Veszteséggel zárt a Masterplast 2023-ban

Az utolsó negyedév jobban alakult, de az előző időszak kedvezőtlen folyamatai miatt  csökkenő árbevétellel és veszteséggel zárt a cég tavaly.

2024. március 01.

Az építőanyagyártó 145,2 millió euró (majdnem 60 milliárd forint) árbevételt ért el, ami 28 százalékos csökkenés 2022-höz képest. Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 6,1 millió euróval (csaknem 2,4 milliárd forint), az adózott eredmény 15,5 millió euróval (körülbelül 6 milliárd forint) csökkent - írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben. 2022-ben majdnem 202 millió euró árbevételt és 15,7 millió euró adózott nyereséget értek el.  

A közlemény a kedvezőtlen makrogazdasági és iparági környezettel magyarázta a visszaesést. A lakás- és a hitelpiac gyengélkedése Európa-szerte visszavetette az építőipart, a beruházások csúszása sem kedvezett az ágazatnak. A Masterplast ugyanakkor év közben alkalmazkodott a körülményekhez, csökkentette a költségeit, javította a hatékonyságát, megteremtette az eredményes működés feltételeit. Finanszírozása a veszteségek mellett is stabil, készpénzállománya magas, hiteleit meghosszabbította.

Hozzátették, hogy 2024-ben minden adott az eredményes működéshez, a piaci hangulat javult, a beruházások így újra lendületet kaphatnak, az energiakorszerűsítési programok is jelentős megrendeléseket hozhatnak. A Masterplast gyártási befektetésekkel és digitalizációs projektekkel készül a várható konjunktúrára, a frissített vállalati stratégiát és a tervszámokat május 14-én ismertetik.

A cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója, részvényei szerdán 3120 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 2250 és 3590 forint között mozgott.
MTI

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©