Növekedés az európai építési piacokon

Nőtt az építőipari termelés márciusban az euróövezetben és az Európai Unióban éves bázison.

2022. május 23.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön előzetes adatként közölte, hogy márciusban tavaly márciussal összevetve az építőipar termelése 3,3 százalékkal nőtt az euróövezetben, és 4,1 százalékkal bővült az EU-ban. Februárban az euróövezetben 8,9 százalékos, az EU egészében szintén nagyobb, 8,5 százalékos volt az éves szintű növekedés.

Februárhoz képest az építőipari termelés az euróövezetben stagnált, az EU-ban pedig 0,2 százalékkal nőtt márciusban. Februárban az euróövezetben 1,1 százalékos, az EU-ban pedig 0,8 százalékos havi szintű növekedést regisztráltak.  

A 27 tagállamból 11 ország adata még nem ismert. A már rendelkezésre álló adatok alapján márciusban az építőipari termelés a legnagyobb mértékben Lengyelországban nőtt éves szinten, 27,7 százalékkal és Spanyolországban csökkent a legjelentősebben, 7,7 százalékkal. Havi összevetésben szintén Lengyelországban jegyezték fel a legnagyobb növekedést, 5,1 százalékosat, és Szlovéniában a legnagyobb visszaesést, 7,8 százalékosat.

Az Eurostat által közölt adatok szerint Magyarországon éves szinten 10,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés márciusban, februárral összevetve pedig 5,7 százalékkal csökkent.  
Az építőipari termelés éves átlaga 2021-ben 2020-hoz képest 5,2 százalékkal nőtt az euróövezetben és 4,8 százalékkal az EU-ban.

MTI, fotó: repülőtér fejlesztés Stockholmban

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©