Az EMIR rendszer titkai

2015. január 09.

Elsőre egy arab uralkodó juthat eszünkbe az EMIR-ről, pedig sokkal kézzelfoghatóbb ennél, az EMIR rendszerrel minden uniós pályázatban résztvevő cég találkozik. Szakértő segítségével szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat a rendszerről.

Az EMIR azaz Egységes Monitoring Információs Rendszer egy olyan hazai fejlesztésű rendszer, ami az uniós pályázatok dokumentálására szolgál. Több modullal rendelkezik, egyrészt egy pénzügyi modullal, amibe beletartozik az elszámolás minden részlete (milyen számla lett kifizetve milyen teljesítési igazolással), ezt a cégeknek kell bemutatni annak a hatóságnak, ami az EU és a támogatást megszerző cég között van. Ez a rendszer szolgál a 2014-ben záródó pályázatok, és a Széchenyi 2020-as időszak pályázatainak teljes körű kezelésére. Utóbbinál több heléyen már csak MIR rendszerként szerepel, a megkülönböztetés miatt.

Nem árt ha van valaki egy pályázó cégnél, aki jártas az informatikaikában és az EMIR-rendszerben (illusztráció)

A pályázó vállalatnak egy az egyben kell az ügymenetet az EU és a támogatást nyújtó közvetítő szervezet felé dokumentálni, a rendszer létrehozását ez indokolta. Az amúgy folyamatos fejlesztés alatt álló EMIR másik fontos felülete a „Pály-táj” vagyis a Pályázói tájékoztató felület, ezen keresztül levelezik a cég az intézményrendszerben azzal a személlyel, akinél az ügye áll (pl. pénzügyes, közbeszerzési szakértő). Ha valakinek van egy uniós támogatása, ahhoz tartozik egy projektmenedzser, akit az intézményrendszer jelöl ki. Emellett a pályázók felelőssége, hogy olyan szakértő munkatársat bízzon meg a projekt felügyeletével, aki jártas az EMIR rendszerben. Ez azért fontos, mert egy kimaradt dokumentum vagy egy lekésett határidő komoly pénzügyi szankciókat is eredményezhet.

Mire kell figyelni

Nagyon fontos, hogy bár sokan legtöbbször telefonálnak, vagy e-mailt küldenek egy-egy hivatalos ügyben, a hivatalos dokumentumok megküldésére az EMIR rendszer szolgál. Nem árt odafigyelnie a pontos dokumentum kezelésre, mivel egy uniós pályázati eljárás során biztos, hogy kell ellenőrzésre számítania egy cégnek. Helyszíni ellenőrzéssel mindenképpen számolhat minden vállalat az irányító hatóság részéről.

 

A cikk megírásában segítségünkre volt Dr. Kocsis Anita Dominika, az uniós támogatásokból megvalósuló pályázatok és közbeszerzések szakértője. Ha maradt kérdése a témával kapcsolatban, írja meg nekünk, és mi továbbítjuk számára.

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©