Milyen hőlégfúvót használjunk az építkezéseken?

Az Eurokomax termékbemutatóján kiderült. 

2023. január 24.

A hordozható és telepíthető fűtőberendezések használatának segítségével az ott dolgozók melegen maradhatnak az építkezéseken, csökkenhet a szárítási idő vagy akár mérsékelni lehet az útközben felmerülő költségeket is, hiszen a megfelelő fűtőegység az ütemterv csúszásának elkerülésével és a berendezések állapotának megóvásával is járhat. Négy típus, négy különböző munkaterületre: fűtés szabadtéri építkezéseken kémény nélküli gázolajoshőlégfúvókkal, fűtés zárt terekben kéményes gázolajos hőlégfúvókkal, fontos berendezések melegen tartása elektromos és gázolajos infravörös fűtőberendezésekkel, nedves falak szárítása elektromos hőlégfúvókkal és infravörös fűtőberendezésekkel.

Az ideiglenes fűtési megoldások kulcsfontosságúak az építkezéseken egész évben. A hideg időjárás azonban kifejezetten kihívás elé állítja az építőipart: nem csak munkára alkalmatlan körülményeket teremt, hanem azt is jelentheti, hogy a nedves építőanyagok, mint például a cement és a vakolat, órákig vagy akár napokig száradnak, ami megakadályozhatja a további munkálatok elvégzését. Ráadásul az igénybe vett berendezésekre is jelentős rossz hatással lehet, megnövelheti a kopás kockázatát és végeredményben lerövidítheti a gépek élettartamát. Ezek az akadályok nemcsak nem kívánt késedelmeket okoznak, hanem számos esetben az építési projektek költségeit is a magasba repítik, hiszen az építőiparban a projektek jellemzően hatalmas és összetett munkák, amelyeken több tucat, vagy akár több száz ember dolgozik egyidejűleg. Ha egy feladat késik az ütemtervhez képest, akkor a következő munkálatokkal is várni kell, így tehát egy dominó effektus alakul ki, ami költséges kihatással van az egész építkezésre. Ahhoz, hogy munkára alkalmas és kiszámítható környezetet teremtsünk, hordozható fűtőegységeket célszerű alkalmazni.

Milyen munkaterületre milyen típusú hőlégfúvó a megfelelő választás? Minden építkezés más és más, sőt egészen a befejezésig folyton változnak, alakulnak. Emiatt fontos, hogy figyelemmel kísérjük a használt fűtési megoldásokat, és ha kell, felülvizsgáljuk, hogy azok továbbra is megfelelnek-e még a célnak. Íme 4 eltérő építkezés típus a hozzájuk legjobban passzoló fűtési megoldással:

Fűtés szabadtéri építkezéseken: kémény nélküli gázolajos hőlégfúvók

A kémény nélküli gázolajos hőlégfúvó készülékekben nyílt láng van, az égés során az égéstermék távozik a készülékből, ezért csak megfelelő szellőzéssel rendelkező környezetben, például nagy fedetlen és félig zárt terekben használhatóak.

Fűtés zárt terekben: kéményes gázolajos hőlégfúvók

A kéményes gázolajos hőlégfúvók egy égéstérbe zárják a lángot, amely füstmentes meleg levegőt hoz létre. Ennek eredményeképpen ez a technológia kiválóan alkalmazható belső, zárt terekben. A rugalmas tömlők csatlakoztatásának lehetőségével a meleg levegő nagy távolságokra is elvezethető.

Fontos berendezések melegen tartása: elektromos és gázolajos infravörös fűtőberendezések

Az infravörös fűtőberendezések nem fújják a levegőt a hő sugárzása érdekében, így hatékonyabban és eredményesebben tudnak egy pontba fűteni. Emiatt az infravörös technológia a legjobban alkalmas arra, hogy a hidegebb hónapokban is melegen tartsa az embereket és a berendezéseket,mint például a generátorokat. Csak irányítsuk a felmelegíteni kívánt tárgy vagy a munkaállomás felé!

Nedves falak szárítása: elektromos hőlégfúvók és infravörös fűtőberendezések

Az elektromos hőlégfúvók és az infravörös fűtőberendezések tiszta, szennyeződésmentes, meleg levegőt csendesen és gyorsan tudnak előállítani, ezáltal ideálisak a nedves festék és vakolat szárítására kisebb, beltéri helyiségekben.

Az építkezések 45%-ára negatív hatással van a kedvezőtlen időjárás, függetlenül attól, hogy hol tart maga az építkezés és milyen időszakokban végeznek ott munkálatokat, ezért mindenképpen megéri beszerezni a projekt típusához legjobban illő hőlégfúvókat, hiszen a problémák nagy részben kiküszöbölhetőek a használatukkal! A készülékek üzembe helyezése és használata is egyszerű: úgynevezett Plug and Play módon lehetséges, azaz a beépített üzemanyagtanknak és a stabil kerekeknek köszönhetően csak egyszerűen elhelyezzük a kívánt helyre, csatlakoztatjuk a hálózatra, bekapcsoljuk a gépet és azonnal sugározza is a meleget. Kapható akkumulátoros változatban is, amely akár 4 órán keresztül képes akkumulátorról üzemelni, így olyan helyen is megoldott a fűtés, ahol nem áll rendelkezésünkre elektromos áram.

Az építőanyagok szárazon tartása, a  szakemberek melegen tartása, a berendezés állapotának megóvása, az időbeosztás és a költségvetési terv megtartásának érdekében fontos, hogy olyan ideiglenes fűtőberendezéseket válasszunk, amelyekre nehéz körülmények között is számítani lehet!

Forrás: Eurokomax sajtóbemutató, fotók: Eurokomax

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©