Dinamikusan nő az építőipar a KSH szerint

Az alacsony bázishatás magyarázhatja az impozáns növekedést, de az elemzők értetlenkednek. Az ÉVOSZ is egészen másképp látja.

2024. június 17.

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építmény főcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11,0 százalékkal magasabb volt a márciusinál.

2024 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 26,7, az egyéb építmények építésében 4,7 százalékkal nagyobb volt a termelés volumene, mint az előző év azonos időszakában. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 14,3 százalékkal bővült.

A megkötött új szerződések volumene 23,0 százalékkal nőtt. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 16,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 30,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 0,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 1,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építményekre vonatkozóké 2,0 százalékkal csökkent.

2024 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 5,7 százalékkal nőtt.

KSH közlemény, via MTI

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©