Megérkezett az európai dózerpiacra a Develon

A korábban Doosan néven ismert Develon az új DD130 bemutatásával lépett be az európai dózerpiacra.

2023. november 20.

Ha a DD130 és más gyártók dózerei közti különbségeket keressük, legelőször a tolólapra való akadálytalanabb rálátás fog feltűnni. Ezt a Develon úgy érte el, hogy a motorteret keskenyebbre vették, így a fülkében helyet foglaló kezelő jobban rálát a gép előtti munkaterületre. De a tervezők ezen kívül is számos trükköt vetettek be a kilátás javítása érdekében:

  • A levegő előszűrő a motortérbe költözött, hogy ne akadályozza a kilátást, az elektronikus hűtőrendszert pedig a gép hátsó részébe helyezték át.
  • A fülke karcsú oszlopainak köszönhetően a lehető legnagyobb az üvegfelületek mérete.
  • Csupaüveg ajtók alkalmazásával sikerült még jobb rálátást biztosítani a munkakörnyezetre.

A magasabb szintű biztonság érdekében az új dózerhez alapáron jár a 20 cm-es képátlójú Smart Touch monitorral kiegészülő tolatókamera, hogy a kezelők még könnyebben tekinthessék át a gép környezetét, de a nagy fényerejű LED-es lámpákért és a négy prémium minőségű ablaktörlőért sem kell felárat fizetni.

A Develon úttörő dózerében fejlett technológiák dolgoznak a vezető keze alá a lehető legpontosabb eredmények érdekében. Itt említhetjük a 2D szintvezérlő rendszert, ami még a tapasztalatlanabb gépkezelők számára is nagyban megkönnyíti a precíz tükörkészítést. Ehhez a kezelőnek kell betáplálnia a rendszerbe a szükséges alapadatokat, majd a gép átveszi a tolólap irányítását a pontosabb és gyorsabb munka érdekében, mindehhez pedig nincs szükség sem GPS-re, sem lézeres eszközökre.

Megkönnyítendő a különböző részegységekhez való hozzáférést, a DD130 esetében az alapkonfiguráció része az elektronikusan dönthető fülke. Azonban fontos megjegyezni, hogy a gép még döntött fülkével is indítható marad a diagnosztikai műveletek és javítások elvégzéséhez.

A korábban már említett, alapáras levegő előszűrőt – melynek feladata a normál légszűrő élettartamának kitolása – a légszűrőházba integrálták. Hogy minden alkatrésze elférjen a motortérben, a szívórendszer hihetetlenül kompakt méretű lett, ráadásul öntisztuló és karbantartásmentes, miközben hatékonyan szűri ki a különféle anyagokat, törmelékeket, beleértve a sarat, leveleket, havat, fűrészport és növényi részeket.

Szintén a kényelem és a költséghatékony karbantartás voltak a fő szempontok a dózer futóművének megtervezésekor, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a nagyobb természetes kopásnak és elhasználódásnak kitett pontokhoz kifejezetten könnyű hozzáférni. Hogy egyetlen példát említsünk: a futómű feszítőrendszerének zsírzásához elegendő egyetlen oldalpanelt eltávolítani.

A modern kor elvárásainak megfelelően a telemetriarendszer is széria lett a DD130-ason, megkönnyítve az ügyfelek számára a gép távolból történő nyomon követését és a karbantartások tervezését. Ehhez egy mobilapplikáción és egy online felületen keresztül követhetik nyomon az általuk üzemeltetett gép állapotát, földrajzi helyzetét és termelékenységi mutatóit. A gép aktuális állapotát az ügyféllel kapcsolatban álló forgalmazó is láthatja, ennél fogva a karbantartásokhoz közeledve értesítéseket küldhet az állásidő lerövidítése érdekében.

A DD130 dózer főbb jellemzői

●          Motor teljesítménye: 117 kW (156,9 Le)

●          Üzemi tömeg: 15.300 kg

●          Sztenderd LGP tolólap - szélesség: 3300 mm, 3 m szállítási helyzetben (3.5 m3 kapacitás) és 710 mm széles lánctalp-papucsokkal

●          Opcionális LGP tolólap - szélesség: 3655 mm, 3,35 m szállítási helyzetben és 760 mm széles lánctalp-papucsokkal

●          Opcionális XL tolólap – szélesség: 3105 mm, 2,87 m szállítási helyzetben és 560 mm széles lánctalp-papucsokkal

●          Tolólap szöge: 25 fok

●          Vonóerő: 21.999 kg

●          Max. menetsebesség: 9 km/h

●          A fülke ROPS/FOPS minősítéssel rendelkezik

Forrás és fotók: Develon/EU

 

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©