Hazai ingatlanpiaci hírek

Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, publikálta eredméyneit a Duna House, új erőre kapott az ingatlanpiac májusban.

2023. június 02.

Érdemes figyelni a lakások energiatanúsítványára szakértők szerint

Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com szakértői szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe. A Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet május végén, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.

Az ingatlan.com. május 31-én publikált elemzésében felidézte, hogy az energiatanúsítványokra vonatkozó új rendelet szerint novembertől az eddigihez képest más lesz a bizonyítványok struktúrája és bővül a tartalma. Lakáseladásnál továbbra is kötelező lesz megcsináltatni az energiatanúsítványt, viszont nem lesz kötelező beírni annak tartalmát a szerződésbe. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint mégis érdemes ezt kérniük a vevőknek és megőrizni a dokumentumot.

A szakember jelezte: korábban sokszor előfordult, hogy az energiatanúsítvány készítője személyesen fel sem mérte a lakást, hanem a távolból, néhány paraméter alapján állította ki a bizonyítványt, ami nem szabályszerű. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor a vásárlók számára felértékelődtek az ingatlan energiafogyasztására vonatkozó információk. Ha az energiatanúsítvány alapján előzetesen várt rezsiköltségekhez képest a havi kiadások jóval nagyobbak lesznek, akkor az nagyon komoly felelősségi kérdéseket vethet fel. Ebben az esetben is jó, ha a szerződésben is szerepelnek az energiatanúsítványra vonatkozó adatok.

Az elemzés szerint a lakások rezsije már korábban is lényeges szempont volt a vásárlásnál, de most még fontosabbá vált. Az ingatlan.com adatai szerint ezt jelzi az is, hogy jelentős az eltérés a közepes állapotú vagy felújítandóként eladásra kínált lakások és a jó állapotú, felújított vagy újszerű ingatlanok ára között.

Budapesten a közepes állapotú vagy felújítandó lakásoknál az átlagos négyzetméterár május végén 814 ezer forintot tett ki, a felújítottaknál ugyanez 19 százalékkal több, 872 ezer forint. A vármegyeszékhelyeken a felújítandó vagy közepes állapotban lévő lakások esetében 461 ezer forint az átlagos négyzetméterár, miközben a felújított állapotúaknál meghaladja a 600 ezer forintot, azaz utóbbiak 30 százalékkal magasabb áron szerepelnek a kínálatban.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője jelezte, hogy a lakások iránt érdeklődők jóval megfontoltabbak már a keresési folyamat legelején is, az ár, az elhelyezkedés és az infrastruktúra mellett az ingatlan energiafelhasználása is a legfontosabb paraméterek közé került.

A szakember kifejtette: bevett szokás, hogy a tulajdonosok az ingatlanok energiafelhasználását szolgáltatói számlák bemutatásával szemléltetik, de ez a módszer az ott lakók változatos szokásai és igényei miatt nem mutat valós képet az ingatlan állapotáról.

Novembertől megváltozik az épületek energiahatékonyságának értékelése, új energiabesorolási rendszert is bevezetnek. Az új energetikai tanúsítvány a korábbinál részletesebb és átláthatóbb lesz, könnyebben értelmezhető segítséget nyújt majd a vevőknek és az eladóknak, mert külön értékeli például a fűtést, a légkondicionálást és a világítást - hívta fel a figyelmet a szakértő. Hozzátette, hogy az ingatlanpiaci előnyök mellett a jó energetikai jellemzőkkel rendelkező tanúsított ingatlanok finanszírozási lehetőségei is jelentősen javulnak, mert a bankok a döntéshozatali folyamatban ezeket a jellemzőket is mérlegelik.

Emelkedett a Duna House csoport árbevétele és nyeresége az első negyedévben

A Duna House csoport árbevétele 143 százalékkal 9,4 milliárd forintra, a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti konszolidált nyeresége (EBIDTA) 47 százalékkal 832 millió forintra emelkedett 2023 első negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest - közölte a társaság június 1-én a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A csoport a transzparencia érdekében 2019 második negyedévétől "tisztított core" korrigált eredménykategóriákat tesz közzé, amelyben a MyCity ingatlanfejlesztő tevékenység eredménye mellett további korrekciót hajt végre a menedzsment által egyedinek vagy a csoport folyamatos eredménytermelésének megítélése szempontjából lényegesnek tartott tételekkel.

A csoport tisztított core EBITDA-ja 36 százalékkal csökkent és 351 millió forintot tett ki 2023 első negyedévében az előző évi szinthez képest, míg a core adózott eredménye 40 százalékkal 308 millió forintra csökkent.

A menedzsment szerint az alaptevékenység elérte a mélypontot, és az eredmények fokozatos javulását várja 2023-ban - írják a beszámolóban.

A cégcsoport az olaszországi akvizícióval újrapozícionálta magát a nemzetközi piacokon. Az olasz Hgroup a csoport árbevételének közel 45 százalékát, az EBITDA 36 százalékát adta az idei első negyedévben.

Magyarországon a negyedéves árbevétel két és félszeresére emelkedett, az EBITDA 40 százalékkal nőtt az első negyedévben éves összevetésben a Forest Hill projekt lakásátadásainak köszönhetően. Az ingatlanfejlesztési tevékenység 3,4 milliárd forint árbevételt és 483 millió forint negyedéves EBITDA-t generált, így a magyar core EBITDA 135 millió forint volt.

A lengyel leányvállalatok árbevétele éves összehasonlításban megfeleződött, az EBITDA harmadik negyedéve veszteséget mutat a volumenek drasztikus esése, és a működési költségek növekedése következtében. A hitelfelvételi szabályok 2023 elején enyhültek, így a lengyel piacon a második negyedévtől számít növekedésre a cégcsoport.

Új erőre kapott az ingatlanpiac májusban

Májusban új erőre kapott az ingatlanpiac, országosan 10 187 lakóingatlan cserélt gazdát, ez 2022 júniusa óta a legmagasabb szám - adta hírül a Duna House cégcsoport június elsején.

A Duna House saját adatain alapuló becslése szerint az idei májusi adat országosan éves szinten 19 százalékos visszaesést mutat, de 31 százalékkal magasabb az idei legerősebb hónaphoz, márciushoz képest, és 50 százalékos növekedést mutat áprilishoz képest, ami a húsvéti ünnepek miatt alacsonyabb tranzakciószámokat hozott.

A Duna House szakemberei továbbra is erősödő piaci folyamatokat várnak a következő hónapokban, bár kérdés, hogy a nyári szezonális visszaesés mennyire fogja megtörni ezt az erősödő tendenciát - írták.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass májusra 48 milliárd forintos forgalmat becsült, amely az előző havi becsült adathoz képest 6 milliárdos, 14 százalékos növekedés, azonban 69 százalékkal alacsonyabb az előző év májusi jegybanki adathoz képest.

A Duna House az ingatlanpiac erősödésével párhuzamosan a jelzáloghitel-piacon is egyre fokozódó aktivitásra számít az év hátralévő részében.

Forrás: MTI

Fotók: Pexels.com, Gettyimages.com, Duna House

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©