Új Cat 304 és 305 CR minikotrók

A 304 és 305 CR az utolsó kotrók, melyeket a Cat Next Generation koncepciója alapján átdolgoztak.

2022. február 09.

A még jobb felhasználói élményt célba vevő négytonnás Cat 304 és öttonnás Cat 305 CR a Caterpillar Next Generation hidraulikus minikotróinak sorát gyarapítják. Az új gépek komolyabb hidraulikus teljesítménye, megnövekedett felszakítóereje és alapkiépítésben is nagyobb ásómélysége összességében 20 százalékkal magasabb teljesítményt jelent az E2 széria azonos kategóriájú kotróival összemérve. Mindeközben a bekerülési, üzemeltetési költségek 10 százalékkal mérséklődtek, köszönhetően a piac leghosszabb zsírzási periódusainak és a megnövekedett élettartamú szűrőknek. Költségek szempontjából fontos azt is megemlíteni, hogy az oldalsó burkolatok sima, könnyen cserélhető lemezekből állnak, míg a közös alkatrészek száma is megnőtt a típuscsaládon belül.

A 304 és 305 CR az utolsó kotrók, melyeket a Cat Next Generation koncepciója alapján átdolgoztak. Így immár a 1,5-10 tonnás osztály összes modellje (ez régiótól függően 17-20 típust jelent) egy kaptafára felhúzott funkciókat és irányítást kínál, ami nagyban leegyszerűsíti a képzést és a kezelők átülését egyik gépről a másikra.

https://www.youtube.com/watch?v=cun5DIC5IeE

Cat 304: kimagasló stabilitás

A rugalmasság és a szűk helyekhez való hozzáférés érdekében a Cat 304 csökkentett fordulósugárral és keskeny, mindössze 1700 mm-es nyomtávval készül, ami 254 mm-rel kisebb, mint a 304 E2 nyomtávja. Ennek ellenére az új minikotró teljesítménye és stabilitása szemernyit sem csorbult, sőt! A kisebb fordulósugárból adódó kiváló stabilitás mind a felsőváz 360 fokos forgatása, mind emelt teherrel történő mozgás közben jelentkezik, a felár ellenében rendelhető extra ellensúly révén pedig mindez tovább fokozható.

Kiváló teljesítmény kompakt méretben a 305 CR-rel

Az 5 tonnás kategóriában versenyző Cat 305 CR csaknem 9 százalékkal lett erősebb, míg a hidraulikarendszer továbbfejlesztésével tovább nőtt a felszakítóerő (49,2 kN a kanálon, 28,3 kN a sztenderd kanálszárral, és 25,2 kN a hosszított kanálszárral), ami különösen sziklás talajok esetében tornázta feljebb a kotrási munkák hatékonyságát. Emellett a sokoldalúság érdekében 140 mm-rel nőtt a kotrási mélység a 305 E2 modellhez viszonyítva. A kompakt fordulósugár azt jelenti, hogy a járóműre merőlegesen dolgozva minimálisra csökkent a túlnyúlás, míg az 1980 mm-es nyomtávval és a rendelhető extra ellensúllyal a gyártó megteremtette a stabilitás és az emelési teljesítmény tökéletes egyensúlyát, ha szűk helyeken kell munkát végezni.

Középpontban a hatékonyság

Immár mindkét kotrómodellhez vásárolható 45 fokban balra és jobbra elfordítható tolólap is, amivel tovább nő a sokoldalúság tükrözés, földvisszatöltés és más földmunkák során. A hatékonysághoz nagyban hozzájárul, hogy a tolólap mozgását a jobb oldali joystickről lehet irányítani, mialatt a bal oldali joystick a gép irányításáért felel.

