Jól megy a Wackernek is

Növekedés minden régióban és üzletágban. A Wacker Neuson Csoport közzétette harmadik negyedéves jelentését. 

2018. november 09.

10 százalékkal magasabb árbevétel, mint 2017 azonos időszakában

2018 harmadik negyedévében a Wacker Neuson csoportnál nem szakad meg az év első felére jellemző bővülés. Ezzel összhangban a cég árbevétele mintegy 416 millió euróra emelkedett, ami 2017 harmadik negyedévének 379 millió eurós adatához képest 10 százalékos növekedést jelent. A kulcsfontosságú európai és észak-amerikai piacokon továbbra is erős kereslet mellett a fellendülés motorja a cégcsoport mezőgazdasági üzletágának egyre javuló teljesítménye volt, a globális ellátórendszer szűk keresztmetszetei azonban továbbra is korlátozták a bővülést. Az előző év azonos időszakához képest 2018 első három negyedévében az árbevétel 9 százalékkal emelkedett. Árfolyamhatással kiigazítva ez 11 százalékos növekedésnek felel meg.

Növekedés minden régióban és üzletágban

A cégcsoport legnagyobb piacának számító Európában a harmadik negyedéves árbevétel 10 százalékos javulást hozott, így 2017 azonos időszakának 280 millió eurós eredménye után 307 millió euróra rúgott. Ennek köszöntően a régió részaránya a csoport árbevételéből változatlanul 74 százalékon áll.  „Az európai építőiparhoz köthető markáns növekedés mellett a mezőgazdasági gép üzletágunknak arányaiban igen jelentős pozitív hatása volt a régiót jellemző erősödésre, miután Kramer és Weidemann márkáink árbevétele 21 százalékkal nőtt” – mondta Martin Lehner, a Wacker Neuson SE vezérigazgatója. A cégcsoport átbevételének körülbelül 23 százalékát biztosító amerikai kontinensen az idén július és szeptember közti időszak 11 százalékos bevételnövekedést hozott (2017 azonos időszakának 88 millió eurós adata után 98 millió euró). „Különösen az észak-amerikai gépbérlet-piacon tapasztalható komoly keresletből profitáltunk sokat” – kommentálta az eredményeket a vezérigazgató. Mindeközben a Wacker Neuson csoport Dél-Amerikából származó árbevételei negatív irányba mozdultak el, az ázsiai és óceániai térségben viszont 10 százalékkal, 11 millió euróra nőtt a vállalat árbevétele (2017. harmadik negyedév: 10 millió euró). Árfolyamhatással kiigazítva ez 15 százalékos bővülést jelent.

Némileg csökkenő jövedelmezőség

A cégcsoport üzemi eredménye a harmadik negyedévben mintegy 41 millió eurót tett ki (2017. harmadik negyedév: 40 millió euró). Az elmúlt év azonos időszakával összevetve az árbevétel-arányos jövedelmezőség 0,7 százalékponttal, 9,9 százalékra esett vissza (2017. harmadik negyedév: 10,6 százalék). E tekintetben a magasabb alapanyagárak és a globális ellátórendszer szűk keresztmetszetei is problémát jelentettek, mivel jelentős kihatással voltak a termelés folytonosságára a vállalat üzemeiben. A kapacitások és logisztikai folyamatok optimalizálására irányuló törekvések részeként a csoport csökkentette a termelést, és bezárta a Norton Shores-ban (USA) és Manilában (Fülöp-szigetek) működő gyárait, amely szintén negatívan érintette a termelékenységet. A korábban a bezárt üzemekből kikerülő termékek előállítását a cég Menomonee Falls-ban (USA) és Pinghuban (Kína) található gyáraiba helyezték át. 

 

Wacker Neuson sajtóközlemény, 2018.11.08.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©