Cél az építőipar kifehérítése

Az ÉVOSZ is támogatja az összehangolt hatósági akciókat.

2021. október 04.

Az ÉVOSZ kibővített elnökségi ülésén Rigó Csaba Balázs a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a 2021 júliusában lefolytatott építőipari célvizsgálat tapasztalatairól számolt be, az építésgazdasági láncolat ellenőrzési tapasztalatairól pedig Tamásné Czinege Csilla, a Pénzügyminisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára, és dr. Pilz Tamás a Miniszterelnökség területi közigazgatásfejlesztési főosztályvezetője adott tájékoztatást. Az ülésre az ÉVOSZ elnöksége mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építésgazdasági Kollégiuma és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari Osztálya képviselői is meghívást kaptak.

Az idén a NAV, a Kormányhivatalok és a Gazdasági Versenyhivatal az építésgazdasági lánc minden pontján többezer ellenőrzést végzett. A vizsgálatok elsősorban a tisztességes piaci versenyt, a nyilvántartások, bevallások meglétét, a szerződések valódiságának vizsgálatát, a munkavállalók foglalkoztatási körülményeinek vizsgálatát, valamint az építőipari árak alakulásának realitását ellenőrizték. Az ellenőrzéseknek az a célja, hogy a lakossági fogyasztók, a munkavállalók és a tisztességes piaci szereplők érdekében feltárják a piaci anomáliákat és segítsék a vállalkozásokat a törvényes működésben.

Ha a koronavírus-járvány nem okoz különösebb problémát az év hátralévő részében, akkor az építőipar teljesítménye túl fogja lépni a járvány előtti utolsó, 2019-es év termelési értékét, és megközelíti majd az 5000 milliárd forintot. Ilyen nagy teljesítményt nem tudott felmutatni az ágazat a 2008-as gazdasági krízis óta. Az építésgazdasági teljes értéklánc pedig gazdaságban betöltött szerepét tekintve 2021-ben el fogja érni a GDP 15%-át. Mivel az építőipar jelentősége folyamatosan nő, különösen nagy hangsúlyt kap az iparágban tevékenykedő vállalatok jogszabályi megfelelősége, amely kihat az ágazati versenyképességre és árakra is.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke hangsúlyozta: „Az ÉVOSZ az illetékes hatóságokat arra biztatja, hogy az online rendelkezésre álló adatok összevetésével mielőbb szűrje ki a piaci anomáliákat, ami a tisztességes vállalkozásoknak és a végfelhasználóknak is az érdeke. Nehéz azzal felvenni a versenyt, aki tisztességtelenül működik, és egyébként nem olcsóbb, mint azok a szereplők, akik rendesen adóznak és járulékot fizetnek. Az ágazat rossz megítélését táplálják ezek a vállalkozók.”

ÉVOSZ sajtóközlemény,  2021. október 1.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A csehországi Dobříšban található Doosan Bobcat-központban rendezték meg a Bobcat Demo Days-t. A cég a legújabb termékeit és technológiáit mutatta be.   

 

Az ukrajnai háború és következményei hatására többé-kevésbé ugyanazok a tendenciák érvényesülnek a szomszédos országok építési piacán. Egy biztos: mindenkinek fájni fog.

Átadták a Néprajzi Múzeumot, amely a Liget Budapest projekt keretében épített újabb nagyszabású épület. Díjeső a terveknek, de hogyan készült el az épület? Interjú a projektvezetőkkel.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©