A Genie kínálata az idei APEX shown

Ezek a személyemelő-specialista modelljei a 2023. június 6. és 8. között Maastrichtban megrendezésre kerülő APEX kiállításon. 

2023. május 25.

Egyszerű karbantartás a GS-1932 E-Drive Lithium-Ion ollós emelővel

Az akkumulátorok karbantartása és cseréje az egyik legkomolyabb ismétlődő költség a hasonló eszközök üzemeltetői számára. Azonban a Genie GS-1932 E-Drive Lithium-Ion ollós emelőjét karbantartásmentes akkuval szerelik, melyet alapos tesztelésnek vetettek alá, hogy még szélsőséges hőmérsékleti körülmények esetén is szavatolható legyen a megbízhatóság és tartósság. Az akkumulátort kimondottan mobil személyemelőkhöz fejlesztették ki, UL (Underwriters Laboratory) tanúsítással rendelkezik tűz, áramütés és robbanásveszély tekintetében. A Genie minden lítium-ion akkumulátorára ötéves garanciát vállal, várható élettartamuk pedig tíz év.

Genie GS-1932

Az üzemeltetők és gépkezelők alighanem értékelni fogják az egy töltéssel végigdolgozható műszakokat és a gyors, mindössze négy órás feltöltési időt, ami harmadával rövidebb a hagyományos ólomsavas akkuk töltési periódusánál. A szélsőségesen meleg (49 °C) és hideg (-29 °C) körülményekre optimalizált Genie E-Drive Lithium-Ion teljesítményét nem befolyásolja a hőmérséklet.

Valós teljesítmény: a Genie E-Drive

Mióta 2020-ban bemutatkoztak, a Genie E-Drive ollós emelők számtalanszor bizonyították erényeiket éles körülmények között is: ide tartozik például a 25 százalékos kapaszkodóképesség és a 14 fokos középső terepszög. Jókora pluszpont, hogy a kefe nélküli E-Drive motorok tökéletesen szigeteltek a víz és nedvesség ellen a karbantartásmentes, hosszú élettartam érdekében. Nem elhanyagolható előny az sem, hogy drasztikusan lecsökkent a hidraulikaolaj-szivárgás esélye, mivel az E-Drive 70 százalékkal kevesebb hidraulikacsövet és szerelvényt igényel. Az APEX show-n kiállítandó GS-3246 munkamagassága 11,78 m, kosarának kapacitása 318 kg, és mindössze 1,18 méteres szélességével könnyedén átfér a normál méretű dupla ajtókon.

Csökkentett tömegű változatok alacsony teherbírású padlókhoz

Az S-60 DC az ágazat legelső könnyű építésű, elektromos teleszkópos emelője a 20 méteres munkamagasságú osztályban. Amellett, hogy egy teljes műszakot képes végigdolgozni feltöltés nélkül, négykerék-meghajtásával kültéri és beltéri feladatokkal egyformán képes megbirkózni. Mindössze 7983 kg-os tömege nagyjából harmadával kevesebb, mint a hasonló kategóriájú eszközöké, ezért kitűnő választás alacsony terhelhetőségű felületekre. Sőt, a csekély tömeg egyben azt is jelenti, hogy egyszerűbben szállítható kisebb pótkocsikon is, vagy egy járművel egyszerre több gép is szállítható. Ami a legfontosabb számokat illeti, az S-60 DC maximális munkamagassága 20,6 m, vízszintes kinyúlása pedig legfeljebb 12,3 m. A kosár terhelhetősége 300 kg, és az 1,83 méteres csúcsgém 130 fokos tartományban mozgatható függőleges síkban.

Gnie S-60DCe

Hatékony munka sáros terepen és érzékeny felületeken is a Genie TraX rendszerrel

A Genie standján ott lesz egy olyan karos emelő is, melyet a TraX rendszerrel szereltek – ez nem más, mint a gyártó szabadalmaztatott, négy önálló lánctalp-egységből álló hajtásrendszere. Kialakításánál fogva a TraX nemcsak kivételes terepképességeket kölcsönöz a gépeknek, de alacsonyabb talajnyomást is, ami hatalmas előny érzékeny felületeken. A gumihevederes kialakításnál fogva a gépek bármilyen évszakban bevethetők, még a csapadékos hónapokban jellemző sáros terepen is. Mivel a lánctalp-egységek 22 fokban elfordulnak a függőleges tengely mentén, folyamatosan kapcsolatban maradnak a talajjal. Így még viszonylag nagy terepszögek esetén is garantált a kitűnő, egyenletes teljesítmény.

Sokoldalú karos emelők többféle hajtásrendszerrel

Mióta az FE széria hét évvel ezelőtt bemutatkozott, a Genie az élvonalat képviseli, ha hibrid technológiákról van szó. A népszerű elektromos Z-45FE karos modell – mely egyike a három FE személyemelőnek a Genie elektromos termékpalettáján – korlátlan mozgástartománnyal még abban az esetben is képes elvégezni a kültéri és beltéri feladatokat, ha a munkaterületen nem áll rendelkezésre kiépített villamos hálózat. Elektromos üzemmódban az FE sorozat tagjai egyetlen feltöltéssel végig tudják dolgozni a teljes munkanapot, míg hibrid üzemmódban több mint egy hétig kihúzzák egy tank gázolajjal.

Z-45FE

A négykerék-meghajtással párosított elektronikus vonóerő-elosztás és aktív oszcilláló tengelyek akár 6,4 km/h menetsebességet is lehetővé tesznek, nem beszélve a 45 százalékos kapaszkodóképességről nehéz terepen. A Z-45FE maximális munkamagassága 15,92 m, melyhez 6,94 méteres oldalkinyúlás társul. Az 1,52 m hosszú, 135 fokban függőlegesen elfordítható csúcsgémmel a munkások mindig az ideális pozícióból dolgozhatnak, ráadásul a kosár teherbírása 300 kg, ami egyedülálló a piacon.

Kitűnő terepes képességei ellenére a dízel változatú Z-45/25J RT karbantartása sem bonyolult feladat. 25 lóerős Kubota motorja utókezelés nélkül is teljesíti a Stage V kibocsátási normát, ezzel több mint felére csökkentve a motorhoz kapcsolódó karbantartási költségeket. A piacra 2021-ben visszatért Z-45/25J RT modell a frissítéskor megkapta a Genie Lift Connect telemetriát is, ami kiváltképp a bérgép-flották tulajdonosainak segít a karbantartási feladatok ütemezésében.

A Z-45/25J RT legnagyobb munkamagassága 15,86 m, átemelési magassága pedig 7,14 m. Hála a farsöprés nélküli kialakításnak, a 135 fokban fel-le mozgatható csúcsgémnek és a 355 fokos körbeforgathatóságnak, a megfelelő pozíció elérése még szűk helyen sem okoz gondot. A kosár teherbírása a teljes munkatartományban 227 kg.

Forrás és fotók: Genie. Címlapon: Genie GTH1256

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©