Megújulóenergia-ipari beruházási körkép

Az Egyesült Királyságban apály-dagály erőmű építését tervezik, a franciák napelemes utat avattak. Megújulóenergia-ipari körkép a nagyvilágból.

2017. január 20.

Az Egyesült Királyságban a világ első apály-dagály erőművét építenék fel, a franciák napelemes utat avattak, Izrealben pedig a tervek szerint a világ legmagasabb naperőműtornyának felépítésére készülnek a Negev-sivatagban. Zöldipari körkép a nagyvilágból.

A britek a világ első apály-dagály erőművét építenék fel

A brit kormány január közepén bejelentette, hogy támogatja a világ első apály-dagály áramtermelő vízi erőmű megépítését. A projekt az áramlatok által okozott napi tengerszint ingadozást kívánja kiaknázni áramtermelésre a walesi Swansea öbölben. A Tidal Lagoon Power projektcég az 1,3 milliárd font értékű építkezést 2018-ban kezdené meg és négy év alatt fejezné be. 

A kormány által felkért szakértői bizottság szerint a beruházás költséghatékony megoldást nyújthat a brit energiaszükséglet részbeni fedezésére. Az elavuló szén és nukleáris erőművek, valamint a vállalt emissziós kvóták miatt van szükség arra, hogy a szigetország új, immár megújuló energiaforrásokba fektessen. A kormány még nem mérlegelte, hogy pénzzel is támogatja-e a beruházást.

A Swansea Bay Tidal Lagoon névre keresztelt projekt keretében egy 9,5 kilométer hosszú, patkó alakú betonfal épülne a Swansea öbölben, ahol víz alatti turbinák a vízáramlat hatására beindítanák az elektromos áramot termelő generátorokat. Az 500 MW teljesítményű létesítmény a walesi háztartások áramigényének 11 százalékát lenne képes kielégíteni.

A projekt élettartamát 120 évre becsüli a kormány által felkért bizottság, így a vállalkozás olcsóbba nukleáris erőműveknél. A Swansea öbölben létesítendő, világon első ilyen típusú erőmű, prototípusa lenne további hat, ennél nagyobb hasonló beruházásnak. a szakértők szerint ezek összesített áramtermelése elérheti a 17,6 gigawattot, ami az ország áramigényének 30 százalékát fedezné. 

Napelemekkel burkolt út Franciaországban az észak-franciaországi Tourouvre-ban, Normandiában (2016.12.22.)

A világ első napelemekkel burkolt útját avatták fel Franciaországban

A világ első napelemekkel burkolt útját avatták fel Franciaországban tavaly év végén az észak-franciaországi Tourouvre-ban, Normandiában. A 2800 négyzetméteres felületen elhelyezett napelempanelek, amelyeken naponta számos autó gördül át, elegendő áramot termelnek egy ötezer lakosú község utcai világításának ellátásához. 

A francia állam ötmillió euróval (átszámolva másfélmilliárd forinttal) támogatta a projekt megvalósítását, és az ilyen napelemes utak építését az ország egyéb részeiben is támogatni fogják. A napelemes utak jövőbeli opciót jelentenek a megújuló energiák kiépítésére. Az utat építő Colas vállalkozás szerint azzal számolnak, hogy az utakon az idő húsz százalékában járnak majd autók, így a napfény elegendő ideig fogja érni a felületet.

A napelemes utak azonban lényegesen drágábbak, mint a hagyományos napelemes berendezések. A megújuló energiák francia érdekvédelmi szövetségének információi szerint a napelemes utakból nyert energia jelenleg 13-szor drágább, mint a hagyományos napelemekből származó.

A világ legmagasabb naperőműtornyát építik fel Izraelben

A világ legmagasabb, 250 méter magas naperőműtornyának felépítésére készülnek a Negev-sivatagban, Izraelben  A napfényben gazdag ország hagyományosan kőolajszármazékokkal, illetve a földközi-tengeri földgázmezők felfedezése, és kiaknázásának megindulása óta földgázzal működteti erőműveit. Energia felhasználásának jelenleg mindössze két és fél százaléka származik a nap erejéből.

A tervek szerint az ország 2020-ra megnégyszerezi, tíz százalékra növeli napenergia kiaknázását, főként a Negev-sivatagban felépülő új naperőművekkel. A várhatóan 2018-ra elkészülő Asalim naperőműrendszer négy, különböző technológiát alkalmazó részből fog állni. Együtt háromszáztíz megawatt energiát fog termelni, az ország teljes szükségletének 1,6 százalékát, ami százharmincezer háztartás, az izraeli lakosság öt százalékának ellátását fedezi.

A vállalkozás központi eleme lesz a világ legmagasabb, 250 méteres naperőműtornyának a megépítése. Ötvenezer, a Nap irányába forgó tükör fogja a toronyra összpontosítani a Nap sugarait, ezzel fűtve egy kazánt, amelynek gőzével az áramot termelő turbinát hajtják.  Azért építik ilyen magasra a tornyot, hogy minél kisebb földterületen helyezhessék el a tükröket, ugyanis minél közelebb vannak egymáshoz, annál magasabb tornyot kell építeni a napsugarak összegyűjtésére.

Forrás: MTI

 

Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©