Enyhül a feszültség az építőanyag piacon

Az ÉVOSZ helyzetértékelésre hívta a nagy áruforgalmat lebonyolító építőanyag-kereskedőket, valamint a kormányzat építésügyért felelős szakértőit.

2021. szeptember 07.

A konzultáción részt vevők megállapították, hogy a meghozott kormányzati intézkedések hatására szeptember hó elejétől a kritikus építőanyagok piacán 10-15%-os ármérséklődés már tapasztalható. A konzultáción részt vevő kereskedő-szolgáltató nagy vállalkozások megerősítették, hogy az építőanyag-gyártási, beszerzési ármérsékléseket az áruk kereskedelmi áraiban is érvényesíteni fogják, vagyis az a fogyasztók számára is érzékelhetővé válik.

Az építőanyag-kereskedés behálózza az egész építési folyamatot, helyzete és a kereskedők magatartása meghatározó a megrendelő, a kivitelező számára. A hazai építési piac anyagellátásának helyzetértékelésén az Akker-Plus, a Lambda System, a Materplast, a Piramis és az újHáz társaságok vezetői mellett részt vett Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó és Gyutai Csaba kormánybiztos is.
A résztvevők hangsúlyozták, hogy az előre nem látott, összességében 30%-os mértékű építőanyag-áremelkedéseket március és augusztus hónapok között meghatározóan az építőanyagok és építési termékek piacán tapasztalt világkereskedelmi folyamatok hatásai okozták. A legnagyobb áremelkedések azoknál a termékeknél voltak (kritikus termékeknél 50-100%), ahol alapvetően importra szorul a magyar építési piac: a fa, az acél, a réz és alumínium, valamint vegyipari alapanyagú termékek ára növekedett drasztikusan. Ezek számszerűsítéséhez az ÉVOSZ a kivitelezők piaci tapasztalatait ismételten felméri.

A meghozott kormányzati intézkedések hatását értékelve megállapítást nyert, hogy azok nagyban hozzájárultak az anyaghiány elkerüléséhez és a bányaipari termékek árának mérséklődéséhez. A világkereskedelmi feszültségek enyhülése és a nagy forgalmú építőanyag-kereskedők alternatív import piaci beszerzései nyomán szeptember hó elejétől a kritikus építőanyagok piacán 10-15%-os ármérséklődés már tapasztalható. A Kormányzat és az ÉVOSZ kérésének helyt adva a konzultáción részt vevő kereskedő-szolgáltató nagy vállalkozások megerősítették, hogy a várható építőanyag-gyártási, beszerzési ármérsékléseket az áruk kereskedelmi áraiban is érvényesíteni fogják, vagyis az a fogyasztók számára is érzékelhetővé válik. Az építőanyag-kereskedők piacán jelentős a verseny, nincsenek domináns, piactorzító erejű pozíciók, ami kedvezően hathat az árakra. 

A hazai tulajdonú építőanyagkereskedések hálózatfejlesztésre és a szolgáltatások további bővítésére készülnek, tanácsadási, raktározási, szállítási és finanszírozási területeken. Az értékesítési rendszerük főként a mikro- és kisvállalkozásokat, valamint a lakosságot szolgálja ki, a magánvevők aránya meghaladja a 70%-ot. A nagy generálkivitelezők aránya az üzleti körükben 3% alatti. A kivitelezői szektorban végrehajtott bérfejlesztésektől a kereskedelmi szektor jelentősen elmarad. Az építőipar az elmúlt négy évben 35-40%-os bérfejlesztést hajtott végre az őt kiszolgáló kereskedelemben bérfelzárkóztatásra van szükség.

A kivitelezők és kereskedők közös várakozása, hogy 2021. év hátralévő részében a távol-keleti beszállítások továbbra is bizonytalanok és drágák maradhatnak. Az anyagellátást elsődlegesen a szomszédos országokból a hagyományos üzleti kapcsolatok révén célszerű megoldani. Az ÉVOSZ az építésgazdasági lánc minden szereplőjétől kéri, hogy a jelenlegi 48%-os nagyságú importfüggőség csökkentésében vállaljon feladatot, melynek ideális mértéke 30% körül lehet.

Az ÉVOSZ tagvállalatainak becslése alapján a jövő évre biztosan erős építési kereslet várható, de már normalizált anyagellátási körülmények között.
Kiemelt cél a hazai építőanyag-gyártás erősítése, amelynek fontos feltétele a középtávú kiszámíthatóság, amely minimum 5 éves időtávra rögzített építési, szabályozási és adózási feltételrendszert jelent, a jelenlegi szabályozás meghosszabbítását alapul véve.Friss, pozitív intézkedést vár a szakma az MNB zöld hitel programjától, a rozsdaövezeti lakásáfa visszaigénylés lehetőségétől, valamint az építőanyag-gyártási beruházások tőkeigényét segítő állami befektetési alap létrehozásától.

ÉVOSZ sajtóközlemény

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A csehországi Dobříšban található Doosan Bobcat-központban rendezték meg a Bobcat Demo Days-t. A cég a legújabb termékeit és technológiáit mutatta be.   

 

Az ukrajnai háború és következményei hatására többé-kevésbé ugyanazok a tendenciák érvényesülnek a szomszédos országok építési piacán. Egy biztos: mindenkinek fájni fog.

Átadták a Néprajzi Múzeumot, amely a Liget Budapest projekt keretében épített újabb nagyszabású épület. Díjeső a terveknek, de hogyan készült el az épület? Interjú a projektvezetőkkel.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©