Lakáspiaci körkép

Az ingatlanforgalmazó cégek jelentős év eleji lakáseladási fellendülést jelentenek.

2024. március 06.

Duna House: februárban 10 754 ingatlan cserélt gazdát

Februárban folytatódott az erős éveleji tendencia: a magyarországi ingatlanpiacon 10 754 adásvétel történt, ez 29 százalékkal több a januárinál - közölte a saját adatain alapuló tranzakciószám-becslést a Duna House az MTI-vel. Az ingatlanközvetítő cég közleményében kiemelte: a februári adat újra átlépte a 10 ezres határt, ami utoljára 2022 júniusában történt meg.

 A Duna House várakozása szerint az első negyedévben kitart a fokozódó ingatlanpiaci aktivitás, amit az otthonteremtési támogatások és a csökkenő hitelkamatok okoznak. A vevői érdeklődés továbbra is erős, ami márciusban további sikeres tranzakciókat eredményezhet.

 A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass magyarországi adatai alapján idén februárban 70 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitelt kötöttek. Ez januárhoz képest 5 százalékos csökkenés, viszont a tavaly februári mélypont több mint duplája.

A csok múlt év végi kivezetésének áthúzódó hatása után a következő hónapokban már az új otthonteremtési támogatások húzhatják felfelé a hitelpiacot. A hiteles vásárlóknál egyértelműen érezhető a csökkenő kamatok okozta bizalom, amely így az adásvételek számában is emelkedést jelenthet - írta a Duna House.

Ingatlan.com: a csok tavalyi kivezetése miatti pánik jelentős lendületet adott idén is a lakáspiacnak

A csok tavalyi kivezetése miatt tapasztalt "kapuzárási pánik" jelentős lendületet adott az idei év elején is a lakáspiacnak - közölte az ingatlan.com keddi közleményében. Rámutattak, hogy a lakásvásárlást támogató csokos szerződéskötések száma tavaly január és szeptember vége között a lakáspiac gyengélkedésével párhuzamosan csaknem 50 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. 2023 utolsó negyedévében megkötött szerződések száma viszont meghaladta az 5500-at, ami éves szinten 12 százalékos bővülés.

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta az év végi csok boom elsősorban a használt lakásokra kötött szerződéseknek köszönhető, mivel azok száma 2023 utolsó negyedévében 17 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az elemző megjegyezte, hogy mivel az elmúlt másfél évben 60-80 ezer vevő halaszthatta el az ingatlanvásárlását, ezért a javuló körülményeknek - a csökkenő hitelkamatok és a csok plusz indulásának - köszönhetően egyre többen térnek vissza a lakáspiacra. Ezek a tényezők mind-mind hozzájárultak a 2024-es repülőrajthoz, amit éves összevetésben 15-20 százalékos keresletnövekedés jellemez.

A közlemény szerint idén az év első két hónapjában Budapesten az eladó lakások, illetve házak iránti kereslet 17, illetve 24 százalékkal nőtt. A megyei jogú városokban pont fordított a helyzet, az eladó házaknál 15 százalékos keresletnövekedés következett be, míg a lakások 37 százalékos növekedést könyvelhettek el. A kisebb városokban pedig a házakra irányuló kereslet 16 százalékos bővülésével párhuzamosan a lakásoknál 29 százalékos növekedés látható.

Amíg a fővárosi családi házak kereslete főleg a külső kerületekben új lendületet kapott, addig a többi településtípuson inkább a társasházi lakások iránti érdeklődések száma nőtt nagyobb mértékben. Balogh László szerint ez annak is köszönhető, hogy a társasházi lakások a kisebb alapterületük miatt olcsóbban megvásárolhatók. A kedvezőbb piaci körülmények ellenére a vevők számára még a megfizethetőség az egyik legmeghatározóbb szempont az ingatlankeresésnél. Ez az oka annak is, hogy a keresletnövekedés ellenére a lakásárak érezhető emelkedése még nem indult be az ingatlanpiacon - olvasható az ingatlanhirdetési portál közleményében.

MTI

 

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©