Nőtt az építőipari termelés Romániában

Az első 5 hónap adatait tette közzé a román országos statisztikai intézet.

2022. július 21.

Romániában 3,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés az első öt hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.  A naptárhatással kiigazított index szerint a növekedés 1,3 százalék volt.

Májusban az építőipari termelés volumene 9,2 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a múlt év ötödik hónapjához mérten, a kiigazított érték szerint 3,8 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Az első öt hónapban a bővülés főleg a karbantartási és javítási munkálatok növekedésének volt köszönhető, amelyek 10,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az új építéseké 1,8 százalékkal nőtt, ugyanakkor a felújítások volumene 3,6 százalékkal csökkent.     

Az épületek típusa szerint a nem lakóépületeknél 16,2 százalékos, a lakóépületeknél 6,6 százalékos növekedést jegyeztek fel, ugyanakkor az ipari létesítményeknél 7 százalékos visszaesés volt.

Tavaly 1,8 százalékkal csökkent a román építőipari termelés az előző évihez mérten, miután 2020-ban 15,9 százalékkal, 2019-ben csaknem 28 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

MTI,  fotó: Cristi Croitoru

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©