Annak érdekében, hogy a kotró tömegét pontosan az adott munkához lehessen szabni, cserélhető ellensúly-csomagokkal található meg az alacsony talajnyomás és az emelési teljesítmény közti arany középút. A Cat egyedülálló „Stick Steer System” vezérlőrendszere azzal teszi gyerekjátékká a gép irányítását, hogy segítségével a kezelő egyszerűen választhat a hagyományos karos/pedálos kormányzás és a joystick-alapú üzem között. A két sebességtartomány mellett alapáras lett a sebességtartó automatika, hogy a minikotró munkaterületen belüli mozgatása a lehető legkevesebb erőfeszítést igényelje a vezetőtől.

Az amerikai Tier 4 Final és európai Stage V emissziós normákat teljesítő Cat C1.7 Turbo motor teljesítménye magasabb, mint a korábbi C2.4 motoré. Ami a takarékosságot illeti, alapfelszerelés az automatikus fordulatszámcsökkentés és az automatikus motorleállítás, de az alacsony fogyasztásban szerepet játszik a hatékony, terhelésérzékelő hidraulikarendszer is, mely változó térfogatáramú szivattyút használ. A tekintélyes nyomás és a bőséges szállítási teljesítmény együttesen gondoskodnak a komoly ásó- és emelőerőről, illetve a különféle szerelékek hatékony használatáról.

Kényelem és kedvező költségek

A legtöbb Cat Next Generation minikotrón megtalálható szigetelt, túlnyomásos fülke fűtéssel és/vagy légkondicionálással rendelhető, illeszkedve az éghajlati viszonyokhoz. Mindeközben a kabin nagy üvegfelületei és tetőablaka a kiváló körkörös kilátásban jut szerephez. Az odabent elhelyezett nagyméretű kijelzőről – mely opcionálisan érintőképernyős is lehet – egyszerűen kezelhetők a gép funkciói és könnyen figyelemmel kísérhetők a legfontosabb üzemi paraméterek. Fülke helyett egyes régiókban féltetővel is kérhető a két kotrómodell.

Kényelmesen, a gép mellett állva végezhetők el a napi ellenőrzések, melyhez csupán egy-egy panelt kell kinyitni a Cat 304 vagy 305 CR oldalán. A termékcsaládon belül nagyobb lett a csereszabatos alkatrészek száma, ami a strapabíró kialakítással együtt azt eredményezi, hogy kisebb ráfordítást igényel a tartalékalkatrész-készletek kialakítása, és csökkennek a javítási költségek. Hála a hosszabb szervizperiódusoknak, a kotróknak ritkábban kell a műhelyben állniuk, és több időt tölthetnek munkával.

Miután a gyártó kínálata régiónként eltérő, a Cat 304 és 305 CR minikotrókkal kapcsolatban pontosabb információk a https://www.cat.com weboldalon vagy a helyi forgalmazónál érhetők el.

 

Modell

304

305 CR

Motor

Cat C1.7 Turbo

Cat C1.7 Turbo

Teljesítmény; kW (Le)

33,6 (45)

33,6 (45)

Min. tömeg fülkével; kg

4025

5095

Max. tömeg fülkével; kg

4475

5754

Fordulósugár

Csökkentett

Kompakt

Kotrási mélység sztenderd kanálszárral; mm

3210

3420

Kotrási mélység hosszított kanálszárral; mm

3510

3670

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=EgEGA-aM2W8

 

Szöveg, fotó és videó: Caterpillar Inc.

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A környezetvédelmi szempontok hangsúlyosabbá válásával az építőipari cégeknek is egyre komolyabb követelményeknek kell megfelelniük. A hengerek is robognak az elektromos jövő felé.

Ma az egyik legfontosabb ágazati trend a karbonsemleges alternatív meghajtások fejlesztése. Hol tartunk a hIbrid, az elektromos, és a hidrogén meghajtás terén?

Régiós lakáspiaci körkép.Leálló fejlesztések, áresés, növekvő építőanyag árak és magas hitelkamatok.Ugyanaz mindenhol, csak másképp.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©