Nemzetközi fókuszban a magyar ingatlanfejlesztés

Több tucat beruházással mutatkozik be hazánk a világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési szakkiállításán, a MIPIM-en Cannes-ban, március 10-13. között.

2020. február 18.

Magyarország arculatát markánsan meghatározó projektekkel, a magánfejlesztések mellett rekordarányú állami beruházással mutatkozik be hazánk a világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési szakkiállításán, a MIPIM-en Cannes-ban, március 10-13. között. Az expó jó alkalom arra, hogy az ország ismertesse az Európában ismét dobogós helyet biztosító, 5 százalék körüli gazdasági növekedés egyik hajtóerejét adó ingatlanfejlesztési projekteket a több mint 100 országból érkező érdeklődőknek.

A Magyarország-Budapest-standon bemutatott kormányzati fejlesztések és magánberuházások új befektetők érdeklődését kelthetik fel, erősítik Magyarország pozícióját a befektetésekért folyó globális versenyben. A magyar gazdaság erejét tükrözi, hogy minden idők legtöbb beruházása érkezett Magyarországra 2019-ben, elérte az 1705 milliárd forintot, a tavalyi GDP csaknem 4 százalékát.

A világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE adatai szerint tavaly is elérte az 1,72 milliárd eurót a magyar kereskedelmi ingatlanbefektetési piac, így az ingatlanfejlesztések már harmadik éve hozták stabilan az 1,8 milliárd euró körüli befektetési összeget, amely idén még tovább emelkedhet. 2020-ban a korábbiaknál is jobb évet zárhat a szektor, a befektetői hajlandóság Magyarország iránt töretlen, a CBRE előrejelzésében idén az előző évekénél több nagy értékű tranzakció várható. A MIPIM élvonalában való jelenlétnek egyre biztosabb alapot ad, hogy a hazai növekedés 2020-ban nagymértékben felülmúlja Európa többi részét.

 A nemzetközi kiállításon a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) sikeres, kiemelt városfejlesztési projektek – többek között a Ludovika Campus, a MOME új campusa – bemutatásával húzza alá az állami szerepvállalás jelentőségét. Ma kulcsfontosságú a közlekedés ­fejlesztés, a vasút városon belüli szerepének növelése, illetve a HÉV fejlesztése. Ez elősegíti a rozsdaövetek rehabilitációját is, amely jó lehetőséget kínál egy jelentősebb bérlakás, illetve kollégiumfejlesztésre is. Ebbe a folyamatba illeszkedik az állam által elindított Déli Városkapu Fejlesztési Program, amely összhangban a déli HÉV fejlesztésével a soroksári Duna-ág mentén teljesen autómentes, új városrészben jelentős kollégiumi férőhelyet biztosító diákváros és több mint 60 hektár új, aktív zöldfelület terveit tartalmazza.

Takács Ernő, a legjelentősebb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke kiemelte: az irodapiac dinamikus bővülése folytatódni fog Budapesten, és a szállodaépítések dinamikája is fennmarad, mivel a turizmus továbbra is erőteljesen bővül. A fejlesztési aktivitás jelentős lesz a logisztikai szektorban, a retail szektorban a felújítások dominálnak, míg az új építésű lakáspiac megtorpanhat. Az építőiparra nehezedő nyomás enyhülhet, amely munkaerőt és kapacitást szabadíthat fel. A befektetői piacon egyre nagyobb a verseny, idén az lesz a kihívás, hogy az intézményi befektetők által támasztott elvárásoknak megfelelő minőségű ingatlanok kerüljenek ki eladásra – összegezte 2020-as esztendő várható eredményeit Takács Ernő.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©