Az uniós géptámogatások jövője

2015. január 16.

Továbbra is számolhatnak az építőipar területén dolgozó cégek az uniós géptámogatási pályázatokra. Szakértő segtségével foglaltuk össze az előttünk álló pályázati ciklus legfontosabb információit.

Jó hír az építőgép-forgalmazók számára, hogy a gépbeszerzések támogatása fontos szerepet kap az új (2014-2020-as) uniós költségvetési ciklusban is. A pályázatok között több mint 30 százalék lesz a gépeszköz beszerzések aránya, így ez a legnagyobb szeletet fogja elvinni a különböző típusok közül.

Tavaly decemberig összesen kilenc pályázat jelent meg mintegy 120 milliárd forint keretre. Igaz, ezek véglegesítése és a források átcsoportosítása még folyamatban van, így a pályázással még érdemes várni, mivel a teljes programciklus valódi indulása 2015. január–februárban várható.

A gépbeszerzőknek a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) pályázatait lesz érdemes figyelni és keresni, mert itt fog új gép vásárlására nyílni lehetőség, így pályázók lehetnek a cégek. A TOP (vagyis a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) és az IKOP (Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program) pályázatainál pedig a gépgyártó és gépforgalmazók a pályázatot elnyerők közbeszerzésein ajánlattevőként izzíthatják magukat.

Az EU továbbra is hozzájárul, hogy örülhessenek a cégek egy új gépnek (illusztráció)

Céges félelmek

Sok cég ódzkodik az uniós támogatásoktól. Gyakori félelem, hogy a közbeszerzés drágít egy-egy projektet. Érdemes, azonban tudni, hogy számos pályázati kiírás esetében, mind a projektmanagement, mind a pályázat lebonyolítása elszámolható költség.

Gyakori panasz a pályázásban gondolkodó cégektől, hogy egyedül nem tudnak megfelelni a kiírásnak, mert például nincs megfelelő önerejük a projekthez. Számukra jó hír, hogy a legtöbb felhívás esetében többen együtt ún. projekttársaságként is indulhatnak. Ez azért előnyös, mert így egyrészt megoszlik a teherviselés, másrészt - a megfelelő együttműködési megállapodások megkötésével - a beszerzett gépet, eszközt közösen is használhatják.

Szigorítások

Az építőgép-forgalmazók számára fontos, hogy az elmúlt évek eszközbeszerzésekkel kapcsolatos tapasztalatai alapján a hatóságok szigorítani fognak a beszerzendő gépek árának meghatározásakor, így a pályázónak a most záródó támogatási időszak elvárásaihoz képest alaposabban kell dokumentálniuk, hogy az általuk beszerezni kívánt gépeknek mi is a valódi piaci ára. A gép árának meghatározását piackutatási dokumentumokkal kell alátámasztani, vagyis előzetes piackutatási eredménnyel. Ez azt jelenti, hogy az adott gép forgalmazásával foglalkozó három piaci szereplőtől is kell ajánlatot kérni.

 

A cikk megírásában segítségünkre volt Dr. Kocsis Anita Dominika, az uniós támogatásokból megvalósuló pályázatok és közbeszerzések szakértője. Ha maradt kérdése a témával kapcsolatban, írja meg nekünk, és mi továbbítjuk számára.

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©