Nincs V-alakú visszapattanás

2020. szeptember 21.

A teljes Euroconstruct építési piacának zuhanása idén – a felülvizsgált előrejelzés szerint - várhatóan kevésbé lesz erőteljes. 2021-től megkezdődhet a felívelés, amely azonban nem lesz túl dinamikus; a 2022-es szint továbbra is a 2019-es szint alatt maradhat. Az Euroconstruct legfrissebb előrejelzése szerint 2020-ban az Euroconstruct országok építési piacán körülbelül 9%-os visszaesésre lehet majd számítani. Úgy tűnik, hogy a legnagyobb piacok közül az Egyesült Királyságot érintik legsúlyosabban a járvány következményei. Az Egyesült Királyság kivételével  reálértéken a visszaesés 7% körüli lehet majd ebben az évben.

A legtöbb Euroconstruct országban a felülvizsgálat utáni előrejelzések lefutási pályái elég hasonlóak a júniusihoz. Európa szívében és az északi országokban nagyon stabil piacokat találunk. Mindegyikükben - Finnország és Svédország kivételével - 2021-ben a teljes építési piac várhatóan már a 2019-es szint körül lesz. A legnagyobb országok közül a leglassabb fellendülésre Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban lehet számítani. Úgy tűnik, hogy Lengyelország viszont ellenáll a válságnak.

A Buildecon, az Euroconstruct magyar kutatóintézete és a magyar tanulmány készítője, fenntartja júniusi előrejelzését a magyar építési piacra vonatkozóan az előrejelzési horizonton azon feltételezés alapján, hogy nem kerül majd bevezetésre járvány miatti építési tilalom hazánkban. Idén továbbra is 8%-os várható csökkenéssel számol a Buildecon a teljes magyar építési piacon. 2021-ben is negatív építési teljesítményre számít (-4%). Tehát fenntartva a júniusi előrejelzést, a Buildecon szerint az előrejelzési horizonton a lefutási pálya távolról sem V alakú. Leginkább a lakás- és mélyépítés területén pesszimista a Buildecon.

Forrás: Buidecon, Euroconstruct 

 

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Kétszámjegyű áremelkedések az építési költségeknél

Az  építőanyag-ipari termékek és építőpari szolgáltatások első öt havi árváltozásairól az ÉVOSZ készített felmérést.

Csökken az építés aktivitás

Továbbra is csökken az induló építőipari projektek értéke, derül ki EBI Építésaktivitási Jelentéséből.

Délkelet-európai építési piacok

Annak ellenére, hogy a balkáni országok építési piaca eddig ellenállást mutatott a járvány alatt, a régió teljesítménye valószínűleg még 2021-ben is negatív lesz.

Kelet-európai építési piacok

Az EECFA  nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, amelyik a helyi szakemberekkel, kutatóintézetekkel készíti összefoglaló anyagait.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©