A Caterpillar is környezet-barátabb lett

2019. július 25.

A Cat® 794 AC bányadömper mostantól elérhető változata már megfelel az amerikai EPA Tier 4 Final károsanyag-kibocsátási szabványnak. A próbaüzem során a Tier 4 normát teljesítő tesztjárművek mind teljesítményben, mind termelékenységben felvették a versenyt a típus Tier 2 besorolású verziójával és az új modell üzemeltetése a kedvezőbb gázolaj-fogyasztás következtében olcsóbbnak is bizonyult.

A 320 tonnás (290 tonnás) méretosztályba tartozó 794 AC meghajtásáról a Cat C175-16 dízelmotorja gondoskodik, és a Tier 4 modellt a gyártó kipufogógáz-utókezelő rendszerrel is ellátta. Ennek része a szelektív katalitikus redukciós (SCR) rendszer, ami dízel adalékanyag használatával mérsékli a nitrogén-oxidok kibocsátását. A Caterpillar választása azért esett erre a megoldásra, mert az SCR rendszerrel megbízhatóan és tartósan teljesíthető a Tier 4 Final norma, méghozzá a motor teljesítményének feláldozása nélkül.

A Cat más gépeiből átvett moduláris SCR-kialakítás további előnye, hogy a lehető legkevesebb új részegység beépítését igényli, így a már bizonyított 794 AC csupán minimális áttervezést igényelt. Az egyszerű szervizelhetőség érdekében a különféle egységek könnyen hozzáférhetők, a gyártó pedig az utókezelő rendszerhez igazította a dömper megelőző karbantartási periódusait, mely magas rendelkezésre állást biztosít. A Caterpillar környezetvédelmi megoldása ez idáig már 20 millió órán át bizonyított élesben. Ugyanezen kipufogógáz-utókezelő rendszert vetette be a gyártó annak érdekében, hogy a 794 AC megkapja az EU Stage V minősítést is, melynek tanúsítása folyamatban van.

A Caterpillar egy rézbányát választott a 794 AC Tier 4 Final dömpereket érintő külső teljesítményvizsgálat helyszínéül – a Tier 2 besorolású modellhez képest végül nem mértek csökkenést sem teljesítmény, sem termelékenység terén. Ezt megkoronázandó, a gépek a szállítási műveletek során akár 5,6 százalékkal kevesebb gázolajjal is beérték. A 794 AC Tier 4 Final dömperekkel már több mint 10.000 munkaórányi tapasztalt gyűlt össze, és a típus példányai továbbra is megbízható, hatékony teljesítményt nyújtanak számos észak-amerikai bányában. 

 

Caterpillar Sajtóközlemény alapján, 2019.07.24.

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Új Kobelco kotró az európai piacon

A Kobelco Construction Machinery Europe nemrég jelentette be legnagyobb kis fordulósugarú kotrójának érkezését.

Új Liebherr bányadömper

A Liebherr új merevvázas szállítójárművel bővíti termékkínálatát. Itt a T 274-es új 305 tonnás bányadömper.

Terjeszkedik Kínában a Terex

Forgalmazó hálózatának kiépítése után gyártóüzem épül a világ legdinamikusabban fejlődő építőipari piacán. 

Új Bobcat teleszkópos rakodók

Új rakodógép család érkezett a Bobcat-től a "Next is Now" program részeként.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©