Frissítések Caterpillar hidegmarókhoz

A Cat PM310, PM312 és PM313 hidegmarók egy sor olyan fejlesztést kaptak, melyek célja a teljesítmény és a hatékonyság javítása. 

2024. április 15.

Átdolgozásuk során a Cat PM310, PM312 és PM313 hidegmarók egy sor olyan fejlesztést kaptak, melyek a teljesítmény és a kényelem fokozása mellett a marási munkák hatékonyságához is hozzájárulnak. Ennek folytán a PM300 sorozat tagjai kiemelkedőt nyújtanak a kisebb vagy közepes projekteken, ahol jól manőverezhető, ám nagyteljesítményű marógépekre van szükség.

A legújabb PM300 modellekbe a C9.3B motor kerül, ami a mérőpadon elvégzett tesztek tanúsága szerint ezúttal még nagyobb teljesítményt képes leadni, mialatt a rendelkezésre álló nyomaték is magasabb lett.

A 256 kW (343 le) névleges teljesítményű Cat C9.3B többféle konfigurációban érhető el: ezek egyike az amerikai EPA Tier 4 Final, európai Stage V és koreai Stage V emissziós normákat teljesíti, míg a másik változat az amerikai EPA Tier 3 és európai Stage IIIA-val egyenértékű brazil MAR-1 szabványnak felel meg.

Ezen felül a dízelmotor felépítése is egyszerűsödött, a fejlesztések pedig érintették az elektromos-, üzemanyag- és szívórendszert is. Mostantól könnyebb hozzáférni a motorolaj-szűrőkhöz, ami a karbantartást könnyíti meg, de az is említést érdemel, hogy a felcsavarós-fémvázas filterek helyét átvevő betétes olajszűrők révén csökken a keletkező hulladék mennyisége és a csere költsége.

CAT PM310

A PM300 széria átdolgozásakor a mérnökök módosítottak a feladó- és kihordószalag közti átmeneten, aminek köszönhetően csökkent az anyag szóródása, vagyis kevesebb lerakódás keletkezik a gép vázának első részén. Szintén a szóródás meggátolását szolgálja a jobb oldali lemez, illetve a dob és a szalagok körüli tömítések áttervezése is. További védelmet nyújtva a felcsapódó és lerakódó anyagtól, a lánctalpaknál terelőlemezek kaptak helyet, ami a hajtásrendszer élettartamát hivatott meghosszabbítani.

Köszönhetően annak a „sorvezető” vonalnak, ami a bal oldalon elhelyezett kamera képén állítható be, a kezelők már a gépek bármelyik oldaláról figyelemmel kísérhetik a vágóél helyzetét. További fejlemény, hogy a munkák hatékonysága érdekében a modellek hátulján elhelyezett panelről a gép körül dolgozók is működtethetik az akadályok „átlépésére” szolgáló obstacle jump rendszert.

A felár ellenében rendelhető, nagy szórásszögű LED-es munkalámpák és közúti lámpák nemcsak marási munkák, de szállítás, menetelés közben is fokozzák a biztonságot és a rálátást. Ugyancsak extrafelszereltség a kipufogógáz-elvezető, ami az égéstermékeket távol tartja az épületektől és a közelben tartózkodóktól a munkakörnyezet javítása érdekében, viszont ha nem használják, egyszerűen behajtható. Az opcionális kiegészítők közül áttervezték a porleválasztó csövezését, hogy növekedjen a rendszer tömítettsége és az elvszívás hatékonysága.

Forrás és fotók: Caterpillar, a borítón CAT PM313

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©