Új minikotró-család a New Holland-tól

 Tizenöt vadonatúj minikotró-modell minden tömegosztályban 1 és 6,5 tonna között  

2022. december 19.

Nemrég jelentősen bővült a New Holland kínálata a könnyű építőgépek szegmensében, miután a cég új minikotró-családot dobott piacra nem kevesebb mint tizenöt saját gyártású modellel. A frissen színre lépő gépek kialakítás, sokoldalúság, innováció, kényelem és teljesítmény szempontjából is állják a versenyt, ráadásul kompakt méreteikhez figyelemreméltó munkatartomány társul. Mivel a széria kizárólag farsöprés nélküli és kis fordulósugarú modellekből tevődik össze, tagjai ideálisak szűk helyeken végzett munkákhoz.

Ezzel egyben megérkeztek az első New Holland gépek, melyek közvetlenül a Sampierana S.p.A. felvásárlásához köthetők. A földmunkagépek fejlesztésére és gyártására szakosodott olasz vállalat közismert termékei megbízhatóságáról, minőségéről és innovatív szellemiségéről – kiváltképp a minikotrók, midikotrók és különleges járószerkezetek terén.

Modellek minden felhasználási területre

A vadonatúj sorozat legkisebb tagjaiként a farsöprés nélküli E12D és a kis fordulósugarú E14D kiváló stabiltás mellett kategóriájuk legjobb hidraulikus teljesítményét ígérik. Hála kitolható járószerkezetüknek, teljes szélességük mindössze 790 mm, vagyis átférnek a 800 mm széles ajtókon is. Hasonló célból a kis belmagasságú terekben történő könnyebb mozgatást szolgálja a lehajtható borulókeret, míg a kiegészítő hidraulikakör tömlői saját védelmük és az akadálytalanabb kilátás érdekében a gémen belül futnak. A gyártó szerint a gépek kompakt méretei nincsenek negatív kihatással a gépkezelők kényelmére: a munkahely tágas és könnyen hozzáférhető, és – többek között a hátul elhelyezett borulókeretnek köszönhetően – a kilátásra sem lehet panasz.

Mivel ez a kategória teszi ki a minikotró-értékesítések csaknem 40 százalékát, kimagaslóan fontosak a 1,5-2 tonnás modellek: itt a New Holland kínálata három farsöprés nélküli (E17D, E18D, E19D) és egy kis fordulósugarú (E20D) munkagépből áll, melyek szélességét a kitolható járószerkezettel sikerült egy méter alatt tartani. Érdekesség, hogy az E20D a világ első, kétrészes gémmel szerelt minikotrója a 2 tonnás méretosztályban, így kinyúlás tekintetében veri hagyományos, egyrészes gémmel szerelt versenytársait. Ha a vevő bepipálja a „high-flow” opciót az extralistán, egy további szivattyú kerül a gépbe a folyamatosan magas hidraulikus teljesítményt igénylő szerelékek – elsősorban mulcsozók – működtetéséhez.

Érdemes szót ejteni a minikotró-kínálat csúcsmodelljeiről, melyek a kompakt méretek megtartása mellett nyújtanak olyan hidraulikus teljesítményt, felszakítóerőt és munkatartományt, amivel a nagyobb gépeket is verik. Példának okáért az E65D kétrészes gémjének billentési magassága 1 méterrel szárnyalja túl a piacon fellelhető hasonló gépeket. Az E60D és az E65D abból a szempontból is különleges, hogy a Bosch Rexroth és a New Holland közös fejlesztésű, EOC (Electronic Open Circuit) elnevezésű hidraulikarendszerét kapják, mely úgy vezérli az átfolyási teljesítményt és a rendszernyomást, hogy minimálisra csökkenjen az állásidő, kiugróan magas legyen a termelékenység, mialatt igen alacsony marad a károsanyag-kibocsátás.

A kínálat csúcsán elhelyezkedő modellek (E50D és felette) alapáron kínálnak megfordítható ventilátorokat a hűtők tisztán tartásához és a folyadékok hőmérsékletének hatékony szabályozásához – ez hosszútávon hozzájárul az alkatrészek élettartamának kitolásához is. Eközben a gépkezelő színes kijelzőn módosíthatja a beállításokat, többek közt a különféle hidraulikus szerelékek üzemeltetésével kapcsolatos paramétereket. A család minden gépén alapfelszerelés a billenthető fülke, hogy az alkatrészek kivétel nélkül könnyen hozzáférhetők legyenek.

A New Holland első elektromos minikotrója

Az új széria magába foglalja a legelső teljesen elektromos New Holland minikotrót is: az E15X Electric Power típusjelű apróság nemrég az EIMA technológiai díjátadón is elismerésben részesült különleges teljesítményszabályzási rendszere okán. A vadonatúj E15X energiaellátásáért egy 21,5 kW-os lítium-ion akkumulátor felel, maga a gép pedig leginkább a dízelmotoros E14D modell elektromos megfelelőjének tekinthető. Ami a működési időt illeti, egy teljes, nyolcórás munkanap végigdolgozása sem jelent akadályt egyórányi gyorstöltéssel.

Az elektromos minikotró környezetbarát jellegét még inkább kidomborítja a kobaltmentes akkumulátorok és a biológiai eredetű hidraulikafolyadék alkalmazása, utóbbival ráadásul a szervizperiódusokat is sikerült kitolni.

Forrás és fotó:  New Holland 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©