanyag-kibocsátási normákat) az SP 154i bőséges erőtartalékkal rendelkezik akár 16 m széles és 450 mm vastag betonburkolatok építéséhez.

Kétrétegű burkolatok kivitelezésekor három különálló gép dolgozik együtt gépláncot alkotva: egy-egy finisher húzza be az alsó- és a felső betonréteget, ezeket pedig egy felület utókezelő gép (TCM) követi. Ilyen munkák során az SP 154i használható akár az alsó, akár a felső betonréteg építésére. A Wirtgen széles termékpalettájának köszönhetően, mely minden géptípust lefed az összes teljesítményosztályban, a géplánc minden esetben az adott munkára vonatkozó követelmények figyelembevételével állítható össze.

SP 154i: alsó vagy felső betonréteg építéséhez

Alsó betonrétegek építésekor a csúszózsalus finisher felszerelhető automatikus dűbelezővel, akár három automatikus hézagvasalóval, és egy szállítószalaggal, amely továbbítja a betont a gépláncban dolgozó második finiserhez. Míg a gép halad, a csúszózsaluk pontosan a kívánt vízszintes és magassági vonalvezetésnek megfelelően húzzák be a betonréteget, melynek tömörítéséről elektromos vibrátorok gondoskodnak. Ezek után nagy pontossággal történik a dűbelek és hézagvasak beépítése az alsó rétegbe. Mindezek eredményeképp a gép igen költséghatékonyan dolgozik, és olyan homogén betonfelületet hagy maga után, amely ideális alap a magas minőségű felső betonréteg számára.

Amikor a gépláncban a felső réteg építése jut feladatul az SP 154i-nek, az ehhez szükséges beton egy szállítószalagon át érkezik az első finishertől, és az épp behúzott alaprétegen terítik el közvetlenül a második burkolatépítő gép előtt. Így a felső réteg a friss alaprétegre épül, majd az ún. T-vibrátorok biztosítják a teljes keresztmetszetben a felső betonréteg megfelelő tömörségét. A csúszózsalus finisher alapfelszereléséhez hozzátartozik az oszcilláló keresztsimító és a gyártó által super smoother-nek nevezett hosszsimító, melyek az egyenletes felületet biztosítják, míg kétoldalt a hidraulikusan állítható, egy- vagy kétrészes oldallemezek gátolják meg a betonpazarlást. Ezen kívül speciális zsaluk és megnövelt méretű oldallemezek szerelhetők fel, melyekkel tökéletes betonélek alakíthatók ki.

Könnyű szállíthatóság és rövid összeszerelési idő

Az SP 154i a fentieken kívül kiváló manőverezhetőségével és kapaszkodóképességével is kitűnik, melyet négy kormányozható, állítható lánctalpa a talajviszonyoktól függetlenül képes biztosítani. A különböző egységek egymástól függetlenek, ami nagyban megkönnyíti a szállítást, és minimálisra csökkenti a szét- és összeszereléshez szükséges munkát. További előnyként az SP 154i-t nagyfokú automatizáltság jellemzi, ami igen költséghatékonnyá teszi a betonburkolat-építést.

Wirtgen sajtóanyag alapján

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©